Çek Doktorlar Sendikası (LOK) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (OSZSP) sağlık işçilerinin çalışma saatlerini diğer çalışanlara göre 8 saat daha uzatan İş Yasası değişikliklerine karşı eylem birliğine gitme kararı aldı.

Etiyopya/Norveç-Eğitim emekçileriyle dayanışma

Norveç Sendikalar Konfederasyonu, bu yıl Mayıs ayında yasadışı sendikal faaliyetler yürüttükleri gerekçesiyle tutuklanan ve Kasım ayı sonunda mahkeme önüne çıkartılmaları beklenen Etiyopya Öğretmenler Sendikası (ETA) başkanı ve üyesi beş öğretmenin derhal salıverilmesi çağrısında bulundu.

Fransa-Hava ve demiryolu çalışanları ulaşımı felç etti

Havayolu şirketi Air France kabin görevlilerini temsil eden sendikalar, ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 25 ve 29 Ekim günlerinde 5 günlük greve gidiyor. Kabin görevlilerini temsil eden tüm sendikaların katıldığı grev, Air France tarihinde bu çapta gerçekleştirilecek ilk grev olacak. Demiryolu çalışanları sendikaları ise, Sarkozy tarafından gündeme getirilen yeni emeklilik yasa tasarısında değişiklik yapılmaması halinde, geçtiğimiz Perşembe günü ülke çapındaki tren ve metro ulaşımını felç eden iş bırakma eylemini tekrarlayacaklarını açıkladılar. Sekiz demiryolu çalışanları sendikası, 31 Ekim’de gelişmeleri değerlendirmek için bir araya gelecekler.

İsrail-Grevci öğretmenlere tehdit

 

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Ortaokul Öğretmenleri Sendikası (SSTA) tarafından 12 gündür sürdürülen grevi “yasadışı” ilan ederek derhal bitirilmesi çağrısında bulundu.

Japonya- Sözleşmeli çalışanlar için eylem

223 üye sendikanın oluşturduğu Japon Özel Demiryolları ve Otobüs İşçileri Sendikaları Genel Federasyonu kısmi süreli çalışanlar ve sözleşmeli çalışanlar gibi düzensiz işçilerin de düzenli işçi kategorisine alınması için resmi başvuruda bulunarak, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde 9 Kasım’da yarım günlük greve gideceğini açıkladı.

Mısır-Özelleştirme sonrası eylemler sürüyor

Başkent Kahire’de 2001 yılında özelleştirilen Telefon Cihazı Üretim Şirketi’nden 520 işçinin Pazartesi akşamından bu yana yıllık teşvik primlerindeki ödemelerin gecikmesini protesto etmek için başlattıkları işyerini terk etmeme eylemi sürüyor. 1400 işçinin çalıştığı işyerindeki geçici işçiler de kendileriyle sözleşme yapılması için eyleme geçmeye hazırlanıyor.

Portekiz-500 pilot grevde

Ülkenin en büyük havayolu şirketi TAP Air Portugal’da 500 pilot tarafından hükümetin emeklilik yaşını 60’dan 65’e yükselten yasa tasarısına karşı Salı günü başlatılan grev, Perşembe ve Cumartesi günü de devam edecek. Pilotlar, 5, 7 ve 9 Ekim’de de grevi sürdürme kararını açıkladılar.

 Almanya-Gazeteciler yayın tekeline karşı

Almanya’daki gazeteci sendikaları, Axel Springer isimli yayın şirketi tarafından serbest çalışan yazar ve fotoğrafçıların telif haklarıyla ilgili olarak başlatılan saldırıyla mücadele kararı aldılar. Springer serbest çalışan gazetecilere geçtiğimiz Ocak ayında diğer yayıncılara verdikleri yazı ve fotoğrafların yeniden kullanımı üzerinde geniş haklar tanıyan sözleşmeler dayatmıştı. Üyelerine sözleşmeyi imzalamama çağrısında bulunan Alman gazeteciler sendikaları yayın şirketi hakkında dava açmaya da başladılar.  25 ekim 2007 www sendika.org

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]