Macaristan’da sağlıktaözelleştirme maalesef!

Facebook
Twitter
WhatsApp

Macaristan’da bugün parlamentoda görüşülen sağlıkta özelleştirme yasası çeşitli sendikalar tarafından başlatılan genel greve karşın kabul edildi.

386 milletvekilinden 204’ünün evet oyu verdiği oylamada iktidardaki Sosyalist Parti ve ortağı Hür Demokratlar 168 hayır oyuna karşı sağlıkta kısmi bir özelleştirme başlatan tasarıyı yasallaştırmayı başardılar. Tasarının 2010’da yapılacak seçimlerde partinin gücünü eritmesinden korkan bazı Sosyalist milletvekilleri oylamaya katılmadılar. Sağlık reformu sosyal güvenceyi tamamen ortadan kaldırmazken, 22 sağlık fonunun oluşturulmasının ve çokuluslu tekellerin bu fonlara ortak olmasının önünü açıyor. Sol liberal koalisyon hükümeti tasarıyı avroya geçiş döneminde ortaya çıkan bütçe açıklarını kapatmanın bir yolu olarak gündeme getirmişti. Böylece Macaristan’ta biri zenginler diğeri yoksullar için olmak üzere ikili bir sağlık sisteminin ilk adımı atılmış oldu.

Öte yandan bugün Macaristan çalışanları LİGA isimli sendikal çatı örgütü ve İşçi Konseyleri’nin çağrısıyla hükümetin sağlık ve emeklilik sistemi reform tasarılarını protesto etmek için süresiz genel greve başladılar. Sendikalar sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin kısmen özelleştirilmesini ve gelecek yıl emekli olacakların ikramiyelerinde yüzde 8-10 arasında kesinti yapılmasını öngören tasarının geri çekilmesini istiyorlardı.

Demiryolu İşçileri Serbest Sendikası Pazartesi sabahından itibaren tren seferlerinin yaklaşık yarısını durduran bir greve başladı; grev kırıcıların kullanılması nedeniyle demir yolu ulaşımı kısmen kesintiye uğradı. Demir yolu işçilerine ek olarak sağlık çalışanları, öğretmenler, havaalanı ve elektronik sektörü işçileri, bazı otobüs sürücüleri de bugün greve katıldılar. Havayolu işçilerinin iki saatlik grevi havayolu ulaşımında fazla aksamaya yol açmadı. Bazı sendikalar, örneğin Demokratik Öğretmenler Sendikası greve kısmi katılım sağlarken, (10 bin öğretmen), Kentsel Kamu Ulaşımı Çalışanları Sendikal Federasyonu (otobüs sürücüleri sendikası) Cuma günü hükümetle anlaşarak grevden çekildi.

Bu arada eylemi düzenleyen iki sendikal konfederasyonun Macar faşistleriyle işbirliği yapan ana muhalefetteki sağcı partiye olan yakınlığı ve Cumartesi günü Budapeşte’de grev öncesinde düzenlenen gösteride Macar neo-nazi simgelerinin kullanılması bazı sol sendikaların ve çevrelerin greve katılmamalarına da yol açtı.

sendika.org 18 Aralık 2007

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]