15 Haziran’dan itibaren Belediye sağlık kurumlarının reçetesi de ödenmeyecek

Facebook
Twitter
WhatsApp

SOSYAL Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı’na devredilmeyen belediye sağlık kuruluşlarıyla anlaşmasını iptal edeceğini ve 15 Haziran’dan itibaren, devri gerçekleşmeyen belediye sağlık kuruluşunda yazılan reçetelerin de kurum tarafından ödenmeyeceğini açıklarken, sağlık çevreleri bu uygulamaya tepki gösterdi.

2007 yılında SSK’lı vatandaşlara kapanan belediye polikliniklerinin, 15 Haziran’dan itibaren de Emekli Sandığı ve Bağ-kurlu hastalara da hizmet veremeyeceğini kaydeden Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, “SGK’lı hastalar belediye sağlık ocaklarında muayene olduklarında artık ilaçlarını parayla alacaklar” dedi.

Belediyelerin altı yıllık proje ile sağlık hizmetini vatandaşların evlerine kadar götürecek bir yapı kurduğunu anlatan Saydan, “Ancak bu ülkenin tek sağlık otoritesi olmaya çalışan SGK tarafından altı yıllık çalışma sona erdirilmek üzeredir. Bu kriz ortamında SGK’nın tutumunu doğru bulmuyoruz” diye konuştu. Devletin vazifesinin toplumu sağlıklı tutmak olduğunu kaydeden Saydan, şöyle konuştu:

“Çünkü biriken sağlık sorunlarının vakit geçtikten sonra tedavi maliyeti çok yüksektir. Sağlıksız toplumların çıkaracağı bedel, devletlerin ilerlemesini engelleyecektir. Ülkemizdeki nüfusun üçte biri genç nüfustur. Bu sebeple koruyucu tedavi, toplumda ruh ve beden sağlığı bilinci ihmal edilmeyecek konulardır.

Çok tehlikeli

Günümüze baktığımızda, gerek SGK nın gerekse Maliye Bakanlığı’nın özel sağlık kuruluşlarından aldığı hizmet bedeli bütçeye ağır yük getirmektedir. Yüzde 70.5’i şehirlerde yaşayan nüfusa sağlıkta yardımcı olacak, onlara en yakın kurumlar il ve ilçe belediyeleridir. Geriye kalan yüzde 29.5 olan köy nüfusuna da en yakın olan yine belediyelerimizdir. Belediyeler altı yıllık proje ile sağlık hizmetini vatandaşların evlerine kadar götürecek bir yapı kurmuşlardır. Avrupa’daki örneklerinde de görülen bu sistemden SGK tarafından belediyeler çıkarılmak istenmektedir. Halbuki belediyeler gerek kendilerine ait, gerek hayırsever vatandaşlara ait yerlere, kendi imkanları veya vatandaş bağışları ile hepimizin her gün gördüğü, gittiği sağlık ocaklarını inşa etmişlerdir. Belediyelerin bu çalışmaları altı yıldır gayet güzel sonuçlara imza atmıştır. Ama bu ülkenin tek sağlık otoritesi olmaya çalışan SGK tarafından altı yıllık çalışma sona erdirilmek üzeredir. Amacı sadece sağlık harcamalarını düzenlemek ve finanse etmek olan bir kurumun bu ülkenin sağlık politikalarına yön vermesi son derece yanlış ve toplum sağlığı açısından bir o kadar tehlikelidir. TEİS olarak Sağlık Bakanlığımızı, SGK’lı vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi için göreve çağırıyoruz.”

3 Mayıs 2009 Hürriyet

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]