Yunanistan’da da sosyal güvenlik yasa tasarısı nedeniyle emekçiler greve çıktı.

Yasa tasarısına karşı bir süredir eylemler ve grevlerle hükümeti uyaran emekçiler, önceki gün de 3 saatlik bir grev gerçekleştirdiler.

Yunanistan’da da sosyal güvenlik yasa tasarısı nedeniyle emekçiler greve çıktı. Yasa tasarısına karşı bir süredir eylemler ve grevlerle hükümeti uyaran emekçiler, önceki gün de 3 saatlik bir grev gerçekleştirdiler. Greve avukatlar, doktorlar, veterinerler, eczacılar, şehir içi ulaşım çalışanları, belediye, temizlik, elektrik kurumu ve liman işçileri mühendisler katıldı. İş bırakarak yürüyüş yapan Yunan emekçiler, “Emeklilik fonlarımıza dokunmayın”, “Ellerinizi kadın haklarından çekin” şeklinde sloganlar attı.

Yunan hükümeti, ülkedeki sosyal güvenlik sistemini reformdan geçirmek adı altında, emeklilik yaşını artırmayı, özellikle de kadınlar ve çalışan annelerin sosyal haklarında kesintiye gitmeyi planlıyor. Hükümetin bu saldırılarına karşı Yunan sendikaları, 19 martta bir gunluk genel grev kararı aldılar. Dün akşam saatlerinde de Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) içinde yer alan çok sayıda sendika şubesinin katıldığı bir gösteri gerçekleştirildi.

Bu arada dün konfederasyonların ülke genelinde yaptıkları gösteriler oldukça kitlesel geçerken özellikle elektrik işçileri ve temizlik işçilerine karşı hükümet ve hükümete bağlı basın tarafından savaş açıldı. Bazı basın organları, elektrik ve temizlik işçilerini “halkın sağlığını ve ticari yaşamı felç etmekle” suçladılar.
Çalışma Bakanlığı önünde gösteri yapan temizlik işçileri ise bakanlığa girmek istedi. Polisin engel olması nedeniyle arbede yaşanırken işçiler çok sayıda çöp torbasını polisin başına döktüler. Emniyetten yapılan açıklamada sendikaya karşı dava açıldığı duyuruldu. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, “grevlerin halkın normal yaşamını tehdit eder boyutlara ulaştığı” ifade edildi. Bu açıklama, hükümetin tüm grevleri yasaklayan olağanüstü hal kararı alabileceğini işaret ediyor. Hükümet, dün öğlen saatlerinde temizlik işçilerine son kez greve son verme çağrısı yaparken açıklamanın içeriği ve yapılma biçimi olağanüstü hal kararı alınmasının an meselesi olduğu şeklinde yorumlandı.14.03.08 evrensel

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]