İş bırakarak alanlara çıkan işçi ve emekçiler, SSGSS’ye karşı mücadeleyi sürdürmekte kararlı!
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’nın (SSGSS) geri çekilmesini talep eden işçi ve emekçiler, yurt genelinde iş bırakarak alanlara çıktı. KESK, DİSK, TTB, TMMOB ve Diş Hekimleri’nin çağrısıyla yapılan eylemlere Türk-İş’e bağlı bazı sendikalardan da destek geldi. Ankara’da ise emekçiler polisin saldırısına karşın Kızılay’a çıkarak taleplerini dile getirdiler.
Ankara’da Meclis’e yürümek için iş bırakarak önceden belirlenen noktalarda toplanan emekçiler, polis barikatlarıyla engellenmek istendi. Numune Hastanesi önünde toplanan SES üyesi sağlık emekçileri, Dışkapı, Hacettepe ve İbni Sina Hastaneleri emekçileri ile birleşerek, Kızılay’a doğru yürümek istedi. Polis barikatı nedeniyle uzun süren arbedenin ardından polis yürüyüşe izin vermek zorunda kaldı. Buna rağmen barikatın açılmaması üzerine sağlık emekçileri oturma eylemi başlattı. Ardından polis barikatının olmadığı arka taraftan Hacettepe Hastanesi tarafına koşan sağlık emekçileri, yolun baş tarafını trafiğe kapattılar. Olayın farkına varan polisle sağlık emekçileri arasında bir kovalamaca yaşandı.
Meclis önünde arbede
TTB üyesi hekimler, Dikmen Vadisi Halkı, Cumhuriyet okurları ve çeşitli kesimlerden tasarıya tepki gösterenler doğrudan Meclis Dikmen Kapısı önünde toplandılar. Meclis önündeki eyleme, DTP ve CHP’den milletvekilleri de destek verdi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy, “Arkadaşlarımız Meclis önüne gelemiyor. Hatta DİSK ve KESK Genel Başkanları’nın da gelmesi engellendi” diyerek, Yüksel Caddesi’ne yürüyeceklerini söyledi. Ancak polis yürümelerine engel olmak istedi. Polisin yaşlı kadınları bile tartakladığı arbededen sonra barikatı açıldı. DİSK, TMMOB ve diğer katılımcıların da Meclis’e yürümeleri Akay kavşağında kurulan barikatla engellendi. Uzun süre burada bekleyen DİSK ve TMMOB’lu emekçiler, Meclis önündeki grubun da gelmesinin ardından Kızılay’daki eyleme katıldılar.
Emekçiler Kızılay’ı kapattılar
KESK ve bağlı sendikalar, Türk-İş’e bağlı Tez Koop-İş Ankara şubeleri, Petrol-İş Ankara Şubesi, TGS, EMEP, ÖDP, SDP, Halkevleri, ESP ve diğer grupların da desteği ile Kızılay YKM önünde toplandı. Buradan Meclis’e yürümek isteyen grubun önü, Büyükşehir Belediyesi binası önünde barikatla kesildi. Defalarca yapılan görüşmelere rağmen polis barikatı açılmadı. Barikatın açılmaması üzerine, Güvenpark tarafından yürümek isteyen emekçiler ile polis arasında çatışma çıktı. Polisin coplarla saldırdığı emekçiler, müdahalelere rağmen Kızılay Meydanı’nı doldurarak trafiğe kapattılar.
Polis panzerler ve çevik kuvvetlerle meydanın çevresinde önlem aldı, meydanın açılması uyarıları yaptı. Tüm uyarılara rağmen meydan boşaltılmadığı gibi, DİSK, TMMOB ve TTB’nin de katılımı ile iyice doldu.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, mücadele bayrağını Kızılay’a taşıdıklarını belirterek, tasarının bu haliyle çıkmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Çelebi 6 Nisan’da İstanbul Kadıköy’deki SSGSS’ye karşı yapılacak mitinge ve 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya çağrı yaptı. TTB Başkanı Gençay Gürsoy da yüzbin hekim adına bu yasayı geçirmeyeceklerini ilan ederken, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da itirazlarını yüksek sesle haykırmaya devam edeceklerini söyledi. AKP’nin sürekli “demokrasi”den bahsettiğini belirten Tombul, “Demokrasi halkın tepkilerini dikkate alırsan anlamlıdır” dedi. Mersin’de de emekçilerin yürüyüşüne polis biber gazıyla müdahale etti. Saldırıya karşın emekçiler yürüyüşlerini karalı bir şekilde sürdürdüler.
İzmir’de 20 bin kişi
İzmir’de yapılan eyleme 20 bin işçi ve emekçi katıldı. İş bırakma eylemi özellikle belediye hizmetleri ve okullarda etkili oldu. Genel-İş ve Eğitim Sen’in kitlesel katıldığı eyleme, Türk-İş’e bağlı sendikalardan Belediye-İş, TÜMTİS ve Petrol-İş de katıldı. Saat 14.00’dan itibaren emekçiler Basmane Meydanı’nda toplanırken, Genel-İş İzmir Şubeleri’ne üye, İZELMAN, İZENERJİ, Gediz Atölyeleri, Konbel, Merbel, Kent Aş. ile Buca, Aliağa, Koyundere, Urla, ve yeni örgütlenen Çiğli Belediyesi işçileri sendika binası önünden yürüyerek geldiler. BES üyesi SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü çalışanları işyerinden topluca yürüyerek eyleme katıldı.
DİSK’in Genel-İş, Birleşik Metal-İş ve Emekli-Sen’den oluşan korteji yürüyüşün en önünde yer alırken, “Geleceğimizi IMF Kredisine Sattırmayacağız” yazılı pankart taşındı. Eğitim Sen İzmir şubelerinin de oldukça kitlesel katıldığı eylemde, SES, BES, Tüm-Bel Sen, Kültür-Sen, Haber-Sen, Yapı-Yol Sen, ESM, Tarım Orkam-Sen kortejdeki yerini aldı.
TMMOB üyesi mühendisler, Tabipler Odası, Diş Hekimleri Odası, ÇHD üyeleri, SSGSS’ye Karşı İzmir Kadın Platformu ve Alevi Bektaşi Platformu da döviz ve pankartlarla yürürken, EMEP, ÖDP, TKP, SDP, ESP de destek verdi. Liseli ve üniversiteli gençler de kendi taleplerini sloganlarıyla dile getirdi. İşçi ve emekçiler yürüyüş boyunca, “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “İşçi memur el ele genel greve” sloganlarını attı. Gazi Bulvarı üzerinden Konak Meydanı’na yürüyen korteje çevre de bulunanlar da alkışlarla destek verdi.
Konak Meydanı’nda konuşan Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ali Rıza Özer, AKP Hükümeti’nin 70 milyonun sesine kulak vererek yasayı geri çekmesini istedi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Azad Fazla ise “Esnaflarla, öğrencilerle aydınlarla hep birlikte omuz omuza olacağız. Bu kavga Türkiye emekçilerinindir” dedi. TTB Merkez Konseyi Üyesi Mustafa Vatansever de haklardan ve özgürlüklerden vazgeçilmeyeceğini vurguladı.
İstanbul’da her yerde eylem
İstanbul’da emekçiler, AKP il binası önü, Kadıköy İskele Meydanı ve Kartal Meldanı olmak üzere üç yerde eylem yaptı.
Okmeydanı’nda bir araya gelen emekçiler, sloganlarla AKP il binasına yürüyüşe geçti. 5 bin kişinin katıldığ yürüyüşe, Türk-İş’e bağlı Belediye-İş 2 No’lu Şube, Tez Koop-İş 1, 2 No’lu şubeler, Petrol-İş 1 No’lu Şube, Haber-İş 1 No’lu Şube ve Hava-İş de destek verdi. Yürüyüş sonunda yapılan açıklamada 6 Nisan Pazar günü Kadıköy’de yapılacak mitinge çağrı yapıldı.
Kadıköy’de ise emekçiler Numune Hastanesi’nden İskele Meydanı’na yürüdü. Yolu trafiğe kapatan emekçiler sık sık “Uzlaşma yalan mücadeleye devam” sloganını attılar. Türk-İş’e üye Petrol-İş, Yol-İş, TÜMTİS, Tez Koop-İş, Deri-İş, Harb-İş ve Basın-İş üyeleri de eyleme kendi pankartlarıyla katıldılar. Türk-İş üyeleri sık sık “İşçi burada Türk-İş nerede?” sloganını atarak tepkilerini dile getirdiler.
Kartal Belediyesi’nde çalışan Genel-İş üyesi işçiler ve BES 3 No’lu Şube üyesi vergi daireleri çalışanları Kartal Meydanı’nda eylem yaptı. TEKEL işçilerinin de destek verdiği eyleme bin kişi katıldı. SES Aksaray Şubesi ise örgütlü olduğu Cerrahpaşa ve Çapa tıp fakültelerinde eylem yaptı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bahçesinde yapılan eyleme halk da destek verdi. Evrensel 02.04.08