AB’nin çalışma sürelerini uzatma girişimlerine karşı Avrupa’da yapılan eyleme Türkiye’den de destek geldi.


Dünya genelinde patronlar kriz gerekçesiyle işçilere kölece çalışmayı dayatıyor. Son olarak Avrupa Birliği (AB) çalışma sürelerini haftalık 78 saate çıkaracak yasayı Avrupa Parlementosu’na (AP) getirdi. Avrupalı işçiler, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun (ETUC) çağrısıyla yasanın görüşüleceği AP önünde eylem yaptı. DİSK üyesi emekçiler de Avrupalı işçilerle dayanışma amacıyla Ankara, İstanbul, İzmir, Edirne, Gaziantep, Adana, Bursa, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir ve Kocaeli’de eylem gerçekleştirdi.


ETUC’un çağrısıyla dün Faransa’nın Strasbourg kentinde yapılan gösteriye 15 bin işçi katıldı. Zürih Bulvarı’nda başlayan gösteri kolu, AP önüne kadar yürüdü. Almanya ve Fransa’dan kitlesel katılımın olduğu eylemde İtalya, Belçika, Hollanda, Slovenya, ve Avusturya’dan da işçiler yer aldı.
İstanbul’da “Krizin bedelini ödemeyeceğiz” pankartı arkasında Söğütlü Çeşme’den Salı Pazarı’na yürüyen DİSK üyeleri ise sloganları ile işten atmalara ve temel tüketim maddelerine yapılan zamlara karşı çıktılar. Salı Pazarı girişinde açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, bütün Pazar yerlerinde “Tencerem Boş” eylemleri örgütleyerek, hükümetin politikalarına teşhir edeceklerini söyledi. Çelebi, İşyerlerinde, mahallelerde, kent merkezlerinde “kriz tartışma kürsüleri” oluşturacaklarını kaydetti.


Mücadele büyüyecek


ETUC’un Fransa’nın Strasbourg kentinde krize karşı işçi haklarını savunan bir miting düzenlediğini söyleyen Çelebi, eyleme destek vermek için DİSK bölge temsilciliklerinin olduğu yerlerde sokaklara çıktıklarını ifade etti. Çelebi, “Avrupa Parlamentosunun çalışma saatleri sözleşmesindeki değişiklikleri oylayacak. Avrupalı işçiler uyarı eylemi yapıyor. ‘Daha uzun çalışma sürelerine hayır! Öncelik işçi haklarının’ sloganı ile düzenlenen mitingin ardından ETUC’un eylemleri olacak. Uluslararası boyutta yaşanan ekonomik krizin faturasının işçi ve emekçilere ödetilmek istenmesine karşı mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.


Kriz teğet geçmedi!


Krize karşı emek cephesini büyüteceklerini ifade eden Çelebi, “Bu kriz bizim mutfaklarımızı teğet geçmedi, bu kriz çalıştığımız işyerlerini, maaşlarımızı, hayatımızı, alım gücümüzü teğet geçmedi. Hergün yeni bir işyerinde kötü haber geliyor. İşten atmalar ücretsiz izinler yaşanıyor, sosyal haklarımız gasp ediliyor. Krize karşı emek cephesini Türkiye ve Dünya’da büyüteceğiz. Pazar yerlerinde tencerem boş eylemleri yapacağız, kriz tartışma kürsüleri oluşturacağız” diye konuştu. Çelebi, faturayı krizi yaratanların ödemesini istedi.


Ankara’da DİSK ve KESK üyeleri, Yüksel Caddesi’nde bir araya geldi. “Krizin Bedelini Biz Ödemeyeceğiz” pankartı arkasında bir araya gelen sendika temsilcileri, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri sık sık “Krize teslim olmayacağız”, “Sokakta işsiz olmayacağız”, “Krizi yaratan bedelini ödesin” sloganlarını attılar. DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, “Krizin sorumlusu biz değiliz, sonuçlarına katlanmayacağız” dedi. KESK Genel Başkanı Sami Evren de en kısa zamanda yeni eylem takviminin duyurulacağını söyledi.


İzmir’de Kemeraltı girişinde yapılan eylemde konuşan Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, yaşanan ekonomik krizin faturasının emekçilere ödetilmeye çalışıldığını ifade ederek, “Krize karşı emek cephesini büyüteceğiz” dedi.


Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise Strasbourg’da yapılan miting nedeniyle ETUC yöneticilerine destek mesajı gönderdi. Kumlu mesajında şunlara yer verdi: “Çalışma saatlerinin uzatılması, sosyal devlet anlayışının zayıflatılması ve çalışan haklarını geriye götürecek uygulamaların, tarafımızdan kabul görmesi mümkün değildir. Bu konuda uluslararası dayanışma için her platformda mücadeleye ve sizlere desteğe hazırız.” (17 Aralık 2008 Evrensel)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]