“Vergide Adalet” Eylemleri 29. Haftasında: Sayıştay Raporuna Göre, Çalışandan Adaletsizce Kesilen Vergi Gelirleri Usulsüz ve Kayıtsız Harcanmış! Kabul Etmiyoruz!

Facebook
Twitter
WhatsApp

“Vergide Adalet” eylemleri, tüm sağlık çalışanları için vergide adalet sağlanana, vergi kesintileri yıl içinde sabit kalana ve kesinti oranı üst sınırı %15 olana dek her çarşamba sürecek.

İllerde okunan basın açıklaması şöyle:

Sayıştay Raporuna Göre, Çalışandan Adaletsizce Kesilen Vergi Gelirleri Usulsüz ve Kayıtsız Harcanmış!
Kabul Etmiyoruz!

Bugün 25 Eylül 2024 Çarşamba. 29 haftadır yurdun her köşesinden, sağlık merkezleri önlerinde vergide adalet istiyoruz.

Sayıştay, kamu kurumlarının denetimi sonucu hazırladığı 2023 yılına ait raporda;

  • Kamu idarelerinden 45’inin kullanılan kaynaklar hakkında bilgi vermediği,
  • 2020 yıllından bu yana dernek, vakıf, birlik, kurum ve kuruluşlara yapılan yardıma ilişkin bilgilerin paylaşılması yönünde ikazların yapıldığı ancak 2023 yılında da yapılan yardım ve faaliyetlere ilişkin bilginin raporlarda yer almadığı,
  • Tarım ve Orman Bakanlığı muhasebe birimlerince tahsilat ve ödeme amacıyla kullanılan fakat Sayıştay’a bildirilmeyen 1.555 adet banka hesabı olduğu,
  • 86 idarenin, tahsis edilen ödenek dışında kullanıma tahsis edilen özel ödenek, dış proje kredisi, bağış ya da yardım gibi kaynaklara dair de bilgi paylaşmadığı

bilgilerinin yer aldığı raporda kamu kaynaklarının nerelere harcandığı, ne için bu ödemelerin yapıldığı anlaşılamazken usulsüz yapılan ödemelerin sonucunda herhangi bir soruşturma yapılmadığı görülmektedir.

Ağırlıklı olarak emeğiyle geçinen halktan elde edilen gelirin nasıl harcandığını açıkça dile getirmesi bakımından bu raporun çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Çalışanlar vergi kaçıranların her gün bir yenisini öğrenmiş olsa da, hükümet zaten hepsini gayet iyi tanıyor!

Gelir İdaresi’nin verileri; 2021-2023 yılları arasında 45 binden fazla özel tekne ve yat satışı yapıldığını, satışların büyük kısmında yüksek miktarda vergi kaybı tespit edildiğini gösteriyor. Buna göre; 15 bin gerçek kişi ve 1.527 şirketin beyan ettiği satış bedeli ile gerçek satış fiyatı arasında büyük farklar bulunuyor, ilk tespitlere göre 1,4 milyar liralık kayıtdışı hasılat elde edildiği bildiriliyor.

Her geçen gün yüksek kârlar elde eden kesimlerin nasıl vergi vermediğini öğreniyor, çalışanlardan dolaylı veya ücretlerden peşin kesilen yüksek vergi oranlarının haksız ve adaletsiz olduğunu dile getiriyoruz.

Vergi kaçıran veya düşük gelir, hatta zarar göstererek az miktarda vergi ödeyen kesimlerin yenileri ortaya çıkınca, haklılığımız ve feryadımızın ne kadar kıymetli olduğunu anlıyoruz.

Maalesef haftalardır açıklama ve taleplerimize yanıt vermeyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Vergide adaleti ve etkinliği artırmak amacıyla kayıtdışılıkla mücadelemiz hız kesmiyor” söylemiyle çalışanların ve emeğiyle geçinen halkın sabrını zorlamaktadır.

Hükümet adına açıklama yapan Şimşek; çalışanların vergi yüküne değinmeyip, Hazine’nin esas gelirini sağlayan ücretli kesimden ve yüksek dolaylı vergilerden, düşük gelirden derin yoksulluğa mahkum edilen halkın halini görmezlikten gelmeye çalışsa da inandırıcılığını yitirmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu’nun “Enflasyonun arttığı bir ortamda şirketler de müthiş kâr etti. Şimdi şirketlerden ek vergi almak ciddi bir sorun. Servet vergisi de çok zor çıkar. Bu durumda kaynak yine sabit gelirli” saptamalarının ne kadar yerinde olduğunu yaşayarak öğreniyoruz.

Bu kadar adaletsiz vergi politikaları yetmez gibi, Sayıştay raporunda yer alan kamu harcamalarındaki müsriflikler, usulsüzlükler ve kayıtsızlıklar halkın yaşadığı sorunları daha da derinleştiriyor.

Talebimizi yineliyoruz:

%35 vergi kesintisinden vazgeçin, adaletsiz vergi uygulamasına karşı her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesintisini hayata geçirin.

Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık çalışanları olarak 29 haftadır sürdürdüğümüz “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimizi her çarşamba olduğu gibi taleplerimiz karşılanana dek sürdürmekte kararlıyız.

Toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için sürdürdüğümüz mücadelemize halkımızı destek olmaya çağırıyoruz.

Saygılarımızla.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]

×