TAŞERON İŞÇİLER HAKLARINI SÖKE SÖKE ALIYOR 

Diyarbakır''da yemek boykotu  

 Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde taşerona bağlı olarak çalışan DİSK / Dev Sağlık-İş üyesi işçiler yemekhanenin koşularının düzeltilmesi talebiyle yaklaşık bir aydır yürüttükleri mücadele sonucunda hastane yönetiminin sorunlarına kulaklarını tıkadığını ve kendilerini taşeron firmanın insafına terk etiğini belirterek 01 Kasım Perşembe günü öğle arasında yemek boykotu gerçekleştirdiler.

Geçtiğimiz ay yemekhane sorunlarının düzeltilmesi için başhekimlikle görüşme talep eden işçilere ve sendika temsilcisi arkadaşlarla görüşme talebini olumsuz yanıt verilmemişti. Daha sonra aynı taleplerle hastanede yaklaşık 700 imza toplayarak geçtiğimiz hafta rektörlüğe iletilmesine rağmen olumlu veya olumsuz bir cevap alınmamıştı.

Bir gün öncesinde hastanede ve mesai çıkışında servislerde bildiri dağıtarak yemekhane boykotuna işçilerin katılımı çağrısı yapıldı. Bu gün öğle yemeğine gitmeyen işçiler tıp fakültesi dekanlığı önünde toplanarak ortak sofra kurudular. Halayların çekildiği sazların çalındığı boykotta İşyeri Temsilciler Meclisi adına Recep Kaya konuştu. Kaya yaptığı açıklamada yemekhaneyle ilgili sorunlarını defalarca hastane yönetimine bildirilmesine rağmen başta rektör olmak üzere bütün hastane yönetiminin sorunlarını görmezden geldiğini ve kendilerini taşeron firmanın insafına terk ettiklerini söyledi.  

Kaya konuşmasını “Birçoğumuz on yılın üzerinde bir zamandır Tıp Fakültesinde geçici işçi adı altında çalışıyoruz. Kadrolu arkadaşlarımızla aynı işi yapmamıza rağmen kimliklerimize geçici işçi yazdığı ve üniformalarımız değişik olduğu için aynı haklardan yaralanamıyoruz. Kentimizin aydınlık yüzü olması gereken Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinin çalışanlarıyız.

Ama bu aydınlıktan bizlere hastanenin eksi ikinci katında, havalandırması bile olmayan, ortasında fosseptik çukurunun geçtiği bir yemekhane düşmekte. 24 saat boyunca tüm vardiya çalışanlarına verilmek üzere günde bir defa yemek yapılarak işçilere sürekli aynı yemek yedirilmekte. Morgumuz yemekhanemizle kapı komşusu ve her gün cenazelerin taşındığı bir ortamında yemek yemek zorunda bırakılan bizlerden verimli bir çalışma beklenemez.

Kiler ve mutfak kısımlarında gerekli sağlık koşulları bir tarafa böcekler ve fareler cirit atmaktadır. Çalışanların gerekli sağlık koşullarından geçirilmediği bir yemekhane bizlere layık görülmekte. Kısacası bizlere hastanenin her yerinde olduğu gibi yemekhanede de insan muamelesi yapılmaktadır.”

Hastanede çalışanlar için üç tane yemekhane bulunduğunu belirten Kaya “Birincisi on birinci katta ve sadece hocalarımıza yemek çıkarılmakta. İkincisi zemin katta ve kadrolu arkadaşlarımız kullanmakta. Sonuncusu yani bizlere taşeronunun insafına terk edilen bin kişi ise eksi ikinci katta ve gerekli sağlık koşullarından geçirilmeyen bir yemekhane bulunmaktadır.  

Hastane yönetiminden yapılamayacak bir şey istemiyoruz. Nasıl ki mesai arkadaşlarımıza gerekli sağlık koşullarına sahip bir yemekhane yapılabiliyorsa bizde bu hastanenin çalışanları olarak anayasanın bizlere tanıdığı eşitlik hakkının yerine getirilmesini istiyoruz.”diyerek konuşmasını bitirdi.

8 aydır Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde sendikaları DİSK/ Dev Sağlık-İş ile örgütlü mücadele veren taşeron işçiler bugüne kadar 21 arkadaşları işten çıkartılmasına rağmen taleplerinin önemli bir kısmını hastane yönetimine kabul ettirmeyi başarmışlardı. Son olarak geçtiğimiz günlerde işten çıkartılan bir işçinin davasında da işe iade kararı çıkmıştı. İşçilerin mücadele içinde oluşturdukları işyeri örgütü olan İşyeri temsilciler Meclisi tarafından örgütlenen ve yaklaşık 400 kişinin katıldığı bugünkü eylem ile her türlü baskıya rağmen Dicle Üniversitesi’nin taşeron sağlık işçileri sendikalarından ve mücadelelerinden vaz geçmeyeceklerini göstermiş oldular. 

 

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]