Sağlıksız SSGSS uzlaşması

Facebook
Twitter
WhatsApp

Birgün 27.03.08

“Uzlaştık” denilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’nın en önemli ayağından birini oluşturan sağlığı piyasalaştıran maddelerde bir değişiklik yapılmadan tasarı Meclis’e geliyor. Tasarının bu haliyle yasalaşması durumuna hastanelerdeki hemen bütün tedaviler için prim ödemek yetmeyecek, her işlem için artı katkı payı adı altında para alınacak ve bu katkı payları yüzde 300’e kadar arttırılabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Emek Platformu Dönem Sözcüsü Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun SSGSS Yasa Tasarısı konusunda yaptıkları "Yüzde 80- 90 civarında uzlaştık" açıklamalarına tepkiler devam ediyor. SSGSS’nin en temel parametrelerinden sağlık ayağında diş protezlerine yaş sınırı ve bedelin yarısının ödenmesi zorunluluğunun kaldırılması dışında bir düzenleme yapılmaması karşısında Emek Platformu bileşenlerinden KESK, TTB, DİSK, TMMOB sağlık hakkının gaspına karşı mücadelede kararlı olduklarını açıkladı.

‘SAĞLIK SADECE PROTEZ DEĞİL’
TTB Genel Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy platform olarak sunulan talepler doğrultusunda sağlık ile ilgili maddelerden sadece diş protezlerine yaş sınırı ve bedelin yarısının ödenmesi zorunluluğunun kaldırıldığına dikkat çekerek "Ancak bu tek başına sağlıktaki taleplerimizi iyileştirmez" dedi. Gürsoy "Özel hastanelere ödenen ve katkı payları, muayene ve tedavilerde ilaç bedelleri için alınacak katılım payları ve tedavi yöntemleri dışındakilere ücretin üç katına kadar fark ödenmesi gibi önemli maddelere dokunulmuş değil. Bu maddelerle mücadelemiz, geri alınana kadar sürecek. Bugün tasarıyla igili bir basın açıklaması düzenleyeceğiz" açıklamasında bulundu.

‘BU MU YÜZDE 80-90 UZLAŞMA’
KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul da "Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu yüzde 80-90 uzlaştık diyor ancak bunun içinde sağlık yok" dedi. "Sağlıkta yıkım"ın Meclis’ten aynı şekilde geçirilmeye çalıştığını belirten Tombul "Sağlık ile ilgili taleplerimizin yanı sıra ‘düzenleme yapılan’ emeklilikle ilgili taleplerimiz de karşılanmış değil. Yasa bugün Meclis Genel Kurulu’na görüşülmek üzerine gelirken biz de Emek Platformu’nu toplayıp eylemlerimizi en yakın zamanda başlatacağız. Bunun yanısıra Meclis’teki partilerden CHP, DSP, ÖDP ile görüşüp yasanın taleplerimizden uzak bu haliyle geçirilmemesi konusunda ortak bir muhalefet oluşturacağız" dedi.

EMEK PLATFORMU ACİL TOPLANACAK
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Çalışma Bakanı Çelik’in tasarısıyla ilgili yaptıkları görüşmeleri, kamuoyuna bir mutabakata varılmış gibi anlattığını belirterek "Biz bunu kabul etmiyoruz, süreç tamamlanmış değil" dedi. Görgün "Sağlıkla ilgili maddelerin de aralarında bulunduğu dikkate alınmayan taleplerimizi kabul ettirene kadar ülke çapında ortak eylemler yapma amacındayız" açıklamasında bulundu.

* * *
‘GSS, sağlıkta yıkımın finansman ayağı’


SES Genel Başkanı Köksal Aydın, Genel Sağlık Sigortası’nın (GSS) Türkiye’de "sağlıkta yıkım"ın finansman ayağını oluşturduğunu kaydetti. AKP’nin bir an önce Meclis’ten geçirmeye çalıştığı GSS’nin dünya üzerinde uygulandığı bütün ülkelerde başarısız olduğunu belirten Aydın, "GSS, Türkiye’ye uygun bir sistem değil. Sağlık hizmeti alanındaki eşitsizlikleri arttıracağı gibi sağlığın piyasalaşmasına da hizmet edecek bir düzenlemedir. Şimdi asgari ücretin 3’te biri tutarında prim kesmeyi düşünüyorlar. Bu maddeler tasarının en vahşi maddeleridir" açıklamasında bulundu. Bugün (perşembe) DİSK ve KESK”in diğer sendikaları ile birlikte saat 12.00 ile 13.00 arasında bu tasarıyı protesto etmek için alanlarda olacaklarını belirten Aydın yapılacak eylemler sendikaların yanısıra sivil toplum örgütlerini ve partileri de destek vermeye çağırdı.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]