Sağlık sistemindeki sıkıntılar zaten sağlık hizmetinden az pay alan Doğu ve Güneydoğu’yu vuruyor.

Sağlık sistemindeki sıkıntılar zaten sağlık hizmetinden az pay alan Doğu ve Güneydoğu’yu vuruyor. Hakkari’ye atanan doktorların zorunlu hizmet süreleri dolar dolmaz istifa etmeleri sıkıntı yaratıyor. Birçoğu ise Hakkari’ye gelmeden istifasını veriyor. SES Şube Başkanı Musa Boz, istifaların nedenini bölge hakkındaki önyargılarla açıklarken, köylerin çoğunda bu yüzden doktor bulunmadığına dikkat çekti. Hastalar kış koşullarında kızaklarla merkeze taşınmaya çalışılıyor.

Son günlerde medyada sık sık yer alan “Doğu’da kızakla hastaneye gittiler” haberlerinin nedeni kış koşulları değil doktor yetersizliği.

AKP Hükümeti’nin çıkardığı Mecburi Hizmet Yasası nedeniyle Hakkari’ye atanan doktorların, görev sürelerinin dolmasıyla istifa ettikleri öğrenildi. Atanan 63 doktordan 26’sının ise görev yerlerine hiç gelmeden istifalarını verdikleri belirtiliyor. Son 5 ayda Hakkari Devlet Hastanesi’ne atanan 6 doktor sürelerinin bitmesi ile ayrıldı. Ancak sorun sadece merkezde yaşanmıyor.

Köylerde doktor olmayınca kızakla kente geliyorlar

SES Hakkari Şube Başkanı Musa Boz, kente dair önyargılar ve sosyal haklardaki eksikler nedeniyle doktorların ayrıldıklarını belirterek özellikle Hakkari köylerindeki sağlık ocaklarında neredeyse hiç doktor bulunmadığına işaret etti. Buna göre kentte ciddi boyutlarda personel sıkıntısı var. Köylerde kadrolu hemşire yok. Ne zaman işten atılacakları belli olmayan vekil hemşireler doktor bulunmayan sağlık ocaklarında çalışıyorlar. Boz, bu durumu, “Merkezdeki bazı sağlık ocaklarımızda da yine vekil hemşirelerle hizmetler yürütülmeye çalışılıyor. Kadrolu personel olması gerekiyor. Sözleşmeli oldukları için her an işlerine son verilebilir. Kış koşullarındayız. Köylerimizde vatandaşımız hastalandığı zaman ya kızak sırtında ya da at sırtında merkeze getirilmeye çalışıyor. Çünkü köy sağlık ocaklarında şu anda doktorumuz mevcut değil. Yüzü aşkın köyden sadece birkaç tanesinde doktor var” şeklinde değerlendirdi.

Doktorlar önyargılar nedeniyle gelmiyor

SES Şube Başkanı Boz, birçok doktorun daha Hakkari’ye bile gelmeden istifa etmesini ise medyanın olayları çarpıtmasına bağlıyor. “Kürt sorunu çözülmedikçe bu problemler yaşanacaktır” diyen Boz, “Basından Hakkari’de olay var diye duyuyorlar. Aslında çatışmalar ya sınırda ya dağlarda yaşanıyor. Ancak haberlere baktığınızda sanki kent merkezinde ya da ilçe merkezlerinde yaşanıyormuş gibi yansıtılıyor. Bizim düşüncemize göre doktorların daha kentimizi görmeden istifa etmelerinin nedeni bu önyargıdır” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL) 

‘Hakkari’de sağlık lojmanı yok’

Hakkari’ye atanan doktorların kentte kalmak istememesinin bir nedeni de sosyal haklarındaki kısıtlamalar. Örneğin kent merkezinde bir tek sağlık lojmanı bulunmuyor. Hem doktorlar hem diğer sağlık personeli ya otellerde ya da kiralık evlerde kalıyorlar. SES Hakkari Şubesi Başkanı Musa Boz’un anlattıklarına göre mevcut sağlık lojmanı yıkılarak hastane yapılmış. Boz, “Bize lojmanlar için proje hazırlığında olunduğu ve TOKİ tarafından bunun yapılacağı söylendi ancak henüz bir çalışma görmedik” diyor.

 Özel hastaneye geçiyorlar

Bölgede doktorların kamu görevlerinden ayrılmalarının bir diğer nedeni ise Türkiye genelinde de olduğu gibi özel hastanelere geçmeleri. SSK’lıların da özel hastanelerde tedavi olmasının önü açılınca Doğu ve Güneydoğu’da da özel hastane sayısı da artmaya başladı. Van-Muş-Bitlis-Hakkari Tabip Odası daha önce de bu konuda bir açıklama yaparak, daha özel hastaneler açılmadan devlet hastanelerinden transfer görüşmeleri yapıldığı uyarısında bulunmuştu. 13.02.08 Evrensel

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]