16 Ekim günü başlayan ve 44 gündür devam eden Türk Telekom işçilerinin grevi işveren ile sendika arasında varılan anlaşma sonucu noktalandı.

Taraflar arasında varılan anlaşmaya göre, işçilerin ücretlerine birinci yıl yüzde 10, ikinci yıl yüzde 6,5 artı enflasyon oranında zam yapılacak. Sendikanın talebi doğrultusunda 2008 yılı Mart ayı itibarıyla ücret dengesizliklerinin giderilmesi için 25 milyon YTL'lik kaynak kullanılacak. Bu kaynağın yeterli olmaması halinde 1 Eylül 2008'den itibaren de 5 milyon YTL'lik ilave bir kaynak denkleştirmede kullanılacak. Böylelikle denkleştirme için kullanılacak toplam kaynak 30 milyon YTL'yi bulacak.

Sendikanın grevde geçen süreler için istediği ödeme ise Kurban Bayramı öncesinde bir defaya mahsus olmak üzere 200 YTL olarak ödenecek.

Grev süresince işten çıkarılan işçilere iş başı yaptırılacak. Mahkemeye intikal eden konularda ise dava sonucu beklenecek. Beraat eden işçiler de iş başı yapacak.

Taraflar arasındaki önemli anlaşmazlık konularından olan kapsam maddesi, idari görevlileri kapsam dışında bırakacak şekilde düzenlenecek.

İşverenin denkleştirme çalışmaları yapılması talebi ise kabul görmedi. İşçilerin 5 gün 45 saat olan çalışma süreleri mevcut haliyle korunacak. Çalışma süresinin 6 gün 45 saat olarak uygulanması halinde işçilere aylık 200 YTL ilave ödeme yapılacak.

İşçilere 112 gün üzerinden ikramiye ödenecek. Sosyal yardımlar ise ücret zamları oranında arttırılacak.

“Tatlıya bağlandı değerlendirmesi”

Türkiye Haber İş Sendikası Başkanı Ali Akcan işveren ile varılan anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada toplu iş sözleşmesinin Pazartesi günü Telekom Genel Müdürlüğü'nde imzalanacağını söyledi.

Akcan sendika üyelerine yönelik olarak yaptığı ve sendikanın internet sitesinde yayınlanan açıklamasında ise grevin sonucunu değerlendirirken “tatlıya bağlandı” deyimini kullandı ve “grevde kazanan ve kaybeden olmayacağını her zaman ifade ettiklerini” söyledi.

1 milyon 100 bin grev günü

Türkiye Haber-İş üyesi yaklaşık 25 bin işçinin Türk Telekom'da 44 gün süren grevi nedeniyle 1 milyon 100 bin iş günü “grev günü” olarak geçirildi. Türk Telekom grevi, katılan işçi ve “grev günü” süresi açısından son 11 yıldaki grevlerin yıllık bilançosunu geride bıraktı. 44 gün süren grev kurum tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor. Sendika.Org

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]