ADANA; Taşeron Çalıştırma Varsa İşçilerin Sağlığı da Güvenliği de Yok Demektir!

Facebook
Twitter
WhatsApp

Türkiye işçi sınıfının en acılı bölüğü bir kez daha hepimizi yasa boğdu. Kozlu Maden Ocağı’nda yaşanan grizu patlamasında 8 sınıf kardeşimiz hayatını kaybetti. Madende yaşanan patlamada yine katilin adı taşeron.

Zonguldak Kozlu’da 8 madenci işçinin yaşamına mal olan, yakınlarını ve sevenlerini yasa boğan, işçi sınıfının öfkesini taseronaciklamaarttıran ölümler ne tesadüf, ne kader, ne de tedbirsizlikle açıklanabilir. Bunun adı iş cinayetidir!

Ülkemizdeki başat çalıştırma biçimi olarak taşeron çalıştırmayı yerleştirmeyi marifet sanan ve bunu medyaya, topluma ülkemiz için “hayırlı” olarak inandırmaya çalışan AKP hükümeti bu cinayetin, bundan önceki onlarcasının ve ölümle sonuçlanmasa da insanları kölece ve sefalet ücreti ile çalışmak zorunda bırakan taşeron çalıştırma sisteminin hesabını vermek zorundadır.  

Taşeron Çalıştırma Yerin Altında da Üstünde de Can Alıyor

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 2012 yılı için düzenlediği raporda en az 878 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı. Tamamı önlenebilir bu iş cinayetlerinin çok büyük bölümünün taşeron çalıştırma biçiminden kaynakladığı açık olarak görülüyor. İnsan yaşamını bir maliyet unsuru olarak gören ve maliyeti düşürmek için insan hayatına mal olabilecek önlemlerin bile alınmasına doğası gereği uygun olmayan taşeron çalıştırma bütünüyle yasaklanmalıdır. Taşeron çalıştırmayı yasalaştıran, iş yaşamında daha da yaygınlaşması için tasarılar hazırlayan ve varlığını neredeyse taşeron çalıştırma biçimine endeksleyen AKP hükümeti işçi düşmanı ve katili olarak ilan edilmelidir.

Kozlu Maden Ocağı’nda yaşanan iş cinayeti gösterdi ki taşeron çalıştırma yerin altında da üstünde de can alıyor.

Zonguldak Kozlu’da taşeron olarak faaliyeti yürüten Star Madencilik bünyesinde çalışan işçiler bile bile ölüme gönderildi. Olay yerinde inceleme yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası, kömür madenlerinde galeri açmak için gerçekleştirilen sondaj çalışması sonrası içeride biriken gazın tamamı boşalıncaya kadar beklenilmesi gerekirken, Star Madencilik işletmesinde buna uyulmamasını gündeme taşıdı. Çalışma saatlerinde yaşanacak kayba tahammül edemeyen, kar hırsını işçilerin can güvenliğine tercih eden Star Madencilik, TTK’nın özelleştirmeye geçiş sürecinin bir adımı olarak madene soktuğu taşeron şirketlerden birisiydi. Star şirketinin her ne kadar adında madencilik geçse de şirket aslında işçilerin sendikalı olmasını engellemek için birçok taşeronu birçok işkolunda yaptığı gibi kendisini bir inşaat şirketi olarak gösteriyordu. Taşeron düzenin akıl dışılığının, kural tanımazlığının bedelini işçi kardeşlerimiz hayatı ile ödedi.

Zonguldak’ta taşeron düzeni yüzünden kaybettiğimiz sınıf kardeşlerinin anısı taşeron düzenine karşı mücadelemizde bizleri daha da öfkeli ve kararlı yapacak.

Taşeron çalışma düzeninden çalıştırılan, bu düzen yüzünden yaşamını yitiren sınıf kardeşlerimize ve onların çocuklarını söz veriyoruz. Patronların kar hırsının emekçilerin canına mal olmayan bir çalışma düzeni kurana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Taşeronu bu topraklardan sileceğiz.

İşçi kardeşlerimizin yakınlarının başı sağ olsun. Türkiye işçi sınıfının başı sağ olsun.

Maden işçisi kardeşlerimizin yasını ağlayarak değil mücadele ile tutacağız.
Taşeronu bu topraklardan sileceğiz.

DİSK/ DEV SAĞLIK-İŞ       ADANA TABİB ODASI       ADANA SES ŞUBE          

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]