Emekçilerin yasaya karşı Ankara yürüyüşÃ¼ başladı

Facebook
Twitter
WhatsApp

SSGSS’ye karşı sendika ve meslek örgütlerinin iki koldan Ankara’ya yapacağı yürüyüş, illerde yapılan eylemlerle başladı.

SSGSS’ye karşı DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Diş Hekimleri Birliği tarafından başlatılan Ankara yürüyüşü, İstanbul ve İzmir olmak üzere iki koldan başladı. Emekçiler yürüyüş sonunda yasa geri çekilmezse yeni eylemler yapacaklarını bildirdiler.
İstanbul’da Haydarpaşa Tren Garı’nda bir araya gelen Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, yürüyüşçüleri uğurladı. Burada toplanan bini aşkın kişi yasanın geri çekilmesini istedi. DİSK yöneticileri, Kadıköy İskelesi’nde tek sıra halinde kortej oluşturarak gara gelirken Genel-İş ve Tüm Bel-Sen üyeleri ise Haydarpaşa Numune Hastanesi önünden yolu tek taraflı trafiğe kapatıp yürüyerek gar önündeki emekçilerle buluştular. Garda bir araya gelen DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Diş Hekimleri Birliği üyeleri ile siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri, sık sık “Herkese sağlık güvenli gelecek”, “Genel grev genel direniş”, “AKP yasanı al başına çal” sloganlarını attılar.

Kökten liberal

Burada ilk olarak söz alan TTB Genel Başkanı Gençay Gürsoy, AKP’nin yapılan tüm uyarılara rağmen SSGSS’yi çıkarmakta ısrar etmesi üzerine bu eyleme karar verdiklerini dile getirdi. AKP’nin iktidarı süresince ‘kökten dinci’ olarak eleştirildiğini hatırlatan Gürsoy, “Tam tersine AKP yaptıklarıyla ve uygulamalarıyla ‘kökten liberal’ bir parti olduğunu gösterdi” diye konuştu. Çıkarılmak istenen yasanın sağlık alanını tamamen piyasanın koşullarına teslim etmeyi amaçladığını belirten Gürsoy, “Sermayeye kaynak aktarmaktan başka bir işe yaramayacak olan bu yasa, sağlıktaki karadeliği daha da artıracak” diye konuştu.

Yeni eylemler yolda

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise AKP’nin 22 Temmuz seçimlerinden aldığı güçle daha önce yargı tarafından iptal edilen yasayı daha da kötü bir şekilde çıkarmak istediğini ifade etti. İnsanların emekli olamayacağı, olsa bile geçinemeyeceği, çalışma hayatını daha da zorlaştıran bir yasayı kabul etmediklerini belirten Çelebi, talepleri kabul edilmediği takdirde yeni eylem ve etkinlikler yapacaklarını dile getirdi. “Bir kez daha AKP’ye geleceğimizle uğraşmayın diyoruz” diyen Çelebi, herkesi yasaya karşı duyarlı olmaya çağırdı.
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, yasa gündeme geldiği ilk günden bu yana itiraz ittiklerini, ancak şimdi daha kötüsüyle karşılaştıklarını belirterek, “Sağlığımız için, güvenli geleceğimiz için Ankara’ya yürüyoruz” diye konuştu.

Birlikte mücadele etmeliyiz

Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Celal Korkut Yıldırım, kendileriyle aynı anda TÜRK-İş’in de yasaya karşı eylem yaptığını belirterek, emek örgütlerinin, meslek örgütlerinin ve yasaya karşı çıkan tüm kesimlerin bir araya gelmesi gerektiğini ifade etti. Yasanın tüm toplumu ilgilendirdiğini belirten Korkut, bu birlikteliğin yasayı geri çektireceğini ifade etti.
Yapılan diğer konuşmaların ardından kortej oluşturan yürüyüşçeler, kısa bir süre sloganlarla yürüyerek otobüslerle Gebze’ye hareket ettiler.

İzmir kolu harekete geçti

“Herkese sağlık ve sosyal güvenlik hakkı” sloganı ile Ankara’ya gerçekleştirilen yürüyüşün İzmir kolu da harekete geçti. DİSK Ege Bölge Temsilciliği önünde toplanan DİSK üyesi yürüyüşçü işçi ve sendikacılar, TMMOB, KESK, TTB yöneticileri tarafından uğurlandı. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, SSGSS’nin AKP Hükümeti tarafından yeniden TBMM’ye getirildiğini dile getirdi. SSGSS Kanunu’nun emekçileri ve halkı daha da içinden çıkılamaz sorunlarla boğuşmak durumunda bırakacağını belirten Çam, bunun önüne geçebilmek için Ankara’ya yürüdüklerini söyledi. Konuşmanın ardından “Herkese sağlık ve sosyal güvenlik hakkı” pankartı arkasında kortej oluşturan kitle, Montrö Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “AKP sağlığa zararlıdır”, “Direne direne kazanacağız”, “Sağlık haktır satılamaz” sloganlarını atıldı. Yürüyüşçüler Montrö Meydanı’nda kendilerine destek için eyleme katılan diğer kurum temsilcileri tarafından uğurlandı. 15 ocak 2008 evrensel

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]