Sal, 20 Mayıs 2014

altKonfederasyonumuzu temsilen Genel Sekreterimizin de içinde olduğu 160 ülkeden yaklaşık 1500 delegenin katıldığı Almanya’nın Berlin kentinde başlayan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Kongresi’ne Soma katliamı damgasını vurdu.

Açılışta madenciler için saygı duruşu düzenlenirken ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow kürsüye Soma’dan getirilen bir madenci baretiyle çıktı. (Genel Sekterimiz İsmail Hakkı Tombul’un kongrede yaptığı konuşmayı ise haberin altındaki videodan izleyebilirsiniz.)

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow konuşmasında Soma’da hayatını kaybeden madencilerin yetersiz önlemlerin ve yine yetersiz mevzuatın kurbanı olduklarını vurguladı. Burrow, ITUC ailesi olarak bu elim kazada yaşamını yitiren madencilerin ve geride bıraktıklarının yanında olduklarını ifade etti. Burrow, Soma maden trajedisinde hayatını kaybeden işçilere ve ailelerine taziyelerini iletti ve Başbakan Erdoğan’ın davranışlarının küstahça olduğunu ifade etti. “Madenlerde İş Güvenliği konulu ILO Sözleşmesi’ni imzalamamış bir ülkenin başbakanı olarak 300 vatandaşınızın ölümünün ardından daha saygılı olmanız beklenirdi” dedi. Geçtiğimiz yıl 1 Mayıs’ta Türkiye’de olduğunu hatırlatan Burrow, Erdoğan’ın kendisini biber gazı ve plastik mermiyle karşıladığını söyledi. Sendikaların dünya nüfusunun %60’ını temsil ettiğini belirten Burrow “bugün muhalefetin sesiyiz ama aynı zamanda geleceğin mimarlarıyız” dedi. Sharan Burrow ITUC’un önceliklerini “herkes için insan onuruna yakışır istihdam”, “ekonominin çevreye duyarlı hale getirilmesi” ve “şirketlerin aç gözlülüğün dizginlenmesi” olarak açıkladı. İşsizliğe, düşük ücretlere ve eşitsizliğe karşı mücadele edeceklerini ilan etti.

ILO Genel Direktörü GuyRyder, ITUC 3. Dünya Kongresi gündeminde yaptığı açılış konuşmasında Soma’da yaşanan maden faciasını üzüntüyle anarak faciada yaşamını yitiren madenciler için ILO’nun acilen harekete geçeceğini, Soma ve benzeri faciaların dünyanın hiçbir bölgesinde yeniden yaşanmaması için gerek ILO gerekse ITUC’a çok fazla iş düştüğünü kaydetti.

ITUC Genel Başkan adayı Brezilyalı sendikacı Joao Felicio Soma’nın bir kaza değil cinayet olduğunu vurguladı ve Kani Beko’ya yönelik polis saldırını kınadı.

Bütün konuşmacılar Somalı madencileri, Bangladeş Rana Plaza felaketini ve Katar’da yaşanan iş cinayetlerini hatırlattılar.

Kongreyi selamlayan Almanya Dışişleri Bakanı Walter-Frank Steinmeier taziye dileklerini iletirken herkesi ölümlü iş kazalarına karşı mücadeleye çağırdı.

ITUC 3. Kongresi’nde Genel Sekreterimiz İsmail Hakkı Tombul’un Konuşmasıdır 20.05.2014 paylaşan: KESKBASIN

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]