Sağlık emekçileri vatandaşı uyardı

Facebook
Twitter
WhatsApp

Sağlık emekçileri, İstanbul, Adana ve İzmir’de yaptıkları eylemlerde halkı SSGSS’ye karşı uyardı.

Sağlık emekçileri, sendika, kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri ile birlikte yaptıkları basın açıklamalarında Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nu (SSGSS) protesto ederek vatandaşları bir kez daha uyardılar. İstanbul, İzmir ve Adana’da yapılan açıklamalarda sağlık emekçilerinin iş güvencelerinin kaldırılmak istendiği belirtilirken halkın sağlık hakkının elinden alınacağına dikkat çekildi.


İstanbul’da SES Şişli Şubesi üyesi sağlık emekçileri dün öğle saatlerinde Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir araya geldi. Sağlık emekçileri adına konuşan SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer, sağlık çalışanlarının haklarının gün geçtikçe budandığını belirterek yasanın aynı zamanda her alanda eşitsizliği de artırdığını dile getirdi. GSS’nin gündeme gelmesinin ardından Sağlık Bakanlığı’nın, genel seçimlerin de etkisiyle 30 bini 4/B’li, 5 bin 500 vekil ebeyi çalıştırmaya başladığını vurgulayan Tuncer, 4/B’li personelin kadrolularla aynı görev ve sorumlulukları taşımasına rağmen ücret ve diğer haklarında büyük farklar olduğunu kaydetti. Tuncer, 4/B’lilerin kadroya alınmasını istedi. Tuncer, kadroya alma işlemine kadar da eş ve özür durumundan tayin hakkı, ücretsiz iş kıyafeti, doğum sonrası izin, doğum ve askerlik sonrası hemen çalışma haklarının verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Biz karşı çıkarsak yapamazlar

KESK İzmir Şubeler Platformu tarafından Konak Kemeraltı girişinde gerçekleştirilen basın açıklamasına KESK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticilerinden oluşan bir grup katıldı.
“Herkese sağlık güvenli gelecek için birleşik mücadeleye” yazılı pankartın önünde konuşan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Mahir Ulus, yasanın insanların sağlığını, hastalığını, emekliliğini, sakatlığını özetle tüm yaşamını etkileyeceğini dile getirdi. Taslağın yaslaşması halinde vatandaşların sağlık ve sosyal güvenlik haklarından oluşabilecek kayıpları hakkında bilgi veren Ulus, emekliliğin artık hayal olacağını belirtti. Ulus, “Bu gayrivicdani, gayriahlaki, gayriinsani girişimi durdurmak için ‘Herkese sağlık, güvenli gelecek’ talebiyle başlattığımız mücadeleye hep birlikte katılalım. Biz karşı çıkarsak yapamazlar” diye konuştu. Açıklamanın ardından vatandaşlara konu ile ilgili bildiri dağıtıldı.

AKP’ye siyah çelenk

Adana’da ise SSGSS’yi protesto eden ve AKP il binası önüne siyah çelenk bırakmak isteyen Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB, TTB, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri polis tarafından engellendi. AKP il binası önüne 4 ayrı polis barikatı kurulması kitle tarafından tepki ile karşılandı.
Türk-İş binası önünde toplanan kitle sloganlar atarak İnönü Parkı’na kadar yürüdü. İnönü Parkı’nda kitle adına açıklama yapan Eğitim Sen Şube Başkanı Güven Boğa, yasanın çalışanların haklarının ortadan kaldırılmaya yönelik olduğunun altını çizerek, “Hükümet geleceğimizi karartacak olan bu yasayı zorunluluk olarak sunmaktadır” diye konuştu. Çalışanların tutsak edileceğini ifade eden Boğa, hastanelerin de birer şirkete dönüştürüleceğini belirtti.
Açıklamalarının ardından AKP il binasına siyah çelenk koymak için bulunduğu sokağa gitmek isteyen kurum temsilcileri polis barikatlarını aşamadı. Çelenk sokağa bırakıldı. (evrensel 11.01.08)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]