İstanbul’da polis’in hedef gözeterek gaz kapsülü ile başından vurduğu, 269 gün komada direnip yaşama veda eden Berkin ELVAN’ın kanı kurumadan 10 yaşında başka bir çocuk şimdi Diyarbakır’da yaşam savaşı veriyor.

25 Mart 2014 günü Diyarbakır-Silvan’da yapılan seçim mitingi sonrasında çıkan olaylarda Mehmet KEZER adında 10 yaşında bir çocuk, polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Polis bir kez daha destan yazmış oldu.

Polis devletinin ve şiddetinin mağdurları sadece bunlar değildi. Sadece AKP’nin iktidarda olduğu dönemde devlet şiddeti ile yüzlerce kişi hayatını kaybetti. 2009 yılı 23 Nisan’ında yani çocuk bayramında Van’ın Kurubaş köyünde polis panzerinin önüne geçip zafer işareti yaptığı için polis panzerince ezilen çocuğu, aynı yıl Cizre’de evlerinin balkonunda annesinin kucağında 18 aylıkken gaz kapsülüne maruz kalarak hayatını kaybeden bebeği, havan topuyla bedeni parçalanan Ceylan Önkol’u, 12 yaşında bedenine 13 kurşun saplanan Uğur Kaymaz’ı ve diğer onlarca çocuğumuzu unutmadık. Haziran direnişinde polis şiddeti ile hayatını kaybedenleri de unutmadık. Savaşta bile dokunulması kabul edilemeyen hastanelerimize dahi gaz bombası atılmasını da unutmadık/unutmayacağız.

Defalarca polisin kullandığı gazların sağlığa zararlı ve öldürücü olduğunu, kimyasal silah olarak değerlendirilmesi gerektiğini, Berkin ELVAN, Ahmet ATAKAN’da ve diğerlerinde olduğu gibi gaz kapsülü ile de ölümlere, ağır yaralanmalara neden olduğunu açıkladık, yasaklanması gerektiğini ifade ettik. Ne yazık ki bu uyarılarımız dikkate alınmadı, tersine “Polis Destan Yazıyor” açıklamalarıyla adeta desteklendi, kullanılması konusunda polis cesaretlendirildi. Bunun sonucu olarak şimdi de 10 yaşında bir çocuk Yoğun Bakım’da yaşam savaşı veriyor.

Artık Yeter..!

Polis şiddetine son verilmeli, hem mekanik etkisi, hem de kimyasal etkisiyle öldürücü olan gazların kullanılması yasaklanmalıdır. Bir kez daha söylüyoruz: Gerçek demokrasi ve özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırılmadan toplumsal barışı sağlayamazsınız.

Mehmet’in bir an önce sağlığına kavuşarak arkadaşlarının arasına dönmesini, bu güç günlerinde ailesi ve yakınlarının yanında olduğumuzu, bu olayın son olması için kararlı bir mücadele yürüteceğimizi tekrarlıyoruz. 26 Mart 2014

MERKEZ YÖNETİM KURULU

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]