İZMİR; SAĞLIKTA YIKIMIN MAĞDURLARI HER GEÇEN GÜN ARTMAKTADIR

Facebook
Twitter
WhatsApp

Hükümetin uyguladığı Sağlıkta Dönüşüm Programı ile kamu sağlık sisteminin tahrip edilmesi sonucu sağlıkta yaşanan yıkımın mağdurları her geçen gün katlanarak artmaktadır.

            Kamu sağlık birimlerinin fiziksel koşulları, çalışan personel sayısının yetersizliği, her geçen gün artan iş yükünün ağır baskısı hem sağlık çalışanlarını hem de hastaları mağdur etmektedir.

         izmirbehcetuzsiddet1Sağlık çalışanları ile hasta yakınları arasında yaşanan gerilimler sonucunda, sağlık çalışanları çoğu zaman ağır hakaretlere maruz kalmakta, darp edilmekte ve hatta bazen canımıza kastedilmektedir.

            13 Ağustos Pazartesi günü hastane kan alma servisinde çalışan Sendikamız üyesi hemşire arkadaşımız, bir hasta bebekten kan almaya çalışırken bebeğin kolunu korkuyla hareket ettirmesi ve annesinin de bebeğin kolunu sıkı kavramaması üzerine bebek ağlamış. Bunun üzerine bebeğin içeri giren babasını gören anne, bir anda sizi şikâyet edeceğim diye bağırıp hemşireden adını istemiştir. Hemşire, yaka kartını hasta yakınına uzamış ancak baba kimliği yere atmıştır. Daha sonra da hemşirenin suratına yumruk atmıştır. Saldırgan baba güvenlikler tarafından olay yerinden zorla uzaklaştırılmıştır. Darp edilen hemşire arkadaşımıza geçmiş olsun diyoruz. SES ailesi olarak yapılan saldırıyı kınıyoruz.

            Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin en önemli nedeni, sağlık hizmetlerinin kamusal olmaktan çıkarılarak sağlığın ticaretinin yapılması ve piyasanın hizmetine sunulması, hasta-sağlık çalışanı ilişkisinin müşteri-işletme ilişkisine dönüşmesi ve müşteri memnuniyetsizliğinden kaynaklanmaktadır.

Öfke, Nefret söylemleri ve Kindar nesil tartışmaları toplumda şiddet olaylarını artırmaktadır.

Tüm toplumu saran şiddet sarmalı Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlık ortamının da yapısal bir sorunu haline gelmiştir.

Siyasilerin, idarecilerin üslubu, yanlış sağlık politikaları her gün hekimi ve sağlık çalışanını hedef haline getirmektedir. Hastaların sadece insan oldukları için hak ettikleri nitelikli sağlık hizmetine ulaşmasının yolu sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının insani olmasından geçer. “Unutmayalım ki; hizmeti üretmenin temeli Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın istediği gibi ‘para’, ‘puan’, ‘verimlilik’, ‘kâr’, ‘bilânço’ değildir. Aksine bu mesleğin temeli yıllar önce söylendiği gibi sevgidir, anlayıştır, paylaşımdır, dayanışmadır.

Basınımız aracılığıyla yurttaşlarımıza bir kez daha seslenmek istiyoruz:

Sağlık sorunlarınızı şiddetle çözemezsiniz. Sağlık hizmeti alırken yaşadığınız sorunların asıl kaynağı size hizmet vermeye çalışan hekim ve sağlık çalışanı değil uygulanan sağlık politikalarıdır.

Hekim ve sağlık çalışanı sizin düşmanınız değil, en zor anınızda sığınmak zorunda kaldığınız can dostlarınızdır

            Sağlık çalışanlarına şiddete HAYIR diyoruz!

 

 

                                                                                                                                 SES İZMİR ŞUBE


izmirbehcetuzsiddet2

izmirbehcetuzsiddet3

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]