Yerel seçimler nedeni ile daha fazla tepki toplayacak maddelerinin uygulanması 1 Nisan 2009 tarihine bırakılan Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUD) hergün yeni değişiklikler yapan hükümet, vatandaşa 10 gün içinde aynı branşta 1 kez muayene sınırlaması getirirken, “sağlıkta dönüşüm programı” dökülmeye devam ediyor.  

Bir süredir rahatsız olan Sayın Maliye Bakanı yıllardır büyük reformlar yapıldığı iddia edilen ve dönüştürülen sağlık sistemine güvenmemiş olacak ki tedavi için Amerika’ya gitti. Amerika’da da Türk doktoru tarafından tedavi olacağını söyleyen Sayın Bakana soruyoruz; Hacettepe Üniversitesi’nde görev yapan değerli bilim insanlarına güvenmiyor musunuz?  

Anlaşılan Sayın Bakan da kabine arkadaşı Sağlık Bakanının övünerek anlattığı “Sağlıkta Dönüşüm Programı”na inanmıyor. Bu durumda vatandaşın inanmasını da kimse beklememeli. Her zaman olduğu gibi parası olanlar, Bakan olanlar istedikleri yerde sağlık hizmeti alma ve tedavi olma hakkını kendinde buluyor.

Parası olmayanlara ise A-B-C-D-E olarak ayrılacak hastanelerden D ve E sınıfının reva görüleceği yasa tasarıları hazırlanıyor.  Biliyoruz ki, yurt dışında tedavisi mümkün olan hastalıklar nedeni ile sosyal güvencesi bulunduğu halde sevk edilmediği, parası olmadığı için gidemediği ve bu nedenle hayatını kaybeden vatandaşlarımız bulunmaktadır. Yapılan reformlar tüm vatandaşlar içinse, aynı olanaklar onlara da sağlanmalıdır.  Sonuç olarak, ülkemiz sağlık sisteminin sorunları bütçe ile ilgili olduğu kadar programla da ilgilidir. Dönüşüm denilen şey ise sorunları artırmıştır. Çözüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine güvenilerek ve danışılarak Türkiye’ye özgü yeni ve kamusal bir sağlık sistemidir.

11.02.2009    
SES GENEL MERKEZİ

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]