Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Bursa Ovaakça Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğünde koruma ve bakım altında kalan dört kız çocuğunun 3 Şubat tarihinden beri kayıp olduğunu basından öğrendik. Yine aynı haberden, koruma altında bulunan çocukların, yakın çevrelerine ve okul arkadaşlarına; “yurt yönetiminden doğru karşı karşıya kaldıkları rahatsız edici davranışlar” olduğunun dile getirdikleri öğrenilmiştir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 14 Şubat tarihli Aile Yılına atıf yaparak gerçekleştirdiği ciddiyetten uzak sosyal medya paylaşımını referans göstererek soruyoruz!
- Koruma ve bakım altında kalan çocukların yaşadıkları iddia edilen mağduriyeti araştırmak için konu hakkında Bakanlığınızca Müfettiş görevlendirilmiş midir?
- Türkiye genelindeki 1366 çocuk evi ve çocuk evleri sitelerinde 14 bin 561 çocuk koruma altında bulunmaktadır. Koruma altına alınan çocuklardan kaçı yurtlardan kaçmıştır?
- Çocukların yurtlardan sıklıkla kaçmasının nedenleri araştırılıyor mu? Çocukların kuruluşlarda kalmak istememesinin gerçek nedenleri neler? Bunları kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?
- 2024 ve 2025 yıllarında Yurtlarda koruma altında iken cinsel istismara maruz kalan, suça sürüklenen kaç çocuk var?
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı yurtlarda kalan çocukların her ne gerekçe olursa olsun yaşam yerlerinin sürekli değiştirilmesi çocuğun üstün yararını ne kadar gözetmektedir? Bu çocukların sürekli yer değiştirmelerinin nedenleri nelerdir?
- Devletin koruması altında olan özellikle kız çocuklarının yaşadıkları bu tarz olaylarda Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kapalı kapılar ardında yürütülen soruşturma süreçlerinin sonunda ceza alan kurum amiri var mıdır?
Yaşam koşullarının giderek zorlaştığı, sosyal sorunların arttığı, alım gücünün düştüğü günümüz koşullarında kurum bakımına alınan çocuk sayısı giderek artmaktadır! Sosyal hizmetin hak temelli bir hizmet olduğu unutulmamalıdır! Çocuklarımızın karanlığa teslim edilmesine müsaade etmeyeceğiz!