26nisanmanisafethiye

Değerli Basın Emekçileri

Bildiğiniz üzere Muğla’nın Fethiye İlçesi Gebeler Kaplıcası’nda yaşayan bir kadın, 2007 yılının Haziran ayında, tecavüz ve işkenceye maruz kalmıştı. Kendisine tecavüz eden 8 kişiyi teşhis etmesine ve suç duyurusunda bulunmasına rağmen uzunca bir süre sonuç alamamıştı.

Adalet Bakanlığı’na yapılan başvurunun ardından, kadın örgütlerinin de baskısıyla savcı dosyayı yeniden gündeme aldı ve yaşı 18’den küçük 2 kişi hakkında “kişi hürriyetini engelleme” ve “nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla dava açıldı. Olaydan yaklaşık 4 yıl sonra açılan davanın ilk duruşmanın görüldüğü 26 Ocak’ta ise diğer 6 zanlı dosyaya dahil edildi.

Adli Tıp Kurumu’nun mağdur kadın hakkında “toplu tecavüzden kaynaklı tramva sonrası stres bozukluğu” ve “tecavüz kalıcı hasara yol açmıştır” şeklinde raporu olmasına rağmen sanıklar tutuksuz olarak yargılanıyor. Ve ne yazıkki duruşma savcısı mağduru korumak yerine sanıklara beraat talebinde bulunmuştur.

Değerli basın emekçileri gün geçmiyor  ki bir kadın cinayeti haberiyle sarsılmayalım. Medyada hemen her gün Şiddete maruz kalan, katledilen , taciz 

yada tecavüze uğrayan bir kadının haberine rastlamayalım. Ne yazıkki ne çıkarılan yasalar ne yapılan resmi açıklamalar kadına yönelik şiddeti durduramıyor. Erkek egemen zihniyeti gerek resmi gerekse gayri resmi kurum ve kişilerce desteklenmeye ve günde ortalama beş kadının çeşitli şekillerde şiddet görmesine neden oluyor.

Devlet mağdurun değil, sanığın yanında saf tutuyor. Sanıkları cezalandırmak yerine, tecavüz olayını meşrulaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar.


Bu dayanışma ağını örmek üzere SES Manisa kadın komisyonu olarak
  27 Nisan da Fethiye Adliyesi önünde olacak ve adalet isteyeceğiz. Suçlular hakkettikleri cezaya çarptırılana kadar diğer kadın örgütleriyle beraber bu davanın takipçisi olacağız.Biz kadınlar artık 3. sayfa haberi olmak istemiyoruz. Suçluların hakkettikleri cezayı almasını, yasaların ve adalet sisteminin buna uygun olarak düzenlenmesini istiyoruz. Erkek egemen zihniyetini besleyen ve kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran tüm söylem ve eylemlerden vazgeçilmelidir. Toplumda yaşanan ve sebebi ne olursa olsun kadına fatura edilen cinnetin artık bedelini ödemek istemiyoruz. Ne bize tanımladınız kimlikle nede sınırlandırdığınız hayatla barışmayacağız. Kadınlar her yerde birbirinin yanında yeralmaya ve erkek egemen zihniyetine karşı birlikte mücadeleye devam edecekler.

                                                                                                                       Ayça RAMAZAN

SES Manisa Şb. Kadın Sekreteri

 

 

 

 

 

 


                                                                                                         


İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]