Muayene olmak isteyenler uzun kuyruklarda sinir krizi geçirdi. Aile hekiminden sevk almayanlar geri çevrildi.


AKP’nin hayata geçirdiği ‘sağlıkta dönüşüm’ politikaları gereği devlet memurları dışındakiler, artık aile hekimlerinden sevk almadan hastanelere gidemeyecek. Sağlık Bakanlığı tarafından pilot bölge olarak seçilen 4 ilden biri olan Isparta’da uygulama, hastanelerde kargaşaya yol açarken, kimi hastalar sinir krizleri geçirdi.


Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlıkta sevk zinciri uygulamasını başlattığı Isparta’da, sabah saatlerinden itibaren sağlık kuruluşları önünde aşırı yığılmalar meydana geldi. Uygulamadan habersiz bazı hastalar, kapıdan geri çevrildiği için sinir krizi geçirdi. Yaşlı ve çocuklar saatlerce ayakta bekletildi. İlçe ve köylerden gelenler ise evraklarının eksikliği nedeniyle geri gönderilmek istenince görevlilerle tartıştı. Birçok kişinin aile hekimine kayıt yaptırmadığı ilde, doktorlar hasta yoğunluğundan muayeneye zaman ayıramadığı için hastaların yüzde 90’ını sevk etmek zorunda kaldı.


‘Rezillik uygulaması’


Isparta’nın Eğridir ilçesinden Isparta’ya acil olarak gelen Ayşe Küçükcoşkun, hastaneye geldiğinde ikinci bir kez sevk istediğini, bunun üzerine sağlık ocağına gittiğinde kendisine 350’nci sıranın verildiğini söyledi. Öğle paydosuna kadar sıra gelmediğini ifade eden Küçükcoşkun, bu uygulamanın adının ‘rezillik uygulaması’ndan başka bir şey olmadığını kaydetti.
Bir başka hasta Hamide Eryılmaz da kucağında çocuğuyla birlikte 3 saattir sevk sırası beklediğini anlattı. Eryılmaz, “Bu nasıl bir uygulama anlayamadım. Sabah saatlerinde geldim, ancak önümde 400 kişi daha var. Kucağımda çocuk ile güneşin altında bekliyoruz. Buradan sevk alıp, hastaneye gidip ne zaman muayene olacağım bilmiyorum. Bu uygulamadan vazgeçilmeli” dedi.
Siyasilere öfke duyan Mustafa Soydinç de, Aksu ilçesinin Yılanlı köyünden geldiğini belirterek, bu şartlar altında 2 günde ancak muayene olabileceğini bildirdi. Uygulamanın zaman ve işgücü kaybıyla birlikte vatandaşın psikolojisini de iyice bozduğunu ifade eden Soydinç, “Sağlıkta bu kadar yenilik yapılmışken, tekrar eski sisteme geri dönülmesi anlamsız. Vatandaşı bir sevk kağıdına mahkum etmek nasıl bir yenilik olabilir?” diye konuştu.


Acil olmayan hastalar geri çevrildi


Isparta Sağlık İl Müdürü Dr. Süleyman Önal, hasta sayısının bir anda yüzde 70 artmasından dolayı sağlık merkezlerinde olağanüstü bir yoğunluk yaşandığını belirterek, “Acil servislerimizde de sıkıntı var. Acil olmayan vakalar geri gönderildiğinde görevlilerimiz vatandaşla karşı karşıya kalıyor. Hastanın durumu acil değilse kurum bunun karşılığını ödemiyor. Ancak vatandaşlara bunu anlatmamız mümkün değil. Diğer bir sıkıntı da aynı gün ikinci polikliniğe gidip muayene olamıyorsunuz. Herkes kendi aile hekimine giderse yoğunluk azalır diye düşünüyorum” dedi. (4.11.08 Evrensel)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]