Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 25 Eylül’den bu yana uzlaşmaya varılamayan Lübnan’da, işçi sendikaları ülke genelinde greve gitti.

Lübnan İşçi Sendikaları Birliği’nin çağrısıyla tarım ve toplu taşıma sektörlerinde faaliyet gösteren işçiler, başkent Beyrut’un güney kesimi başta olmak üzere tüm Lübnan genelinde ana yolları kapattı. Muhalefet kanadının Hristiyan üyesi olan Mişel Aun liderliğindeki Özgür Bağımsız Cephe yandaşlarının yaşadığı Beyrut’un doğu kesiminde ise durumun sakin olduğu belirtiliyor.

Öte yandan Hizbullah ve Emel Hareketleri’ne bağlı Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Beyrut’un güneyindeki Dahiye Mahallesi ve havaalanı yolu üzerinde toplanan küçük gruplar, yolcu taşıyan taksi ve dolmuşların geçişine izin vermedi. Hükümet karşıtı sloganlar atarak akaryakıta yapılan zamları ve hayat pahalılığını protesto eden göstericiler, Başbakan Fuat Senyora’nın istifa etmesini istedi. Ebu Hüseyin isimli taksi şoförü, 20 litre benzinin fiyatının 20 dolara ulaştığından şikayet ederek, “Ülkede dirlik düzen kalmadı. Eve ekmek götürmeye güç yetiremez hale geldik. Her şeyin çivisi çıktı. Lübnan, anası babası olmayan öksüz çocuklara döndü” dedi.

Arabasına koyduğu nargile ile göstericilerin toplandığı yere gelen bir taksi şoförü ise, “Yıllarca Senyora hükümeti ve hayat pahalılığıyla yaşamaktansa 3-4 gün iş bırakmayı tercih ediyoruz. Bugün buraya nargile içmek için geldik” diye konuştu.

Sendikanın aldığı grev kararı uyarınca muhalefet yandaşlarının yaşadığı bölgelerde dükkanlar kepenk indirirken, iktidardaki 14 Mart Güçleri cephesine destek veren Lübnanlı esnaf ise bu karara uymadı.

25 ocak 08 tarihinde www.sendika.org’dan  alınmıştır

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]