Maliye Bakanlığından yeşil kartlıya katkı payı garabeti

Facebook
Twitter
WhatsApp

Yeşil kartlılardan katkı payı kesilecek. Ancak yeşil kartlılar tedaviden sonra verdikleri parayı talep etmeleri koşuluyla geri alabilecekler.

Sosyal Güvenlik açığı gerekçe gösterilerek harekete geçen Maliye Bakanlığı Bütçe Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Yasa Tasarısı bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. 38 maddelik torba yasa tasarısında işçi, memur gibi tüm sigortalıların yanı sıra sayıları 9 buçuk milyona yaklaşan yeşil kartlılardan da muayene ücreti alınması öngörülüyor. Buna göre yeşil kart sahiplerinin ayakta muayene ile diş hekimi muayenelerinden 2 lira katılım payı alınacak. İkinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında yapılan muayenelerden alınacak katkı payı ise; birinci basamaktan sevkli olup olmamaya göre değişecek. Katkı paylarını belirleme yetkisi ise Maliye Bakanlığı’nda olacak. Ayrıca tedavi için gerekli ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçlerin bedelleri üzerinden de yüzde 10 ila 20 oranında katkı payı alınacak. Kişilerin gelirlerine göre belirlenecek bu oran yeşil kartlılar için yüzde 10 olarak uygulanacak. Ancak yeşil kartlılar, talep etmeleri halinde hem muayene hem de sağlık araç gereçleri için ödedikleri katılım payını geri alabilecekler.

Paran kadar sağlık hizmetini ali cengiz oyunuyla yutturmaya çalışıyorlar.

Tedaviden sonra paranın yeşil kartlıya geri verilmesini öngören tasarının, tasarıyı hazırlanan bürokratlarca “yeşil kartım var, nasıl olsa bana parasız” mantığı ile hastanelerde oluşan yoğunluğu azaltacağı öngörülüyor. Ev tutmadan önce emlakçıya verilen depozitoyu andıran tasarı yasalaşırsa, parasını vereceğini garanti edemeyen yeşil kartlıyı tedaviden mahrum bırakacak.

Sendika.Org 7 mayıs 2009

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]