3 Temmuz 2012 Salı gecesi başlayan ve 04 Temmuz 2012 Çarşamba günü sabahın ilk saatlerine kadar devam eden yağış sonucunda Yılanlı Derede taşkın oluşmuştur.Oluşan taşkın ; Belediye Mezbahanesi mevkiinde , Gaziosmanpaşa Mahallesinde , Yavuz Selim Mahallesinde , TOKİ Kuzey Yıldızı Konutlarında ve Gülsan Sanayi Sitesinde su baskınlarına neden olmuştur.

Bunun dışında , Derbent Deresinde oluşan taşkın neticesinde de Derbent Deresi üzerine inşaa edilmiş olan Lovelet Alışveriş Merkezi sel suları altında kalmıştır.

   Şehrimizde yaşanan sel felaketi sonucunda şu ana kadar 6 sı çocuk olmak üzere 12 yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. Ayrıca ciddi maddi kayıplar söz konusudur.

     Türkiye’de yaşanan her afet sonrası yetkililer tarafından söylenen ; olaydan duyulan üzüntü ifadeleri , maddi kayıpların telafi edileceği sözleri , yaşananlardan ders çıkarttık cümleleri ; şehrimizde yaşanan sel felaketi sonrasında da söylenmiştir.Oysa ; aynı cümleler bugüne kadar aynı kişiler tarafından onlarca kez söylenmiş , fakat aynı facialar yaşanmaya devam etmiştir.

Örneğin , dere yataklarına ve taşkın alanlarına konut veya iş merkezleri yapılmaması gerektiği yüzlerce kez söylenmesine rağmen ; TOKİ Kuzey Yıldızı Konutları Mert Irmağı ile Yılanlı Dere’nin kesişme noktasına ve taşkın sahasının içerisinde inşaa edilmiş , bu da yetmezmiş gibi yapılan konutların bodrum katlarıda yaşam alanı haline dönüştürülmüştür. Daha 1 ay önce açılışı yapılan Lovelet Alışveriş Merkezi tam Derbent Deresi’nin üzerine kurulmuştur.

   Yine; dere yataklarının üzerleri gelişigüzel kapatılmasın diye yüzlerce kez söylenmesine rağmen, Samsun’daki onlarca örneğinin olduğu gibi mezbahane önünde Yılanlı Dere’nin üstü kapatılarak akışının önüne adeta set oluşturulmuştur.

            Bütün bunların sonucunda da ; insanlar TOKİ’nin bodrum katlarına dolan sularda boğularak can vermişlerdir. Canını kurtaranların ise ; evleri ve eşyaları çamura gömülmüştür. Sanayi Sitesi ve Lovelet Alışveriş Merkezindeki esnaf ise dükkanlarına dolan sel suları ve çamur sonucunda ciddi maddi kayıplara uğramıştır.

          Acı olan tüm bu yaşananlardan sonra yetkililer , hiç yüzleri kızarmadan TOKİ olmasaydı yüzlerce kişi ölebilirdi diyebilmiş ve konutların dere yatağında olmadığını , imarlı saha içerisinde olduklarını söyleyebilmişlerdir. Bunlar da yetmezmiş gibi insanlara adeta sus payı gibi 1000’er TL para yardımı yapacaklarını ilan etmişlerdir.İlçe Belediyesi ile Büyük Şehir Belediyesi ise suçu birbirlerinin üzerine atma yarışına girişmişlerdir.

Şimdi soruyoruz ;

          Siz kentsel dönüşüm adı altında yaptığınız TOKİ Konutlarında ölen insanların sayısını az bularak , yaptığınız bu konutlarda az insanın ölmesiyle mi övünüyorsunuz ? TOKİ inşaa edilmeden önce o bölgede yaşayanlardan hiç kimse selden hayatını kaybetmemiştir. Çünkü o bölgede yaşayan insanlar belki modern konutlarda oturmuyorlardı ama , bodrum katlarında da yaşamıyorlardı. Bunun en güzel örneği Yavuz Selim Mahallesi ve Gaziosmanpaşa Mahallesidir.Her iki mahallede de sel suları evlerin içersinden geçmesine rağmen bodrum katlarında kimse yaşamdığı için can kaybı yaşanmamıştır. Bu nedenle sizin söylediğinizin tam tersine ölümlerin nedeni TOKİ’ dir.Dere yataklarına konut yaptığınız yetmemiş , birde bu konutlara bodrum katlar ilave ederek insanların ölümüne neden oldunuz.

 

          TOKİ Konutlarının dere yatağına yapılmadığını , bu bölgenin imarlı saha olduğunu söylüyorsunuz. Önce gidin şurada daha 10 sene öncesine kadar Yılanlı Dere’nin nereden geçtiğine bakın. Daha sonrada bu dere yataklarını , taşkın sahalarını imarlı hale kimler getirmiş onları gidin öğrenin.Dere yataklarının ve taşkın sahalarının imarlı alana dönüştürülmesine göz yumacaksınız , sonrada buralar imarlı saha diye savunma yapacaksınız.

Sonuç olarak ;

Önce herkes ayıbıyla otursun.

 

          İki derenin kesişme noktasını ve taşkın sahasını imara açarak buraya bodrum katlarıda yaşam alanı olacak biçimde konut inşaa edilmesinde sorumluluğu olanlar ,

 

          Dere yataklarının üzerine rant amacıyla alışveriş merkezi kurulmasını sağlayanlar,

 

          Dere yataklarının üzerini gelişigüzel bir biçimde kapatılmasının kararını verenler,

 

Yaşanan bu can ve mal kayıplarında 1. Derecede sorumludur.

Bunların tümünün yargı önünde hesap vermesi gerekir.

Yapılacak soruşturmaların sağlıklı yürümesi ve kamu vicdanı açısından başta Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan BAYRAKTAR , Büyük Şehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ ve Canik Belediye Başkanı Osman GENÇ olmak üzere bu konuda sorumluluğu olanlara görevden el çektirilmelidir.

Ayrıca, sel felaketinde can ve mal kaybı olan ailelere tazminatları eksiksiz ödenmelidir.

TOKİ Kuzey Yıldızı Konutlarında oturanların TOKİ taksitleri ve varsa konut kredisi taksitleri faizsiz olarak ertelenmelidir.

Bölgede selden tahrip olmuş olan su şebekesi ,kanalizasyon hattı ve elektrik hatları acilen onarılmalı , salgın hastalıklara karşı önlemler alınmalıdır.

TÜRK İŞ , DİSK ve KESK olarak vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyor , hayatını kaybedenler için derin bir üzüntü duyduğumuzu belirterek yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz.

TÜRK İŞ   DİSK   KESK


samsunsel


samsunsel1

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]