Kadın Sağlık Kurultayımızı 4-5 Haziran 2022 tarihlerinde Eğitim-Sen Genel Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirdik.
Sağlık ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlar için yapılan saygı duruşuyla başlayan kurultayın açılış konuşmasını Eş Genel Başkanımız Selma Atabey yaptı.
Bütün konuşmaların Serpil Biçici tarafından işaret diliyle de anlatıldığı kurultaya KESK ve KESK’e bağlı sendikaların genel merkez ve Ankara şubelerinin kadın yöneticileri ile Ankara Tabip Odası’ndan kadın yöneticiler de katıldı.
Kadın mücadelesi ve kadın dayanışmasına vurgu yapan Eş Genel Başkanımız Selma Atabey’in konuşması için tıklayınız
Atabey’in ardından konuşan Genel Kadın Sekreterimiz Gönül Adıbelli’nin her türlü sömürü ortadan kaldırıldığında, emek sömürüsüne son verildiğinde, toplumun ürettiği tüm kaynakların toplum yararına kolektif bir biçimde harcandığı takdirde toplumsal düzlemde mevcut sağlık sorunlarının birçoğunun ortadan kalkacağını ifade ettiği konuşmasının tamamı için tıklayınız
Adıbelli’nin konuşmasının ardından söz alan KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher ise şöyle konuştu: “29 Mayıs’ta ‘Emek bizim söz bizim, sağlık hepimizin’ diyerek Ankara’yı beyaza boyayan sağlık emekçisi sevgili kadınlar hepinizi KESK MYK adına sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Ataerkil kapitalist sistemin yarattığı siyasal, ekonomik, ekolojik ve toplumsal krizlerin yoğunlaştığı, emekçilerin, halkların, kadınların, LGBTİ+’ların yok sayıldığı, kaynakların bir avuç azınlığın çıkarlarını korumak için güvenlikçi, rantçı politikalara aktarıldığı böylesi bir süreçte Kadın Sağlığı Kurultayı yapıyoruz. Başka bir dünyanın mümkün olduğu kadar demokratik, ekolojik, hiyerarşiden uzak, emeğimizin, sözümüzün, sağlığımızın hepimizin olduğu bir sağlık sisteminin de mümkün olduğunu biliyoruz.”
Kurultayımız konuşmaların ardından Genel Sekreterimiz Pınar İçel kolaylaştırıcılığında “Pandemide Görünmeyen Emek ve Bakım Emeği” genel başlığında Doç. Dr. Özge Sanem Özateş’in “Kamudaki Bakım Emeği” ve Feminist Sosyal Psikolog Hilal Gencay’ın “Ev İçi Görünmeye Emek” sunumlarıyla devam etti.
Kurultayda ikinci oturum ise Eş Genel Başkanımız Selma Atabey kolaylaştırıcılığında “Pandemide Kamusal Sağlığa Erişim” genel başlığında Doç. Dr. Emel Coşkun’un “Göçmen-Mülteci Kadınların Kamusal Sağlığa Erişimi” ve İHD Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin’in “Cezaevlerindeki Kadınların Kamusal Sağlığa Erişimi” sunumlarıyla gerçekleşti.
Kurultayın birinci günü kolaylaştırıcılığını Yasemin Yıldırım’ın yaptığı “Pandemide Kamusal Sağlığa Erişim” genel başlığında Engelliler Derneği’nden Uzman Psikolog Bahar Yavuz’un “Engelli Kadınların Kamusal Sağlığa Erişimi” ve 17 Mayıs Derneği’nden Anjelik Kelavgil’in “LGBTİ+’ların Kamusal Sağlığa Erişimi” başlıklı sunumlarıyla sona erdi.
Kurultayın ikinci günü kolaylaştırıcılığını Mardin Şube Kadın Sekreterimiz Gülnigar Laçin Karataş’ın yaptığı Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nden (SU Gender) Ezgi Öz ve Özge Ertem’in “İyi Olmak Mümkün mü?” başlıklı atölye çalışmasıyla başladı.
Atölye çalışmasının ardından kolaylaştırıcılığını Ankara Şube Eş Başkanımız Nazan Karacabey’in yaptığı “Pandemide Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçisi Kadınların Yaşadıkları” genel başlığında TTB Merkez Konseyi Üyesi Adli Tıp Uzmanı Meltem Günbeği’nin “Pandemide Çalışma Koşulları ve Çalışma Koşullarının Fiziksel Sağlığımıza Etkileri” ve Psikiyatrist Sibel Koçbıyık’ın “Pandemide Çalışma Koşullarının Ruh Sağlığımıza Etkisi” başlıklı sunumlarıyla devam etti.
Karşılıklı soru ve katkılarla gerçekleşen iki günlük kurultayımız kolaylaştırıcılığını Genel Kadın Sekreterimiz Gönül Adıbelli’nin gerçekleştirdiği forum ile sona erdi.
Kurultay boyunca şube/temsilciliklerimizden kadın yönetici ve üyelerimiz tarafından hazırlanan posterler sergilenirken, katılımcılar “serbest kürsü” formunda hazırlanan panoya duygu ve düşüncelerini yazdı.