Latin Amerika’da doğan ve dünyanın ezilen tüm halklarının sesi olan Mercedes Sosa hayatını kaybetti. Sosa “sesi olmayanların sesi” olarak anılıyordu. Sanatçı, Arjantin’de askeri darbe döneminde konser verdiği sahnede gözaltına alınmış daha sonra ülkesini terk ederek sürgünde yaşamak zorunda kalmıştı

Arjantin asıllı Mercedes Sosa bir süredir tedavi gördüğü hastanede dün hayatını kaybetti. 74 yaşındaki sanatçı 15 yaşında başladığı müzik yaşamını 40’dan fazla albüm çıkartarak ve tüm dünyada konserler vererek sürdürmüştü. Sosa, Latin Amerika’da başta kendi ülkesi Arjantin, Brezilya ve Küba olmak üzere farklı ülkelerin şarkılarını seslendirdi. Uzun siyah saçları nedeniyle La negra (Siyahi kadın) olarak anılan Sosa, gür sesiyle ve söylediği şarkılarla “sesi olmayanların sesi” olarak isimlendirilmişti.

Sanatçı solunum yetmezliği şikayetiyle 18 Eylül günü hastaneye kaldırılmıştı. Sosa’nın dün tedavi gördüğü Arjantin Buenos Aires’te hayatını kaybettiği duyuruldu.

Mercedes Sosa’nın hayatı
Mercedes, 9 Temmuz 1935’te Arjantin Tucuman’da dünyaya geldi. 15 yaşında profesyonel olarak şarkı söylemeye başlayan sanatçı ilk albümünü 1959’da çıkarttı. 60’ların ortalarına doğru Latin Amerika müziğini rock ve politik müzikle harmanlayan Nueva canción tarzında yaptığı müziklerle tüm dünyada tanınmaya başlandı.

1976’da Jorge Vileda komutanlığında yapılan askeri darbenin ardından ülkesi Arjantin zor günler yaşamaya başladı. Politik tavrından ve müziğinden ödün vermeyen Sosa 1979’da La Plata’da verdiği konser sırasında sahnede gözaltına alındı. Bu olaydan sonra Arjantin’de şarkı söylemesi yasaklandı ve sanatçı sürgün hayatı yaşamak zorunda kaldı. Sosa, ülkesine ancak 1982’de dönebildi.

Bu tarihten itibaren müzik çalışmalarına devam eden sanatçı 30’u aşkın albüme imza attı. Tüm dünyada konserler verdi. Sağlığı bozulana kadar müzik çalışmalarına ve politik mücadelesine devam etti.

Sendika.Org

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]