DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası, TTB ve SES, sağlık alanındaki taşeron çalışmaya karşı ortak mücadele başlattı.

Yaklaşık 50 bin sağlık çalışanının taşeron firmalar eliyle çalıştığını belirten kurumlar, 17 Kasım’da ‘Sağlıkta taşeron olmaz’ ve ‘İnsan ihaleyle çalıştırılmaz’ sloganlarıyla Sağlık Bakanlığı önünde buluşacak.
Ankara’da yapılacak eyleme ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu taşeron çalıştırma yönteminin bilinçli tercih olarak yaygınlaştırıldığı bir ülkede nitelikli sağlık hizmetinden söz etmenin mümkün olmayacağını belirtti. Yoğun bakım bebek ölümleri, hastane enfeksiyonları gibi sağlık sorunlarında son dönem yaşanan artışın sorumlularından birinin de taşeron çalıştırma uygulaması olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, taşeron çalışan işçilerin de her türlü sosyal hakkının elinden alındığını, emeklilik hakkının bile olmadığını belirtti. Hastanelerin temizlik ve yemek işlerinin taşerona devredilmesi ile başlayan sürecin hemşire laborant, teknisyen ve hastabakıcı personelle sürdüğünü ve yavaş yavaş doktorların da taşeron firmalar aracılığıyla çalıştırılmasının gündeme geldiğini ifade eden Çerkezoğlu, taşeron çalışmanın son bulması ve tüm sağlık çalışanlarına güvenceli, tek ve eşit statü sağlanarak kadro verilmesi için SES ve TTB ile birlikte mücadele edeceklerini söyledi. Çerkezoğlu, bütün sağlık çalışanlarını Ankara’da buluşmaya çağırdı.

AKP ile moda oldu

Toplantıda söz alan TTB Başkanı Gençay Gürsoy da neoliberal politikaların bir parçası taşeronlaştırmanın AKP Hükümeti ile birlikte moda haline geldiğini ve sağlığın bütün alanlarına dağılmaya başladığını söyledi. Taşeronlaştırmanın hekimlerle ilgili yanının ise Anayasa nedeniyle uygulanamadığını söyleyen Gürsoy, AKP’nin anayasa değişikliği ile birlikte bu maddeyi de kaldıracağını belirtti. Gürsoy, sağlık çalışanlarının yanı sıra halkı da 17 Kasım’da Sağlık Bakanlığı’nın önüne çağırdı.

Adana’da imza kampanyası

Dev Sağlık-İş Çukurova Şubesi, Adana Tabip Odası ve SES Adana Şubesi de taşeronlaşmanın durdurulması için imza kampanyası başlattı. Çakmak Caddesi Kültür Sokağı önünde yapılan açıklamada konuşan Dev Sağlık-İş Çukurova Şube Başkanı Mustafa Hotlar, sağlık alanında taşeron çalıştırmanın gerek halk sağlığı gerekse de sağlık çalışanları açısında sıkıntılar doğuracağını vurguladı. 50 binin üzerinde taşeron sağlık çalışanının en temel haklarının ortadan kaldırıldığını aktaran Hotlar, sağlık çalışanlarının hakkı ve nitelikli sağlık hizmeti sunumu açısından sorunları görünür kılmak amacıyla bu kamapanyayı başlattıklarını belirtti. Hotlar, Adana halkını ve tüm sağlık çalışanlarını bakanlık önünde yapacakları eyleme destek vermeye çağırdı. (8 Kasım 2007/evrensel)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]