galvanizfabrikasikaza

Vahşi kapitalizmin kar hırsı uğruna hemen hemen her gün iş kazaları adı altında işçi cinayetleri yaşanmaktadır. Sanayi kenti olan ilimizde 30 Ocakta organize sanayi bölgesinde galvaniz fabrikasında yaşanan kazada ne yazık ki 8 işçi yaşamını yitirdi. Kaza diyebilmek için aslında işyerinde her türlü işçi sağlığı ve güvenliği önlemi ve tedbiri alındıktan sonra bizim dışımızdaki etkenlere bağlı olarak olay meydana geliyorsa kaza denilebilir ancak yapılan araştırmalara göre işyerlerinde yaşanan kazaların %80’i önlenebileceği yönünde uzmanlarının görüşü mevcuttur. Ancak denetimsizlik, taşeron çalışma işyerlerinde uzun süreli kölece, esnek ve güvencesiz çalışma ayrıca işçilerin çalışırken asgari ücrete bağlı elektrik, su faturası ev kiraları ödeyememe vb maaşların düşüklüğü geçinememesi düşüncesiyle dalgınlık ve dikkatsizlik kazalara neden olmaktadır.

     Ocak ayında yapılan araştırmalara göre meydana gelen iş kazalarında 68 işçi öldü, 227 işçi de yaralandı. En çok ölüm madencilik işkolunda yaşanırken ölümlerin 15’inşaat ve 10’u metal işkolunda meydana geldi. İş kazaların önlenebilmesi için AKP hükümetinin işçi sağlığı ve güvenliği yasasının bir an önce çıkarılması işçilerin örgütlenmesi ve sendikalaşması önündeki tüm engellerin kaldırılması işyerlerinde işçi sağlığı ve güvenliği birimleri kurulmalı sendikalar ve meslek odaları tarafından denetlenmelidir. İşçilerin ve emekçilerin insanca çalışma ve yaşam koşulları sağlanmalı, toplu pazarlık hakkı verilmelidir.

           İlimizde galvaniz fabrikasında yaşamını yitirenlerin içerisinde Suriye uyruklu 2 işçi de bulunmaktadır. ABD Emperyalizmin Ortadoğu’yu yeniden yapılandırma ve yeraltı yerüstü zenginliklerini hâkim olma nedeniyle işbirlikçi hükümetler eliyle yaratılan savaş ve çatışma ortamı nedeniyle yüzbinlerce Suriyeli ülkesini terk etmek ya da terk ettirilmek zorunda bırakılmıştır. Ülkenin güvenliği de tehdit altındadır. Nitekim ilimizde 23 Ocak’ta basına yansıyan ancak çok fazla dile getirilmeyen bir bağ evinde (bomba?) patlama olması, birkaç gün önce Hatay’ın Cilve gözü sınır kapısında bomba yüklü bir aracın patlaması ve bu aracın gidiş geliş istikametiyle ilgili görüntülerinin yayınlanmaması kafalarda hem soru işareti hem de savaşın ta içimize kadar girdiğinin göstergesidir. On binlerce Suriyeli çadırlarda on binlercesi de durumu iyi olan ev kiralayarak yaşamını idam ettirmektedir. Ancak savaşın uzun sürmesi parası biten Suriyeliler yaşamını devam ettirmek için çalışmak zorundadır. Bin bir türlü vaatlerle getirilen Suriyelilerin her türlü barınma beslenme ve eğitim sorunun çözülmesi gerekmektedir. Çözülmediği takdirde işsizler ordusuna katılacak fabrikalarda sermaye için ucuz işgücü olacak.. kaçak, sigortasız kölece çalışma koşullarına maruz kalacaktır. İlimizde var olan işsizlik daha da artacaktır. İşsizliğin artmasıyla beraber ahlaki yozlaşma hırsızlık, kapkaç, uyuşturucu kullanımı veya satışı vb adli olaylar artacaktır. Kısacası kentin huzuru kaçacaktır. Zamanla Suriyelilere karşı başta işsizlik olmak üzere kentteki tüm olumsuzlukların gelişmesi nedeniyle bir düşmanlık ya da nefret duygularının gelişmesi ihtimali yüksektir.

   Bütün bu sorunların çözülebilmesinin yolu etnik ve mezhepsel temelde Suriye’deki savaşı körükleyen muhaliflere sınırsız destek sağlayarak savaşın şiddetlenmesi ve devam etmesinde en büyük payı olan AKP hükümetinin elini çekmesi ile mümkündür.15.02.2013

Behçet EŞKİLİ

KESK GAZİANTEP ŞUBELERİ ADINA

SES Gaziantep Şube Başkanı

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]