Diyarbakır Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasındaki bölgede çıkan yangının bir çok köyü etkisi altına aldığı ve çok sayıda ölü ve yaralı olduğu haberleri geceden itibaren bizlere ulaşmaya başladı.

Hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz. Yaralılara da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Öğrendikten sonra yangın bölgesi ve yakın illerdeki hastanelerin acil servislerine destek amaçlı üyelerimize çağrıda bulunduk. Bayram tatili olmasına rağmen yönetici, temsilci ve üyelerimiz seferber olmaya çalıştılar. Duyarlılık göstererek çağrımıza uyan ve hastanelere koşan tüm sağlık emekçilerine teşekkür ediyoruz.

Yine son günlerde Adana, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Elâzığ, Denizli, Diyarbakır, Siirt İzmir, Manisa, Mardin, Muğla ve Uşak’ta çıkan orman yangınlarını endişeyle takip ediyoruz.

Maalesef bu yangınların büyük kısmı alınmayan tedbirler nedeniyle çıkmaktadır. Görgü tanıklarının basına verdiği beyanlarına göre Çınar ve Mazıdağı ilçelerindeki yangınların elektrik tellerinden kaynaklı çıktığı ifade edilmiştir. Valilik açıklamasında ise anız yakma nedeniyle çıkmış olabileceği söylenmektedir.

İnsanlarımızın yaşamını yitirdiği, onlarcasının yaralandığı, on binlerce canlının yaşamına mal olan, doğayı tüm canlılar için yaşanmaz kılan bu olayların sebepleri araştırılmalıdır. Ekolojik yıkımı önleyecek adımların bir an önce atılması çağrımızı yineliyoruz. Yine böylesi olaylara karşı hastanelerde ki yanık ünitelerinin eksikliği belirgin bir şekilde açığa çıkmıştır. Bu eksikliğin giderilmesinin takipçisi olacağımız bilinmelidir.

Daha önce Tarım Bakanlığının ifade ettiği “çok güçlü bir yangın söndürme filomuz var” sözlerini hatırlatıp gecikmenin nedenini de sormak isteriz. Bu gecikme ile yaşamına mal olduğunuz tüm canlıların ölümündeki sorumluluğunuzu unutmayacağız!

Yangının çıkış sebebi ve yangına geç müdahale edilmesine ilişkin etkin bir soruşturma faaliyeti yürütülmesini ve böylesi acı görüntülerle bir kez daha karşılaşmamak adına kalıcı ve bilimsel çözümlerin getirilmesini talep ediyor. Ülkenin dört bir yanında görülen orman yangınları ve anız yangınlarına karşı, rant amaçlı kasıtlı çıkarılan ya da uygun olmayan enerji nakil hatları sebebiyle çıkan yangınlara karşı; halkımızı doğayı ve tüm canlıları korumaya davet ediyoruz.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]