Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 14 Ağustos 2024 tarihi itibariyle Mpox (eski adıyla maymun çiçeği) salgınını uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu (public health emergency of international concern-PHEIC) olarak ilan etti. DSÖ tarafından yapılan açıklamada sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 2024 yılı içinde görülen olgu sayısının 15 bin 600, ölen hasta sayısının 537 olduğu bildirildi. Bu açıklamadan bir gün önce kıtasal düzeyde ilan edilen uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu yeni açıklamayla “küresel” düzeye yükseltildi.

Afrika’da tanı ve takip olanaklarının sınırlılığı bilenen bir gerçek. Bu nedenle de yukarıda yazılan vaka ve ölüm sayılarının çok düşük olduğu değerlendirilirse salgının boyutlarının vehameti daha iyi anlaşılacaktır.

COVID-19 pandemisi yaşamış ve yüzlerce sağlık ve sosyal hizmet emekçisi ile on binlerce insanımızı alınmayan tedbirler sonucu kaybettiğimizi düşündüğümüzde bu salgın bizleri daha fazla tedirgin etmektedir.

Bu nedenle Sağlık Bakanlığına ve ilgili kuruluşlara çağrıda bulunmak istiyoruz:

Mpox (Maymun Çiçeği) salgını ile ilgili gerekli izlem ve önleme çalışmaların yapılmasını, yapılan çalışmalar ile ilgili toplumun ve iş kolunda örgütlü emek ve meslek örgütlerinin bilgilendirilmelerini acilen talep ediyoruz. Başta sağlık emekçileri olmak üzere halkın da bu salgından korunma yöntemlerine dair bilgilendirilmeleri için gerekli çalışmalar (kamu spotları hazırlanması, tüm kamu kurumlarına eğitim materyalleri gönderilmesi, belediyeler ile iş birliği yapılarak seminerler, Türkçe dışında başka diller kullananlar da düşünülerek çok dilli bilgilendirme broşürlerinin/bildirilerinin hazırlanması vb.) beklemekteyiz.

Bu vesileyle özellikle COVİD-19 pandemisi sonrası Sağlık Bakanlığının pandemilerle ilgili acil eylem planı nedir, ya da ulusal eylem planı yapılmış mıdır? Yapıldıysa kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz.

 

Saygılarımızla. 15.08.2024

 

                                                                                                                                                                     Merkez Yönetim Kurulu

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]