Direnen işçilerin ilk günden buyana yanında yer alan SES Trabzon şubesi, dün ilk kez KTÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal ile konuyu görüştü. Rektör işçilerin taleplerine ret yanıtı verdi.
kturektorgorusmeKTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Bakkal Rektörlük binasında 6 şubat 2013 günü, SES Trabzon Şube Başkanı Ümit Pamuk, Eğitim Sen Eski Trabzon Şube Başkanı Gültekin Yücesan, İhsan Hacıbektaşoğlu ve Kenan Sarıalioğlu’nun bulunduğu heyet ile görüşme yapıldı.

KTÜ Farabi Hastanesi’nde 2013’ün ilk günü işlerine son verilen taşeron işçiler direnişlerine devam ediyor. KTÜ Rektörü ile görüşmesinden olumlu sonuç alamayan SES Trabzon Şube Başkanı Ümit Pamuk, “Olayın muhatabı artık Rektör değil, siyasi iktidardır!” dedi. Açıklama sırasında işine son verilen işçilerden Ayşe Yücesan “Ben açım aç!” diyerek fenalık geçirdi.

Herkes yılbaşı gecesi gülüp eğlenirken, Trabzon’da KTÜ Farabi Hastanesi’nde çalışan 85 taşeron işçinin işine son verildi. İşten atılan taşeron işçiler bir aydır KTÜ Acil Servis önünde direniş çadırında haklı davalarının sonucunu bekliyor. Direnen işçilerin ilk günden buyana yanında yer alan SES Trabzon temsilciliği dün ilk kez KTÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal ile konuyu görüştü. Rektör işçilerin taleplerine ret yanıtı verdi.

Rektör Değil Sanki Şirket Patronu!
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Bakkal Rektörlük binasında SES Trabzon Şube Başkanı Ümit Pamuk, Eğitim Sen Eski Trabzon Şube Başkanı Gültekin Yücesan, İhsan Hacıbektaşoğlu ve Kenan Sarıalioğlu’nun bulunduğu heyet ile görüştü. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, İşten çıkarılan 85 taşeron işçi çıkarılma gerekçesini, “Üniversite olarak mali bütçeyi incelediğimizde sıkıntıda olduğumuzu fark ettik. İşçi çıkarma yolunu tercih ettik. Taşeron firmanın bağlı olduğu kurum temsilcileri ile görüşerek, alacağımız insan sayısını bildirdik. Performansa göre kimler çıkarılabilirse onların çıkarılması gerektiğini bildirdik” ifadelerini kullandı.

‘Acil Serviste İşler Aksamıyor!’muş!

Rektör Baykal, kesinlikle işçi almayacağını söylerken, SES Şube Başkanı Ümit Pamuk’un acil serviste insanların yakınlarını kucaklarında taşıdıklarından söz etmesine sinirlendi. Rektör Baykal, acil serviste işlerin aksamadığını her şeyin yolunda gittiğini söylediğinde, Pamuk’un basında çıkan görsellerden bahsetmesi üzerine ‘Gerçek’ görüntüleri yalanladı.

18 Binle KTÜ Batmaz!

Başkan Pamuk Rektörlük görüşmesine toplanan 1.800 imzayı, işten atılan insanların maddi durumlarını anlatan ve bir işçinin KTÜ’ ye masrafının çizelgesinin çıkarıldığı bir dosya sundu. Rektör, işten çıkarılan insanlara dair bir şey bilmek istemediğini söyleyerek dosyayı kabul etmedi. Pamuk, “1 işçinin aylık maliyeti 1.222.66 TL, 15 işçinin aylık maliyeti 18.399.90 TL, 15 işçinin yıllık maliyeti 220.798.80 TL. KTÜ 18 bin lira ile zarara girmeyecektir. İşten atılan işçiler çok mağdurlar. En azından uzun zamandır direnen 15 işçi işe alınabilir” demesi üzerine, Rektör işe alımın söz konusu olmadığını ifade etti.

Rektöre yapılan ısrarlarda öncelikle direnen ve işten atılan insanlara öncelik verilmesi gerektiği ifade edildiğinde, Rektör, “Sürekli rapor alanlar, yeterince iyi çalışma performansı sağlamayanların dışında kalan insanlar, gereksinim görüldüğünde işe alınacaktır” dedi.

Rektör Olumsuz Yanıt Verdi!

Görüşmelerin ardından KTÜ Farabi Hastanesi önüne gelen SES Şube Başkanı Pamuk, direnen işçilerle görüştü. Sonrasında KTÜ Farabi Hastanesi Acil Servis önünde açıklama gerçekleşti. Açıklamayı yapan Pamuk, Farabi Hastanesi’nde yaşananlar ve işten çıkartmalarla ortaya çıkan haksızlığın ve mağduriyetin giderilmesine yönelik olarak rektörle görüştüklerini söyledi.

Üniversitelerin kamu yararı gözeten, gözetmesi gereken kurumlar olması gerektiği düşüncesi ile hareket ettiklerini belirten Pamuk, “Görüşmemizde işten çıkartmalarla yaşanan dramı ve oluşturulan fotoğrafı ortaya koyduk. İşten çıkartılan arkadaşlarımızın üniversiteye maliyetinin hiçte kamuoyunda savunulduğu kadar ve üniversite hastanesinin batmasına neden olacak düzeyde olmadığını rakamlarla ortaya koyduk. Bütün rakamlar biryana meselenin vicdani, insani ve ahlaki boyutunu paylaştık maalesef demokratik yollardan diyalog kültürü içinde bu sorunun çözümüne yönelik arayışımız olumsuzlukla sonuçlandı” ifadelerini kullandı.

Olayın Muhatabı Siyasi İktidardır!

Bir süredir devam eden imza kampanyasında toplanan imzaları Cuma günü Trabzon Merkez Postanesi’nden Cumhurbaşkanı’na ileteceklerini söyleyen Pamuk, “Olayın muhatabı artık KTÜ Rektörü değil, siyasi iktidardır!” dedi.

‘‘Ben Açım Aç!’’

Açıklamanın ardından işine son verilen işçilerden Ayşe Yücesan, ‘Yılınmayacak, işe geri alınana kadar buradayız!’ sloganı attı. Yücesan, “Ben açım aç. İşimi geri istiyorum. Bu kadar insan evine ekmek götüremiyor. Kimseler kusura bakmasın herkes 20-30 bini cebine koyarken, ben 750 TL ye razı gelerek çalışıyordum. Artık yeter, içeriye alacaklar bizi başka yolu yok. Çıldıracağım” dedikten sonra fenalık geçirdi.

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]