Değerli Basın Emekçileri, Değerli Eskişehirliler

Yıllardır sağlıkta dönüşüm denen yıkım politikalarını bunun halk sağlığına ve sağlık emekçilerine zararlarını sizlerle paylaştık. Ne yazık ki siyasi iktidar yıkım politikalarına hala devam ediyor. Halkın ve sağlık emekçilerinin hakları her geçen gün türlü görüntüler altında daha çok gasp ediliyor.

Son olarak Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Devlet Hastanelerinde 90 GÜN UYGULAMASI adıyla bir çalışma programı başlatılmış bulunmaktadır. Bu uygulama ile tüm hastanelerde 90 gün süren bir dizi iş planı çıkarılmaktadır. Bu süreçte çalışanların bütün mesleki özgün becerileri kişilikleri hastanedejurnalcileryok sayılarak adeta hepsi bir robot gibi bir dişlinin parçası olarak çalışacakları bir ortam yaratılmaktadır. Çalışanların yakalarında 10 metre uzaktan görünecek kadar isimlerinin yazılı olduğu kartlar bulunacak adeta her biri kodlanacaktır. Bu uygulama süresince hekimlerden hastaların e-maillerini, iletişim adreslerini toplamaları istenecek, hastalara müşteri gözüyle bakılması beklenecektir. Önemli bir başlıkta kendi literatürlerinde de aynen belirtildiği gibi ‘’Gizli Müşteri’’ uygulamasına başlanacaktır. Yani bir kısım hafiyeler hasta kılığında(onların deyişiyle müşteri) gelerek hekimleri sağlık emekçilerini denetleyecek ve raporlar hazırlayacaklardır.Bu raporların sonuçlarına göre sağlık emekçileri ve hekimlere belki onlarca soruşturma açılacaktır.

Değerli Basın emekçileri hastanelerimiz hiç iyi yönetilememektedir. Bizim vergilerimizle, bize hizmet vermek üzere kurulan Devlet Hastaneleri tıpkı özel hastaneler mantığıyla daha çok kar etmek için çalışmaktadır. Hastaneler artık kamusal hizmetin verildiği yurttaşların sağlık hizmetlerinin çözüldüğü yerler değil, tam anlamıyla işletme mantığıyla yönetilmektedir.’’90 GÜN UYGULAMASI’’ adıyla yürütülen uygulamada işletmecilik anlayışının çok kötü bir kopyasıdır ne yazık ki. Bu uygulama bir anlamda malumun ilanıdır da. Hastaları müşteri olarak görmenin, hastaneleri ticarethane olarak görmenin ben yaptım oldu demenin suçüstü halleridir.90 GÜN UYGULMASI içerinde bilim yoktur. Halk yoktur. Çalışanlar yoktur. Emeğe saygı yoktur.

Bu uygulamanın yanında ilimizde kamu hastanelerinde 25. yılın üzerindeki hatta 40.yılını çalışan hemşirelere nöbet uygulaması başlatılmak istenmektedir. Yasal mevzuata ve çalışma geleneklerimize aykırı olan bu uygulama arkadaşlarımızı mağdur edecektir. Bu uygulama derhal durdurulmalıdır

Değerli Basın Emekçileri

Hastanelerin giderek daha çok kar daha çok para anlayışına dayalı yönetilmelerine derhal son verilmelidir. Çalışanları tek tipleştiren değersizleştiren hafiyecilik yaparak baskı altına alma anlayışlarına son verilmelidir.

Hastaneler demokratik şeffaf çalışanlara saygılı yönetilmeli herkese eşit ücretsiz bilimsel hizmet veren yerler olmalıdır.

Buradan tüm sağlık emekçilerine seslenmek istiyoruz.Sendikamız SES her zaman baskının ve zulmün karşısında olmuştur.Sendikamız yıkım programlarının her aşamasına karşı mücadelesine devam edecektir.Çalışanların ve halkın sağlık hakkının yanında mücadelemiz sürecektir.

DR.BİRTÜRK ÖZKAVAK /SES ESKİŞEHİR ŞUBE BAŞKANI

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]