İngiltere’nin başkenti Londra’da Cumartesi günü 7 bin civarında hemşire, doktor, ebe, hastane temizlik işçisi, teknisyen ve fizyoterapist Ulusal Sağlık Sistemi’ni savunmak için yürüdü.

Sağlık reformuna karşı üstlerinde “Ulusal Sağlık Sistemini seviyorum” yazılı tişörtlerle yürüyen sağlıkçılar, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesini kınayarak sağlıkçılara yönelik saldırıları kınadılar.

Irak-Öldürülen sendikacı için kınama

ICEM (Uluslararası Kimya, Enerji, Madencilik ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu) 25 Ekimde kendisini uzun zamandır tehdit eden İslamcı gruplar tarafından öldürüldüğü doğrulanan Otel ve Turizm Çalışanları Sendikası başkanı Hasan Hamza cinayetinin takipçisi olacağını açıkladı. Irak İşçi Konseyleri ve Sendikaları Federasyonu’nun (FWCUI) parçası olan sendika 2007 Mart ayında Bağdat’ta düzenlenen etkili Shereton Oteli grevini de örgütlemişti. 

Kolombiya-Sintravidricol’den çokuluslu şirkete karşı toplu sözleşme kazanımı

Kolombiya metal sektöründe örgütlü Sintravidricol, ICEM (Uluslararası Kimya, Enerji, Madencilik ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu) ve ABD’de örgütlü Birleşik Çelik İşçileri Sendikası (USW) tarafından yaklaşık 1 yıldır sürdürülen ortak sendikal çalışmalar ilk sonuçlarını verdi. Ross International isimli ABD kökenli metal işleme şirketinin Kolombiya’daki üç ayrı fabrikasında çalışan işçiler için tek bir toplu sözleşme yapma yolu açıldı. Ross International, şirketin Kolombiya’daki ana fabrikasında 2004’den beri örgütlenme çalışması sürdüren Sintravidricol’i üretimi karşı taşeron işçi çalıştıran yeni fabrikalara kaydırarak durdurmaya çalışıyor ve şirketin sadece tek bir fabrikasındaki işçiler toplu sözleşme hakkından yararlanabiliyorlardı. Sendikaların dayanışma etkinlikleriyle ortak toplu sözleşme fırsatı ortaya çıkarken, üç ayrı fabrikadaki 40 yarı zamanlı taşeron işçiyi tam zamanlı sürekli işçi statüsüne geçirmeyi başardı. Sendika 115 işçiyi daha toplu sözleşme kapsamına sokmaya çalışıyor.

Macaristan-Sosyal güvenlik özelleştirmesine hayır

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 10 Kasım’da sosyal güvenlik sisteminin özelleştirilmesine karşı Macaristan Ulusal Meclisi önünde bir gösteri yapılacak. Gösteri demokratik kitle örgütleri ve Macar Sendikalar Konfederasyonu tarafından düzenleniyor.

www.sendika.org dan alınmıştır.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]