İsveç’te, yaklaşık 2 bin 500 hemşire, ebe, röntgen uzmanı ve laboratuvar asistanı ücret görüşmelerinin kesilmesi nedeniyle greve gidiyor.

İsveç’te hemşireler, maaşlarına zam yapılması için greve gitti. Hükümetin sendikanın maaş artışına ilişkin taleplerini reddetmesi üzerine görüşmeler kesildi ve grev nedeniyle acil servisler olumsuz etkilendi. Greve gidenler arasında ebe, röntgen uzmanı ve laboratuar asistanı gibi sağlık personelleri de yer alıyor. Grev nedeniyle Pazartesi gününe kararlaştırılan ameliyatlar iptal edilirken, bazı acil servisler de kapatıldı.

Başkent Stockholm’de 800, Skåna bölgesinde bin hemşire olmak üzere, İsveç genelinde 2 bin 500 hemşire maaşlarına zam yapılması için greve gitti. Hemşireler Sendikası 5 Mayıs’a kadar bir anlaşmaya varılmaması halinde bu sayının daha da artacağını, şu an için sadece bazı hastanelerin acil servislerinin kapatıldığını duyurdu.

Konuyla ilgili oluşturulan kurul, bugün toplandı ancak net bir kararın çıkmasının 2 haftayı bulabileceği öğrenildi. Ancak bu zamanın uzun olması endişeleri beraberinde getirdi. Bazı ambulansların, acil hastaları hangi hastaneye götüreceklerini bilemediğinden bazı aksilikler yaşandığı bildirildi. St. Görans Hastanesi’nden Anders Persson, İsveç gazetesine, “Acilde bulunan kişilerin tedavilerine devam edecek. Ancak yeni hastalar alamıyoruz.” diye konuştu. Stockholm Büyükşehir Belediye Başhekimi Peter Rönnerfalk de aynı gazeteye, “Bizim için tabii ki zor olacak, çünkü bu bölümler bütün Stockholm Büyükşehir Belediyesi’ne hizmet veriyordu.” dedi.

İsveçli hemşireler 3 yıl hemşirelik meslek lisesi okuyorlar. Daha sonra da aynı konuda 3 yıl üniversite eğitimi alıyorlar. Şu an tecrübeli bir İsveçli hemşire yaklaşık 19 bin İsveç kronu (4 bin 52 YTL) alıyor. Hükümet, sağlıkçılara 21 bin korn ödemeyi teklif ederken, grevdeki hemşireler bu miktarın en az 22 bin kron (4 bin 691 YTL) olmasını istiyor.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]