Bugün sabaha karşı ilimizde Kobani de yaşanan savaşta yaralanan ve ameliyat sonrası tedavileri devam eden, doktor kontrolleri henüz bitmemiş 6 yaralı 3 refakatçı ve bulundukları evin sahibi olmak üzere toplam 10 kişi bir gece yaraligozlaltibaskını ile özel hareket polislerince evlerine baskın yapılarak gözaltına alınmışlardır. Yine eş zamanlı olarak Kobanili vatandaşlarımız için konaklama ve yardım deposu olarak kullanılan Suruç Belediyesine ait Aligor mahallesinde bulunan belediye ek binası özel hareket polislerince basılmıştır. Çoluk çocuk demeden herkes silahla aranmış ve yardım malzemelerine büyük zarar verilmiştir. Bu hastaların tamamı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin AFAD biriminde kayıtları olup Türkiye’nin Murşitpınar sınır kapısında sağlık bakanlığına bağlı 112 koordinasyonu ile hastanelere   taşınmışlar ve kayıtları yapılan hastalardır. Bu hastalar hastane sürecindeki tedavilerinin bitiminden sonra taburcu edilip sağlıklı bir şekilde bulundukları evlerde tedavi ve takiplerinin yapılması gereken hatta kimi hastaların ise ikinci bir ameliyat olması için hastane tedavi sürecini bekleyen hastalardan oluşmaktadır. Sağlık ve hijyen durumlarının en üst seviyede tutulması gereken bu hastalar maalesef özel hareket timlerince adeta terör estirircesine 90 lı yılları aratmayacak şekilde gözaltına alınmışlardır. Yapılan bu ev baskınlarında hastalara ait tekerlekli sandalyeler, protezler ve hastaların kullandığı ilaçlar bile suç unsuru sayılmış ve bunlara el konulmuştur. Devlet kendi tedavi ettiği hastaları tekrar gözaltına alması nasıl bir çelişkidir?

         29 Kasım Cumartesi günü Kobani’ye DAİŞ çetelerinin Türkiye tarafından geçtiği çeşitli basın kuruluşlarınca da görüntülerinde ortada olduğu bomba yüklü aracın sivillerin de bulunduğu alanda patlatılması ve yine Türkiye sınırları içerisinde olan TMO ya ait bölgede DAİŞ çetelerin silahlı saldırı görüntülerinin deşifre edilmesi, akla gündemi değiştirmek için yapılan bir baskın olduğunu getirmektedir.

       Bu hastalar gözaltında tıbbi bakımdan yoksun tutulduğu her dakika hayati tehlikeleri oluşmaktadır. Bu nedenle Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak temel insan hakkı olan sağlık hakkı ilkesinin yok edildiğini, bireyin yaşam hakkının elinden alındığını bu yüzden bu hastaların derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtiyoruz. Bu hastaların çok acil tam teşekküllü bir hastanede tedavilerinin yapılmasını talep ediyoruz.

 

                                                                              SES ŞANLIURFA ŞUBESİ

 

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]