Yunanistan’da hükümetin sosyal güvenlik yasa tasarısına karşı özel ve kamusal sektör çalışanlarının düzenlediği eylemler genişliyor.Ülke dev bir grev dalgasıyla karşı karşıya.
Yunanistan’da kamu ve özel sektör çalışanları hükümetin sosyal güvenlik yasa tasarısına karşı bugün (12 Mart) 12:00’yle 15:00 arasında iş bıraktı.
Ülkenin en büyük iki şemsiye işçi örgütlenmesi olan Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu’nun (ADEDY) çağrısıyla gerçekleştirilen eylem, tasarının ilgili meclis komisyonunda tartışıldığı zamana denk getirildi.
GSEE ve ADEDY ayrıca 13:00’te meclis önünde bir protesto gösterisi de düzenledi ve 19 Mart’ta ülke çapında 24 saatlik grev kararı aldı.
İş bırakma eyleminin gerçekleştiği saatlerde tüm ulaşım araçları durdu. Demiryolu ve metro çalışanları iş bırakma eylemlerini yarın (13 Mart) Atina’da düzenleyecekleri 24 saatlik grevle devam ettirecek.
Banka çalışanlarıysa Banka Çalışanları Sendikaları Federasyonu’nun (OTOE) çağrısıyla Perşembe ve Cuma günlerini kapsayan 48 saatlik bir greve gidecekler.
Eylemlere avukatlar, doktorlar, eczacılar, noterler, mühendisler, sivil havacılık ve ambülâns hizmetleri çalışanları da destek veriyor.
Güç kesintileri ve çöp dağları
Öte yandan ülkede Devlet Enerji Kurumu çalışanlarıyla çöp toplayıcıların daha önce başlayan grevleri de devam ediyor. Yaşanan güç kesintileri nedeniyle ülkenin çeşitli bölgelerindeki konutlara zaman zaman elektrik verilemiyor.
Belediye çalışanlarının Pazar gününe dek grevi sürdürme kararı aldığı başkent Atina sokaklarındaysa 7 bin tondan fazla çöp biriktiği, bazı restoran sahiplerinin işyerleri önünde biriken çöpleri temizletmek için özel işçi tuttuğu bildiriliyor.
Meclis Komisyonundaki Tartışmalar
Tasarı hakkında ilgili meclis komisyonunda yürütülen tartışmalar da oldukça hararetli geçiyor. İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi tasarıda çalışanların da görüşlerine yer verildiğini ileri sürerken ana muhalefet partisi PASOK tasarının geri çekilmesinden yana.
Yunanistan Komünist Partisi milletvekillerinin emekliliklerinin iptalini isterken Radikal Sol Koalisyon tasarının insanları özel emeklilik sistemlerine yönelteceğini savunuyor. Sağ eğilimli LAOS da yasayı aşırı bularak eleştiriyor.
Yunanistan’da basın yayın çalışanları sosyal güvenlik reformuna karşı 27 Kasım ve 19 Aralık 2007’de 24 saatlik greve gitmiş, ayrıca 12 Aralık’ta gerçekleştirilen genel greve katılmışlardı. 13 Şubat 2008’deyse gene GSEE ve ADEDY’nin çağrısıyla düzenlenen geniş katılımlı grev sonucunda ülkede hayat durma noktasına gelmişti. (KM/GG) www.sendika.org’dan alınmıştır