Kadınlar, çocuklar, engelliler, yaşlılar gibi toplumun dezavantajlı grupları olarak adlandırılan kesimlere yönelik hizmet yürüten sosyal hizmetler alanında çalışan emekçiler olarak uzunca süredir devam eden değersizleştirme politikalarına maruz bırakılmaktayız. Kurumda yapılan değişikliklerde fikrimiz alınmamakta, oldu bittiyle tepeden yapılan değişiklilerse hem hizmet alanları hem de biz çalışanları doğrudan etkilemektedir. Özlük haklarımızın iyileştirilmesi için herhangi bir adım atılmamakta ve birçok sorumluluk yüklenerek ağır koşullarda çalışmaktayız. Üstelik kamu hizmetlerinde taşeron çalışmanın yaygınlaştırılması kurumumuzda da tüm hızıyla devam etmekte, bizlerin iş güvencesi de tehdit edilmektedir.

Bizler, sosyal hizmetler alanında çalışan tüm emekçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi, aynı zamanda AKP hükümeti ile sosyal hizmetler alanının neoliberal ve muhafazakar politikaların bir parçası haline getirilerek dönüştürülmesi karşısında mücadele ettik ve etmeye devam edeceğiz.

Çalışanların karşı karşıya olduğu sorunlardan biri de görevde yükselme sınavının yapılmamasından kaynaklanan sorunlardır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde,  İl Müdürlüklerinde ve bağlı kuruluşlarda Yardımcı Hizmetler kadrosunda olan ancak Genel idari Hizmetler kadrosunda çalışanların yaptığı işlerde çalıştırılan lise, önlisans ve lisans mezunları, bugüne kadar unvan değişiklikleri ile ilgili sınavların açılmaması ve kurumlar arası geçişlerin durdurulması nedeniyle mağduriyetler yaşamaktadırlar.

            Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında, Yardımcı Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda yer alan personellerin yapması gereken iş ve işlemler özel hizmet alımı yoluyla alınan personele yaptırılmakta, Genel idari Hizmetler kadrosunda çalışanların yaptığı işlerde çalıştırılan Yardımcı Hizmetler Sınıfı kadrosunda olan lise, önlisans ve lisans mezunu personeller ise idari-mali işlerde da dahil olmak üzere pek çok evraka imza atmakta, pek çok sorumluluk almaktadır. Ancak yaptıkları iş ve aldıkları sorumluluklara rağmen bu personellerin özlük haklarında bu güne kadar hiçbir iyileştirme yapılmamıştır.

            Farklı kamu kurum ve kuruluşlarında benzer pozisyonda çalışan personeller için unvan değişiklikleri için düzenli olarak sınavlar açılmasına rağmen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından en son 2008 yılında Yardımcı Hizmetler Sınıfına mensup personel için unvan değişikliği sınavı yapıldıktan sonra 2008 yılından bu güne kadar unvan değişikliği için bir daha sınav yapılmamıştır. 2008 yılında yapılan bu sınavla bakanlık bünyesinde GİH kadrosunda çalıştırılan personel sayısının çok altında alım yapılmış olup söz konusu çalışmalar yetersiz kalmış,  çalışanların mağduriyeti giderilmemiştir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında yaşanan bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi için Yardımcı Hizmetler Sınıfına dâhil kadrolarda görev yapmakta olan personelin çoğunluğunun lise, önlisans ya da lisans mezunu olduğu da göz önünde bulundurularak, Yardımcı Hizmetler Sınıfı kadrosunda çalışanların bir defaya mahsus sınavsız olarak Genel İdari Hizmetleri sınıfına geçirilmesini ve mağduriyetin giderilmesini talep ediyoruz. Bunun olmaması durumunda ise bir an önce Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavının yapılmasını istiyoruz.

            Bu kapsamda mağduriyetlerin biran önce giderilmesi konusunda Sendikamız Aile Sosyal Politikalar Bakanlığına gönderilmek üzere Türkiye geneli topladığımız imzaları İllerde yapılacak olan basın açıklamaları ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na göndereceğiz. 

SES olarak imzalarımızın ve talebimizin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz. 23.06.2014 

 

                                                                              MERKEZ YÖNETİM KURULU

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]