Bugün 16 Mart günü “Halepçe Katliamı” olarak adlandırılan ancak Saddam Hüseyin rejiminin Irak Kürdistan’ında Enfal Operasyonu kapsamında başta Halepçe olmak üzere Kürt şehirlerinde gerçekleştirdiği soykırımı anma günüdür.

Enfal Operasyonu, 29 Mart 1987 tarihinde başlatılmış ve 23 Nisan 1989’a kadar sürdürülmüştür. Bu operasyon kapsamında, Saddam Hüseyin’in helepce1yeğeni olan Kimyasal Ali lakaplı Ali Hassan Majit, Irak Devrim Komite Konseyi tarafından yetkilendirilerek, Irak Kürdistan’ının Kürtlerden arındırılmasını hedeflenmişti. Esasında Saddam rejiminin 1983’ten 1991’e kadar geçen sürede Kürtlere karşı sürdürdüğü arındırma politikası sonucunda yüz binlerce Kürt katledilmiştir. Sadece Enfal Operasyonunda öldürülen Kürt sayısının 180 bin ile 210 bin arasında olduğu tahmin edilmektedir.

16 Mart 1988 günü başlatılan ve 3 gün süren hava saldırılarında ise özellikle  Halepçe Kasabası ve civarı kimyasal silahlarla bombalanmış ve bu saldırıda Dünya Sağlık Örgütü Raporuna göre 43000 insan ölmüş ve 61200 insanda yaralanmış veya sakat kalmıştır. Hiroşima ve Nakazaki katliamlarından sonra doğan özürlü çocukların sayısından 5 kat daha fazla özürlü çocuk doğmuştur.Dünyanın gözleri önünde bu vahşeti yapan BAAS rejimi ve ona her türlü silah desteğini sağlayan küresel işbirlikçilerini nefretle kınıyoruz.Katliamlara uğrayanlar mazlum Kürt halkı olunca her zaman ki gibi olaylara sessiz kalarak destekleyen Avrupa devletleri ve Komşu ülkelerinin bu tutumunu manidar buluyor ve esefle kınıyoruz.

Dünyada herkese güzel gelen ve Kürt çocukların ”dayé béhna sévé té” deyişi ile hafızalara kazınan elma kokusu Halepçede maalesef zehir olmuş ve insanlık vicdanını kanatmıştır.

Dün Halepçe’de olduğu gibi bu günde Roboski katilleri ortaya çıkarılmayıp, adeta bu katliamlara sahip çıkılmaktadır. Biz biliyoruz ki Enfal’in,Halepçe’nin,Roboski’nin,bombayla ölen Ceylan’ın,yaşından fazla kurşun ile öldürülen Uğur’un,Gezi’de direnen gençlerin,Lice’de,Kızıltepe’de ve enson ekmek almaya giden ve bir daha eve dönemeyen Berkin’in katilleri aynıdır.

Tarih önünde nasıl ki Kimyasal Ali ve BAAS diktatörü Saddam hesap vermiş ise Roboski katliamını yapanlar ve katliamcıları tebrik edenler de er yâda geç hesap verecek ve insanlık vicdanında mahkûm olacaklardır.

Dolayısıyla şu unutulmasın ki;Ne Halepçe-Roboski ve ne de bu kadim topraklarda yaşayan,insan olduklarını haykırdıkları için ölen hiçbir canı unutmayacağız,unutturmayacağız.16.03.2014

 

 

                                                                                           Batman Demokrasi Platformu Adına

       BES İl Temsilcisi

Abdurrahman ONAT


helepce2

helepce3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]