ACILIYIZ! ÖFKELİYİZ!

Sinop’tan Boyabat ilçesine görevlendirme yapılan doktorları taşıyan araç kaza yaptı. Meydana gelen kaza iş kazasında araç içinde sıkışan Dr. Mehmet Turan ve Şoför Ender Çoraklı yanarak ,Dr. Sena Saygın’ olay yerinde hayatını kaybederken,Dr. Beyza Nur Çelik ise ağır yaralı olarak kaldırıldığı Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde acil ameliyata alındığını çok büyük bir üzüntüyle öğrendik. Diğer araçta bulunan 2 kişiden biri hayatını kaybederken biri yaralı olarak Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde tedaviye alınmıştır.

Acımız çok büyük. İş kazasında yaşamlarını yitiren mesai arkadaşlarımızın yakınlarına, halkımıza ve tüm sağlık emekçilerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Yıllardır dile getiriyoruz uygulanan sağlık politikaları halkınve emekçilerinin yararına değildir. OECD ve AB ortalamalarına göre çok az sayıda personel ile görev yapmanın dışında kışkırtılan sağlık talebi ile kamu sağlık kurumlarına başvurucu sayısı her gün artıyor. Buna rağmen hekim ve sağlık personeli sayısında bir artış gözlenmemektedir. 100bin kişiye düşen hekim sayısı 228 iken OECD ülkelerinde bu oran 402’dir. Yıllık sağlık kurumlarına başvuru sayısında iseTürkiye de oran 10,2 iken OECD ortalaması 6’dır. Bu veriler bile başlı başına giderek artan sağlık talebi karşısında hekim sayısındaki yetersizliği ortaya koymaktadır. İller içindeki geçici görevlendirmeler hayatlara mal olurken, günü kurtarmaya yönelik geçici çözümlerle sağlık sistemi ayakta tutulmaya çalışılmaktadır. Ölüyoruz… Sonu gelmeyen geçici görevlerde ,iş yükü altında ezildiğimiz mesai çıkışlarında ölüyoruz. Bu vahim kaza göz göre göre gelen bir iş cinayetidir! Sağlık emeğini sömürü alanına dönüştüren bu sistem de yeterli istihdam sağlanmadıkça, birinci basamak koruyucu sağlık sistemi güçlendirilmedikçe , etkili sevk zinciri uygulanmadıkça ölmeye devam edeceğiz!

Giderek artan sağlık talebini sağlık emekçileri hayatları ile karşılayamaz! Yaşamak yaşatmak istiyoruz!

Öfkeliyiz, yastayız, isyandayız!

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]