Mersin Toros Devlet Hastanesinde SES Mersin Şubesi ve Dev Sağlık İş Çukurova Bölge Şubesi tarafından 12.30 da Hastane bahçesinde yapılan basın açıklamasında 40 yaşını doldurduğu gerekçesi ile işten çıkarmalar protesto edildi.
Hastanede temizlik ihalesinin yenilenmesi ile çalışanların 1/3 nü kapsayan 46 temizlik işçisinin işlerine son verileceği ve yeni şirketin 40 yaş altı çalışanları işe alacağı bilgisi üzerine yapılan basın açıklamasına 200’e yakın emekçi katıldı.
Eyleme KESK ‘e bağlı sendika yöneticileri, Mersin Tabip Odası Yöneticileri, TÜMTİS Yöneticileri, 52 gündür sendikalı oldukları gerekçesi ile işten atıldıkları için limanda direnişlerini sürdüren Akan Sel işçileri de kitlesel olarak destek verdiler.
Basın açıklaması metni ve işçilerin görüşleri ektedir.
BASINA VE KAMUOYUNA
Değerli Basın Emekçileri, Sevgili Arkadaşlar
Yıllardır bu hastanenin temizlik işlerini yapan emekçiler olarak işimizi, ekmeğimizi kaybetmekle karşı karşıyayız. Derdimizi sizlerle paylaşmak, bize yapılmak istenenleri kamuoyuna duyurmak istedik.
Mersin sesimizi duysun istedik. Türkiye sesimizi duysun istedik. Daha birkaç ay önce emeklilik yaşını 65’e çıkaran Başbakan ve AKP Hükümeti bizi duysun, görsün istedik. Sadece 40 yaşını geçtiğimiz için bizi gömmek isteyenler, elimizden ekmeğimizi, işimizi almak isteyenler var. Sağlık hizmetlerini parça parça özelleştirip, taşeron şirketler eliyle yürütmeye çalışan bu insafsız, ahlaksız, vicdansız sisteme yıllardır itirazlarımızı dile getiriyorduk. Sağlıkta taşeron olmaz. Sağlık hizmeti bir ekip işidir. İş güvenceli çalışma esas olmalıdır diye yıllardır söyledik. 2 yılda bir yapılan ihalelerle, sürekli değişen taşeron şirketlerle, işin niteliğine yabancı, tecrübesiz, eğitimsiz insanları işe alıp çıkararak, iş güvencesiz, gelecek kaygısı içinde kıvranan emekçilerle nitelikli sağlık hizmeti verilemez dedik. Ne yazık ki yine haklı çıktık.
Hastanemizin 1.5 ay önce yapılan temizlik ihalesi farklı bir şirkete verildi. Şimdi bize söylenen yeni şirketin sırf 40 yaşını doldurdukları gerekçesiyle 46 arkadaşımızı işten çıkaracağıdır. Yani her 3 çalışandan birini sokağa atacaklar. İşimizi kötü yaptığımız için değil, yıllardır verilen hizmet içi eğitimlere katılmadığımız için değil, aldığımız yetersiz ücretlere itiraz ettiğimiz için değil, hakkımızı aradığımız, sendikaya üye olduğumuz için de değil; sadece ve sadece 40 yaşın üzerinde olduğumuz için bizi sokağa atıyorlar. Aramızda en az çalışanlarımız 3-4 yıldır bu hastanede, çok sayıda arkadaşımız 11-12 yıldır burada çalışıyor. Doktorumuzla, hemşiremizle, idari personelimizle uyum içinde çalışıyorken, ameliyathaneleri, yoğun bakımları, servis ve poliklinikleri, Acili 24 saat emeğimizle güzelleştirirken, tuvaletten bahçe temizliğine kadar, kimi zaman hastabakıcılık görevlerinin tamamına da eksiksiz katkıda bulunurken, aldığımız ücretin kat kat fazlasını emeğimizle hak etmişken; şimdi bize işsizliği, açlığı, sefaleti reva görüyorlar.
Duyuyor musunuz? Bizi 40 yaşımızda gömmeye çalışıyorlar.
Ama yağma yok! Emeğimize ve ekmeğimize sahip çıkmaya kararlıyız. İşimizden vaz geçmeyeceğiz. Emeğimize sahip çıkacağız. Yıllardır döktüğümüz terin hakkından vaz geçmeyeceğiz. 15 gündür geciktirilen maaşımıza da sahip çıkacağız.
Sağlıkta yıkım politikalarından artık vazgeçin. Sağlık şirketlerin para kazanacağı bir alan değil, kamu hizmeti olmalıdır. Emekçilerin haklarına el uzatarak, hastalardan katkı payları alarak, dayanışmanın yerine rekabeti körükleyerek, çalışanları kaygı ve korku içinde bırakarak doğru bir sağlık hizmeti veremezsiniz.
Vicdan sahibi tüm Mersin’lilere çağrımızdır. Bu insanlık dışı uygulamaya karşı bizi yalnız bırakmayın.
Başbakan’a, Sağlık Bakanına, Mersin Milletvekillerine çağrımızdır. Sesimizi duyun. Duyun ki tek “suçu” 40 yaşını geçmek olan bizler işimizi kaybetmeyelim. Unutmayın, bize bunu reva görenlere, çaresizliğe işsizliğe mahkum etmeye çalışanlara bizim de söyleyeceğimiz çok sözümüz olacak.
Hatırlatıyoruz. Siz de bir gün 40 yaşında olacaksınız.
Biliyoruz. Beraber çalıştığımız tüm emekçi arkadaşlarımız yanımızdalar.
Haykırıyoruz. “Ya hep beraber, ya hiçbirimiz!”
Kararlıyız. Ya işimize sahip çıkacağız, ya da işsizliğimizin sorumlularından her yerde, her alanda hesabını soracağız. 25.02.2008
SES MERSİN ŞUBESİ DEVRİMCİ SAĞLIK-İŞ
ÇUKUROVA BÖLGE ŞUBE
Biliyor musunuz?
Ben Sevim avcı, MERSİN TOROS DEVLET HASTANESİNDE 12 yıldır Temizlik elamanı olarak çalışıyordum ama şimdi bana sen 44 yaşındasın çalışamazsın diyor bağlı bulunduğumuz hastanenin başhekimi
Ben çalıştığım hastaneye gençliğimi sağlığımı umutlarımı emekli olabilir miyim diye verdim.
Tabi bir ben değilim toplam (46) arkadaşım aynı durumdalar. Hastane ortamı biraz farklı olay kadın olmam bunu değiştirmiyor sedye ile hasta taşıyorum. Yoğun bakımda hastaları her sabah kaldır indir, haliyle bel Fıtığı oldum ama yinede işimi seviyorum. Ben insanları seviyorum ama böyle bir yasa var mı kırk yaş üstü işçi çalışamaz, varsa da özür diliyorum. Sorum şu, ben ne zaman kaç yaşında emekli olurum Primimi ne şartlarda dolduracam, ama en önemlisi çocuklarıma nasıl ekmek götürecem
Biliyor musunuz ben mağdurum ne yapmalıyım?
Sevim Avcı
Yaşım 44
Nerede Adalet
Ben Toros devlet hastanesinde Temizlik elamanı olarak Dört yıldır hizmet vermekteyim
Özel sektör olduğu için sürekli ihaleler sebebi ile çok şirketler geldi geçti ama karşımıza (40) yaş üstü çalışamaz diye gerekçe çıkmadı.
Bazı arkadaşlarımız, (14) yıldır hizmet ile çalışmış gençliğini sağlığını kaybetmiş ama içindeki insan sevgisini kaybetmemiştir.
Şimdi soruyorum size
Bayanlarda 58. Erkeklerde (65) Emeklilik yaşı Bizleri yıllarca kullanıp sonra Arkadaş sen yaşlandın artık bize yaramazsın
Peki, nerede Adalet.
Kadir Çelik
Yaşım 42
Rüya değil
Rüya değil. gerçek yaşadığım bu olay ama burası T…..ye
Efendim ben mersin toros devlet hastanesinde temizlik elemanı olarak çalışmaktayım beş yıldır hastanede işimi yapıyorum
1.OCAK 2009.da hastanemizde temizlik ihalesi oldu ihaleyi başka firma aldı. Hayırlı olsun ama ihale şartnamesinde 40 yaş üstü çalışamaz diye madde koymuş. Sayın başhekim Cavit Göktaş, bizlerle toplantı yaptı arkadaşlar buraya kadar elinize sağlık dedi, affedersiniz hayvanlar yaşlanınca Ya dağlara salıverirler ya da mezbahaya götürürler bizler O, sıfatlardan uzağız ama o, zaman Emekli etsinler Yâda bizleri diri, diri mezara gömsünler
Bizlere yaşamak için mantıklı bir yol göstersinler ben evime nasıl ekmek götürecem çocuklarıma nasıl örnek bir baba olacağım çalışmazsam nasıl bakacağım Böyle bir yasa var mı Türkiye Cumhuriyetinde
Lütfen ben işimi istiyorum namusum ile yaşamak ve de emekli olmak zamanı gelince tabi ki bana bir yol gösterin
Ne yapmalıyım*
Bedir Arslan
Yaşım 49