ADANA’DA SAĞLIKÇILARIN SAĞLIK TARAMA ÇALIŞMASI ENGELLENDİ

Facebook
Twitter
WhatsApp

 


 

ÖKTEN, KIRSALDA YAŞAYANLARIN SAĞLIK, EĞİTİM VE BARINMA SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR

 

Adana-Osmaniye Tabip Odası Tıp Öğrenci Komisyonu Üyelerinin Adana’nın Karataş ilçesi Tuzla beldesi Karagöçer Köyü ve Kapı Köyü’nde halk sağlığı taraması çalışması yapmak istemeleri valilikten izin alınmadığı gerekçesiyle jandarma tarafından engellendi. Sağlık tarama çalışmasının engellenmesine tepki gösteren Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten basın açıklaması yaptı.

 

adanasaglikengelleme1Adana-Osmaniye Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ile ÇÜ. Tıp Öğrenci Komisyonu Üyeleri ile bir araya gelen hekimlere SES Adana Şube Yönetimi, İHD, Eğitimsen, HDK, SYK ve Tıp Fakültesi öğrencileri destek verdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten,”Adana-Osmaniye Tabip Odası Yönetim Kurulu olarak 15 Mayıs 2012 tarihinde almış olduğumuz karar doğrultusunda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde okuyan Adana Tabip Odası’na bağlı Tıp Öğrencileri Komisyonu üyelerini Adana’nın Karataş ilçesi Tuzla beldesi Karagöçer Köyü ve Kapı Köyü’nde halk sağlığı açısından sağlık taraması için görevlendirdik. Amacımız tıp öğrencilerinin saha çalışması yaparak pratik kazanmaları ve çeşitli parametrelere göre halk sağlığı konusunda Tabip Odası adına bir bilimsel çalışma yapmalarıydı. Bu çalışmanın amacı orada uzun süredir yaşayan tarım işçilerinin yaşam şartları, çalışma, hijyen koşullarını gözlemleme, ayrıca erişkinlerde kan şekeri ve tansiyon ölçümü, çocuklarda boy-kilo, baş çevresi ölçümü, diş sağlığını koruma, diş fırçalama yöntemlerinin eğitimi ile ilgili bir bilimsel çalışmayı içermekteydi. Bu sebeple 35 öğrencimiz 18 Mayıs 2012’de saat 18.30’da Adana Tabip Odası önünde toplanarak 2 minibüs ile yola çıktı. Yukarıda adı geçen köylere giderken yol güzergahı üzerinde bulunan Çavuşlu mevkiinde saat 19:00 civarında jandarmalar tarafından yasal olmayan bir şekilde durdurulmuştur.

Jandarma tarafından sahaya girmesine izin verilmeyen öğrencilere gerekçe olarak “Valilikten izin alınmadığı için bu köylere gidemeyecekleri” söylenmiştir. Jandarma komutanından yazılı belge istendiğinde valiliğin kendilerini sözlü olarak aradığını belirtmiştir. Öğrenciler köylere gitmek için valilikten izin alınmasının gerekmediğini ve orada yaşayan insanlara halk sağlığı açısından tarama yapacaklarını ve bununla ilgili olarak Adana Tabip Odasının resmi yazısını göstermişlerdir. Ancak buna rağmen öğrencilere yinede izin verilmemiştir” diye konuştu.

 

Ökten,”Kötü koşullarda çalışan ve yaşayan bu insanların en temel hakkı olan sağlık, barınma, beslenme ve eğitim hakkı konularından sağlık hakkı için yapılması planlanan böyle bir çalışmanın engellenmesi o bölgede uzun süredir yaşayan insanların yaşadıkları koşulların kamuoyuna duyurulmaması için bir engellemedir. Tamamen keyfi olan ve yasal olmayan bu durumu kınıyoruz ve o bölgede yaşayan insanların acilen sağlık-beslenme-konut-eğitim sorunlarının çözülmesini istiyoruz” dedi.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]