Ağustos Ayı Dünyadan Sağlık Emekçileri Eylemleri

Facebook
Twitter
WhatsApp

ZAMBİYA
– Ndola Hastanesi ve Arthur Davison Hastanesi çalışanı hemşireler, sağlık teknisyenleri ve yardımcı personel 10 Ağustos’da 4 aylık kira yardımı ve diğer alacaklarının ödenmesi için greve çıktılar. Çalışanlar hükümetin ödemenin yapacağını belirtmesi üzerine sendikanın çağrısıyla 2 günlük eylemlerini bitirmeye karar verdiler.

YENİ KALEDONYA
– Güney Pasifikte bir Fransız sömürgesi olan Yeni Kaledonya’da 40’tan fazla sağlık işçisi Nouville Geriatri ve Psikiyatri Merkezi’nde Temmuzda başladıkları ve Ağustos başında da devam eden 2 hafta süren bir grev yaptılar.
Sendika üyeleri 2 yıl önce Fransa’ya eğitim kursuna gönderilen bir hemşirenin eğitim masraflarının karşılanmasını istiyorlar. Yetkililer ise masrafların geri ödenmesini kabul etmiyorlar ve hemşireye dışardan bir finansman bulmasını öneriyorlar.

– Yeni Kaledonya’da acil servis doktorları çalışma koşullarını protesto etmek için eylem yaptılar. Noumea Hastanesindeki 23 acil doktorundan 13’ü asistan olarak sınıflandırılıyor ve iş güvenceleri yok.
Doktorlar acil serviste çalışmalarına rağmen hastane toplantılarını ve yönetim görevlerini boykot ediyorlar. Acil doktorlarının sözleşmeleri altı yıl içinde cerrahlık kazanamazlarsa sona eriyor. Bu pozisyona yükselmek kendiliğinden olmuyor ve çoğunlukla sendika baskısı ile gerçekleşiyor.
Öte yandan uzmanlara 2 yıldan sonra kadro veriliyor. Fransa’dan gelen doktorların dönüşlerinde iş garantileri yok. İş güvencesinin olamaması 2003’dede bir dizi iş durdurmaya yol açmıştı.

SRİ LANKA
– Ratnapura Hastanesi çalışanları 15 Ağustos’da ödenmeyen fazla mesai ve bayram ücretleri ve çalışanların servis sorununun çözülmesi amacıyla yürüyüş yaptılar. Birleşik Sağlık Hizmetleri Sendikası üyeleri hastane yönetiminin talepleri görüşmeyi ret ettiğini belirttiler.

-Ülkenin doğusundaki Mahaoya Hastanesinin hemşireleri 20 Ağustosta iş boykotu yaptılar ve İl Sağlık Müdürlüğünün önünde gösteri düzenlediler. Hemşireler 2 arkadaşlarının aniden başka bir hastaneye nakil edilmesini protesto ettiler. Hemşireler eğer nakiller geri alınmazsa eylemlerini diğer illerdeki hastanelere yayacaklarını da belirttiler.

– Anuradhapura Hastanesi doktorları 7 Ağustosta 24 saatlik greve gittiler. Hastane yönetiminden Sağlık Bakanlığı tarafından nakil edilen 7 doktorun geri getirilmesini istediler. Grevci doktorlar eğer talepleri kabul edilmezse grevlerini süresize çevireceklerini belirttiler.

PAKİSTAN
– Abotabad’daki Eyüp Tıp Kompleksinde çalışan tıbbi teknisyenler, teknisyenler, Hıfzısıhha işçileri ve Sınıf-3 ve Sınıf-4 çalışanlar 10 Ağustosta süresiz greve başladılar. İşçiler aralarında kompleksin kan bankasında çalışan 2 çalışanın işe geri alınmasının da bulunduğu 13 maddelik bir talep listesi oluşturdular.
Grevin ikinci gününde yönetim 15 işçiyi attı, sendika faaliyetlerini yasakladı ve işçi temsilcileri ile görüşmeyi red etti. Sağlık Teknisyenleri Birliği tarafından örgütlenen grev kompleksin 3 ameliyathanesinin durmasına yol açtı.

– Karaçi’deki Cinnah Mezuniyet Sonrası Tıp Merkezi (JPMC)’ndeki 50 doktor, ekonomik gerekçelerle işten çıkartılmalarını protesto etmek için şehrin ana caddesinde 11 Ağustos’ta bir oturma eylemi düzenlediler. Eylem yeni oluşturulan Doktorların Eylem Komitesi tarafından örgütlendi. Doktorlar federal hükümetten 6 Ağustostan itibaren kapatılan bölümlerinin kapatılmasından vaz geçilmesini talep ediyorlar.
Doktorlar JPMC’den şehre kadar sloganlar ve pankartlarla birlikte yürüdüler. Polisin müdahalesinden sonra eylemi sonlandırıp buradan Karaçi Gazeteciler Cemiyeti’ne yürüdüler.

KORE
– Yonsei Üniversitesi Sağlık Sistemi (YUHS)’ne bağlı Seul’deki 4 hastanede bir aydır grevde olan 4 bin sağlık işçisi eylemlerini Resmi Arabulucu Heyeti ile yapılan anlaşmanın ardından 7 Ağustos’ta bitirdiler.
İşçiler 10 Temmuzda % 4 ücret artışı, kıdem ödeneği ve geçici çalışanların sürekli hale getirilmesi talepleriyle greve çıkmışlardı. Yonsei yönetimi ise % 2 zam önermişti. Sendika % 3’lük bir uzlaşmayı kabul etti. Yönetim ayrıca geçici çalışanların çalışma koşullarının düzenlenmesi için toplam ücretin % 1.7’si oranında bir fon oluşturmayı kabul etti. Grev sırasında işveren 31 temmuzda resmen lokavt ilan etmişti.

İNGİLTERE
– Yaklaşık 700 akıl sağlığı işçisi işyeri temsilcilerinin işten atılmasını protesto etmek için 29 Ağusto’da 3 günlük greve çıktılar.
‘Manchester Akıl Sağlığı ve Sosyal Hizmet Tröstü’ 25 yıllık psikiyatri hemşiresi Karen Reissmann’ı işten çıkarmıştı. Eylemden bir hafta önce işçilerin örgütlü olduğu UNISON sendikasının yaptığı grev oylamasında % 90 evet oyu çıktı. Grev yüzünden Tröst hastaların bir kısmını evlerine gönderirken bir kısmını da 160 kilometre ötedeki özel sağlık merkezlerine nakil etti.
Hemşire Haziran ayında şirket hakkında yalan beyanda bulunduğu ve işini yapmadığı iddiasıyla işten çıkartılmıştı. Reissman ise işyeri temsilcisi olduğu ve şehirdeki akıl sağlığı hizmetlerinde yapılan işten çıkartmalara karşı çıktığı için işten çıkartıldığını belirtiyor.
Bu yılın başında 260 sendika üyesi işten çıkartmalara ve bazı toplum akıl sağlığı takımlarının özelleştirilmek istenmesini protesto için 2 günlük grev yapmıştı.
Sendika Tröstün akıl sağlığı merkezlerinden 33 hemşire ve 8 mesleki terapisti işten çıkartmak istediğini belirtiyor.

– Northern General Hastanesinin sterilizasyon bölümü çalışanları 20 Ağustosta hastanenin 30 yıldan sonraki ilk grevini gerçekleştirdiler.
Grev özelleştirme sonucunda işçilerin hastabakıcı olarak görevlendirilmeleri ve bunun sonucu olarak maaşlarının düşürülmesi nedeniyle gerçekleştirildi.

FİJİ
– Bakanlar kurulu sırasında hükümet binasının önünde eylem yapan 20 grevci hemşire 7 Ağustos’da sorgulanmak üzere karakola götürüldü. Fiji Hemşireler Birliği üyeleri % 5 maaş kesintisini protesto ve emeklilik yaşının düşürülmesi talebiyle grevdeydi. Grev 14 gündür sürüyordu.
Askerlerin seçtiği geçici hükümet hemşireler üzerindeki baskısını arttırmasıyla Kamu Çalışanları Sendikası ve Taukei İşçileri Sendikası’nın aynı taleplerle yapmayı planladığı 6-günlük bir grevi iptal ederek 8 Ağustos’da görevlerinin başında olmalarını duyurdular.

AVUSTRALYA
– Batı Avustralya’daki kamu hastanelerinde çalışan LHMWU sendikası üyesi yaklaşık 5 bin Hastabakıcı, temizlikçi, mutfak çalışanı ve güvenlikçi 14 Ağustos’ta % 6 zam talebiyle 2 saatlik iş durdurma eylemlerine başladılar.
Bir yıldan fazladır zam alamayan işçiler 27 Ağustos’da işyerlerinde gerçekleştirdikleri oylama sonucunda iş boykotu yapmaya karar verdiler. Perth’deki büyük hastanelerdeki işçiler bunun devamında da paspas yapmayı, yatak çarşaflarını değiştirmeyi ve yıkamayı red ettikleri 5 günlük eylem yaptılar. Eylem sonunda özel ameliyatlar iptal edilirken kimi hastanelerde temizlik işleriyle hastane yöneticileri uğraştılar.
5 Eylülde resmi arabulucu sendikaya eylemlere son verme çağrısı yaparken haftalık 120 dolar olan artışı 100 dolara çekmeyi önerdi. Ancak sendika kabul etmedi. İşçiler 14 aydır maaşlarına zam alamıyorlar.

– Viktorya eyaletindeki 1500 hemşire hükümetin önerdiği toplu sözleşmeyi kabul etmeyerek 15 Ağustos’da kitle gösterileri gerçekleştirdiler.
Avustralya Hemşirelik Federasyonu (ANF) önerilen % 3.25 oranında zamma, çalışma koşullarına ve sağlık standartlarına yönelik saldırılara karşı tepki gösterdi. Hemşireler % 6 zam ve hasta-hemşire oranlarında düzelme istiyor.

ABD
– Sözleşme görüşmelerinin aylardan sonra başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Fremont ve Rideout’daki Hastanelerdeki 450 hemşire 31 ağustos cuma günü bir günlük greve çıktı. Hastane yönetimi ile görüşmeler arabulucuların uzlaşmayı sağlayamaması üzerine Perşembe günü sona ermişti.
Kaliforniya Hemşireler Birliği üyesi hemşireler ‘hareketli çalışma’ yerine uzmanlık alanlarındaki bölümlerde görevlendirilmek, % 7 maaş artışı, eşit haklar ve emeklilik istiyorlar. Yönetim ise ilk yıl için % 5,5, ikinci yıl için % 5 artış öneriyor.
Şirket grevden önce internetten hemşire ilanı verdi. İlanda hemşirelere haftada 5 gün ve 48 saat çalışma öneriliyor. Bunun dışında eyalet dışında bir şirketten 5 günlüğüne hemşire kiralama yoluna gitti.

FİLİSTİN
– Gazze’de Filistinli hastane işçileri 12 Ağustos Pazar günü Hamas’ın el-Fetih yanlısı çalışanları işten çıkarması üzerine günde 2 ssat olmak üzere 3 günlük iş bırakma yaptılar.
Yoğun bakımlar iş bırakma eylemi dışında bırakılırken. Doktor sendikası da eyleme destek verdi. Sendika yaptığı açıklamada “bu eylemin doktorlar ve tüm sağlık çalışanlarına yönelik baskılara karşı yapıldığını” söyledi.
Eylemi örgütleyenler işten çıkartılanların ve sınır dışı edilenlerin görevlerine geri dönmesini talep ediyorlar. Eylemciler ayrıca bütün silahlı kişilerin sağlık kurumlarından çıkartılmasını istiyorlar.
Önceki hafta da Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi bahçesinde de onlarca doktor ve hemşire bir araya gelerek eylem yaptılar.

GÜNEY AFRİKA
– Demokrat Hemşireler Örgütü (Denosa), 21 Ağustos’da yaptığı açıklamada Güney Afrika Hemşirelik Kurumunun hemşireleri geç kayıt ettiğini belirterek durumun düzeltilmesini talep etti.
Denosa bir üyelerinin Temmuz 2006’da mezun olmasına rağmen kaydının hala yapılmadığını söyleyerek bu durumun hemşirelerin kayıt olmadan çalışamadıkları için maddi olarak mağdur olmalarına yol açtığını ifade etti.
Örgütü Güney Afrika Hemşirelik Örgütünün bu durumdaki hemşirelerle işbirliğine giderek mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.

YENİ ZELLANDA
– Yeni Zelanda da doktorlar Temmuz-Ağustos aylarında uluslararası standartlarda ücret talebiyle uzun yıllardır yaşamadıkları bir eylem sürecini hayata geçirdiler. 4 haftadan fazla süren eylem sürecinde doktorların örgütlü olduğu Ücretli Sağlık Uzmanları Birliği (ASMS) hastanelerde ikişer saat iş bırakıldı. Ülke çapındaki farklı hastanelerde toplam 19 iş bırakma eylemi gerçekleştirildi.
South Island Bölgesi Hastanelerindeki doktorlar 1 Ağustos’da ülke çapındaki eylem sürecinin bir parçası olarak 2 saat iş bırakarak eylemler yaptılar. Ertesi gün de onları Christchurch ve Blenheim bölgesindeki meslektaşları izledi.
ASMS Avustralya, İngiltere ve Kuzey Amerika’daki meslektaşlarının % 50-100 altında ücret aldıklarını söyleyerek maaşlarında % 13 artış talep ediyorlar.
Birlik, düşük maaş ve kötü çalışma koşullarının sağlık çalışanlarının yurtdışına gitmesine yol açtığı için kriz yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Sendika son 18 ayda 80 doktorun yani her hafta 1 doktorun Avustralya’ya gittiğini belirtiyor.
Doktorların çalıştıkları Bölge Sağlık Kurulları (DHB) yönetimleri ise bu artışın kabul edilebilir olmadığını belirtiyor.
Eylem sürecinin devamı olarak 3 Ağustos’da Palmerston North bölgesindeki hastanelerde bir iş bırakma yapıldı. Sabah toplanan 60’dan fazla ASMS üyesi doktor kendilerine önerilen zam oranını ve DHB yöneticilerinin kamuoyunu yanıltan açıklamalarına karşı eylem yaptılar. Eylemde doktorlar kendilerinin 2 yıllığına istediği ücret artışını DHB’nin dört yıl için önerdiğini söylediler.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]