Adana’da 166 taşeron hastane işçisi işten atıldı.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Taşeron olarak çalışan 516 işçi fazla bulundu. Tasarruf amacıyla 166 kişi işten atıldı.

Adana’da Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile buraya bağlı Seyhan Uygulama Hastanesi ve Fatma Kemal Timuçin Kalp Merkezi’nde 166 kişi işten çıkartıldı. Ceren Temizlik isimli taşeron firma bünyesinde çalışırken Başhekim Metin Aydın’ın ‘tasarruf’ isteği üzerine çıkışları verilen işçiler gözyaşı dökerek işlerine veda etti. Birbirlerine sarılarak kendilerini teselli etmeye çalışan işçiler hastane bahçesinde AKP’yi de protesto etti.

Aydın, taşeron firma Ceren Temizlik Limited Şirketi’nde, sekreter, temizlikçi ve kapıcı olarak çalışan 516 kişinin fazla olduğunu bildirdi. ‘Tasarruf’ gerekçesiyle bu sayının 350’ye düşürülmesini isteyen Aydın, çıkışların en kısa sürede yapılması gerektiğini duyurdu.

Bir anda işsiz kalan hastane çalışanları, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde toplandı.

“İşsiz kalırsak halimiz ne olur?” diyerek gözyaşları döken işçiler Başhekim Metin Aydın’a tepki gösterdi. “Başbakan Erdoğan, kimse işten çıkartılmayacak diyor, bizleri neden gönderiyorlar” diye tepki gösteren işçileri sakinleştirmeye çalışan Ceren Temizlik Limited Şirketi Sahibi Halil İbrahim Altınışık, tasarruf nedeniyle çıkış kararını Başhekim Aydın’ın verdiğini anlattı.

“Arkadaşlar hepinizden özür diliyorum, ben kimsenin işsiz kalmasını istemezdim” dedi. Altınışık’ı gözyaşı dökerek izleyen işçiler, Başhekim Aydın’ı protesto etti ve “Kahrolsun AKP” şeklinde slogan attı. Bir süre güvenlik görevlileriyle de tartışan işçiler polislerin gözetiminde olaysız şekilde dağıldı.

16 Nisan 2009 Cumhuriyet

 

 

Adana’da sağlık örgütlerinden işten çıkarılmalara tepki

 

Adana Numune Hastanesi’nde işten çıkartılan 166 işçi için bir araya gelen Ses Adana Şubesi, Dev Sağlık-İş ve Adana Tabip Odası ortak bir basın açıklaması yaptı

Geçtiğimiz hafta 15 Nisan’da Adana Numune Hastanesi’nde taşeron şirkete bağlı çalışan 517 işçinin 166’sı sözleşmeleri yenilenmeyerek işten çıkartılmışlardı. Aralarında 10- 15 yıldır hastanede çalışanların da olduğu işçiler o zamana kadar verdikleri emekler taşeron şirket tarafından yok sayılmıştı.

Adana’da bulunan sağlık örgütleri; Dev Sağlık-İş, Ses Adana Şubesi ve Adana Tabip Odası dün ortak bir basın açıklaması yaptı. “Yaşar ne yaşar, ne yaşamaz hikayesi” başlığı altında yapılan açıklamada Adana Numüne Hastanesi’ndeki işten çıkarmalar kınandı ve taşeron çalıştırma biçiminin yasaklanarak, tüm sağlık çalışanlarına güvenceli çalışma koşulları, tek ve eşit statü sağlanması istendi.

Yapılan açıklamada kamu çalışanı sağlık personelinin haklarının döner sermaye uygulamasıyla hastanelerin kamusal niteliğinin ortadan kaldırılıp işletmeleştirilmesiyle birlikte ortadan kaldırıldığı vurgulandı ve “Ücret ve özlük hakları her geçen gün biraz daha tırpanlandı. Yeni kamu çalışanı kadrosu açılmayarak önce işleri yürütecek personel sıkıntısı yaratıldı. Ardından hastanelerin önce temizlik, yemekhane, bakım onarım vb. hizmetleri, ardından hemşire, laborant, röntgen teknisyeni, otomasyon görevlisi, hastabakıcılık gibi doğrudan sağlık hizmetleri ihaleye çıkarılmaya başlandı” dendi. Bu sürecin sonucunda hızla taşeron şirket eliyle istihdam edilen sağlık çalışanlarının sayısının arttığı belirtildi. Taşeronlaştırmayla birlikte sağlık hizmetlerinin bölünüp parçalanarak, niteliğinin olumsuz etkilendiği ve taşeron sistemiyle sağlık çalışanlarının temel haklarının ortadan kaldırıldığı belirtildi.

Bunun son örneğinin Adana Numüne Hastanesi’nde yaşandığının belirtildiği açıklamada, “Hastanede ve bağlı birimlerde taşeron şirkete bağlı olarak çalışmakta olan 517 çalışandan 166’sının sözleşmesi yenilenmeyerek haksız ve hukuksuz bir biçimde işten çıkartıldı. 10 yıldır -15 yıldır söz konusu hastanede çalışmakta olan, ama emekleri yok sayılan taşeron sağlık çalışanları, şirketin değişmesi ve kriz koşulları bahane edilerek bir kalemde yok sayılmaktadır. Adana Numune Hastanesi’nde yaşananlar tipik bir “yaşar ne yaşar, ne yaşamaz” hikayesidir. Yani tipik bir “taşeron çalıştırma” hikayesidir” denildi.

22 Nisan 2009 www.sendika.org

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]