Gebze Sendikalar Birliği tarafından “Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek” sloganıyla gerçekleştirilen panelde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası tartışıldı.

Gebze Sendikalar Birliği tarafından “Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek” sloganıyla gerçekleştirilen panelde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası tartışıldı. Gebze Belediyesi konferans salonunda gerçekleştirilen panele yaklaşık 400 kişinin katıldı.

 

Kristal-İş Eğitim Uzmanı Aziz Çelik ve Avukat Murat Özveri’nin katıldığı paneli Çelik-İş Şube Başkanı Şerafettin Koç yönetti. Koç, “Bu paneli gerçekleştirmekteki amacımız işyeri temsilcilerimiz ve işçi arkadaşlarımızın nasıl bir saldırı ile karşı karşıya olduğumuzu kavraması ve işyerlerinde bu yasayı tartıştırması” diye konuştu. SSGSS’ye karşı mücadelenin ilk adımının gerçekleştirdikleri panel olduğunu ifade eden Koç, yasayı bütün yönleri ile tartıştıktan sonra SSGSS karşıtı mücadeleye buna göre yön vereceklerini dile getirdi.

Ülkemizde ilk kez 1980’li yılların sonlarında sosyal güvenlik reformunun tartışıldığını belirten Kristal-İş Eğitim Uzmanı Aziz Çelik, yıllardır iktidarların sosyal güvelikte reform sözünü ağızlarından düşürmediğini kaydetti.

Çelik, “Sosyal güvenlik açık veriyor. Bu açığı kapatmak için reform yapıyoruz deniyor. Deniyor ki devlet bütçesinden karşılanan açıklar ülkemizin borçlarını ve faiz oranlarını artırıyor. Sosyal güvenliğe ayrılan kaynakların ülkemizi felakete sürüklediği iddia ediliyor. Bu düşünceler sosyal devlet anlayışından vazgeçmek anlamına geliyor. Milli gelirin ortalama yüzde 16’sı faiz ödemelerine gitmektedir. Yani kara delik sosyal güvenlik değil faiz ödemeleri ve sermayeye aktarılan kaynaktır” diye konuştu.
SSGSS Kanunu’nun hazırlanma gerekçelerinden birinin finansman açığı olduğunu belirten Avukat Murat Özveri, “Finansman açığının başında ne geliyor. Prim kaçakları yani kayıt dışı. Peki bu kanunun neresinde kayıt dışını engellemeye dönük bir hüküm var. O zaman finansmanı azaltmak için geriye ne kalıyor hizmeti azaltmak” dedi.
Sunumların ardından işçiler, yasaya karşı güçlü eylemler örgütlenmesi gerektiğini belirttiler. Panelde Arçelik’in taşeronu Yıldıran Nakliyat’ta örgütlendikleri için işten atılan ve direnişte olan işçilerle dayanışma kararı alındı. (
10/02/2008/EVRENSEL)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]