Covid-19 pandemisi ile mücadelede salgının ilk görüldüğü ülkelerden başlamak üzere dünyadaki farklı ülkelerdeki bilimsel değerlendirmeler, buralarda salgın süresince neler olup bittiği, salgının seyrinin nasıl ilerlediği, ülkelerin aldığı önlemler ve salgının seyri arasındaki bağlantı ve ülke karşılaştırmaları ile birlikte salgın gündeminde özgün bir yeri olan sağlık sistemi tartışmaları, sağlık emekçilerinin salgından etkilenme boyutları vs. birçok konu tartışılıyor. Bu tartışmaları ve değerlendirmeleri hep birlikte takip ediyor ve kendi mücadelemizde yararlanmaya gayret ediyoruz.
Sağlık alanı kapsamında uluslararası deneyimlere bakarken Türkiye açısından eksik olduğunu düşündüğümüz ve kendi mücadelemiz açısından da bu eksikliği doğrudan hissettiğimiz bir nokta, sağlık emekçilerinin farklı ülkelerde pandemideki sorunlar karşısında ne tür örgütlenme ve mücadele yöntemleri izledikleri, neler yaptıkları, neye nasıl tepki verdikleri, uluslararası gündemde nasıl bir iz bıraktıkları idi.
Kendi ülkemizde salgın döneminde yığınla sorunla boğuşurken, bir yandan da bu farklı ülke deneyimlerinin peşine düşmenin, buraları takip etmek ve köprüler oluşturabilmek için, farklı deneyimlerden öğrenmek ve dersler çıkartmak için bir adım atmanın çok kıymetli olacağını düşünüyoruz.
Bu kapsamda bir uluslararası gündem ve haber taraması çalışması gerçekleştirdik. Bu çalışmanın sonucunda bir kez daha gördük ki kapitalist bir sistem içerisinde pandemi ile yüz yüze olan biz sağlık emekçileri için ülkelere göre belirli farklılıklar bulunsa da, sorunlarımızın çok benzer ve ortak, sorunlarımıza sistemin yaklaşımının da oldukça benzer olduğunu bir kez daha gördük. Birçok ülkedeki sorunu okurken kendimizi okuyor gibi hissettik; kiminde geleceğimizi gördük, bazısında formüle edilen talebin ne kadar bizim de talebimiz olduğunu gördük, hepsinde de sağlık emekçilerinin içine atıldığı sürece öfkelendik.
Yaptığımız tarama ve ulaştığımız deneyimlerin bir bölümünü şube/ temsilciliklerimizin yararlanabilmesi için bilgi notu olarak paylaşıyoruz. Bilgi notu, taranan gündem ve haberlerin çevirisi ve derlenmesinden oluşmaktadır. Bu çalışmanın belirli aralıklarla güncellenerek sürdürüleceğini de ifade etmek isteriz. Bilgi notundaki deneyimlere bakarken, he bir ülkedeki o zaman dilimindeki salgının durumu ve alınan önlemler göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılmasının gerekli olduğunu ayrıca hatırlatmak isteriz.
Ayrıca bu deneyimler çalışmasının sağlık emekçilerine yaygınlaştırılması için farklı materyaller de hazırlanacaktır.
Yaptığımız çalışmada ortaya çıkan uluslararası sağlık alanı deneyimlerinin salgınla mücadelemizi ilerletmemize, 1 Mayıs çalışmalarını da 1 Mayıs’ın uluslararası bir mücadele günü olma özelliğine uygun şekilde güçlendirmemize katkı sağlayacağına inanıyoruz.
COVİD-19’DA SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN FARKLI ÜLKELERDEKİ MÜCADELE VE EYLEMLERİ
ZİMBABWE: (25 MART – 24 NİSAN )
( Kaynak: https://edition.cnn.com/2020/03/25/africa/zimbabwe-doctors-nurses-ppe-strike/index.html )
https://www.zimbabwesituation.com/news/zimbabwean-doctors-nurses-slam-covid-19-risk-
allowance/
Zimabbwe: mesafemiz uzak olabilir ama, dertlerimizin yakınlığının yanında nedir?
“Koruyucu ekipman eksikliğinin giderilmesi ve salgında risk ödeneği için grev yaptılar”
25 mart – Zimbabwe’de doktorlar ve hemşireler Koronavirüs pandemisi sürecinde yeterli düzeyde koruyucu ekipmanları (PPE) olmadığı için grev yaptılar. Zimbabwe Hastane Doktorları Derneği, hastanelerin çalışma biçimlerinin belirsiz olduğunu fakat buna rağmen COVID 19 sürecinde, üyesi olan sağlık çalışanlarının her türlü hizmeti verdiklerini ifade etti. Zimbabwe Hemşireler Derneği’nin de benzer şikayetleri vardı ve bu eylemin altında yatan en önemli faktör, koruyucu kıyafetlerin eksik olması olarak tariflendi. Ayrıca dernek, Coronavirüs pandemisinin bulaşıcılığına dikkat çekerek, bir risk ödeneği talep etti. Dernekten yapılan açıklamada ” İşverenler tarafından gerçek bir önlem alınana kadar hemşirelerimiz iş bırakıyorlar” ifadesi yer aldı. Zimbabwe’de bu tarihe kadar(25 Mart) 19 pozitif vaka ve 1 ölüm vakası vardı.
24 nisan : Doktorlar ve hemşireler risk ödeneklerini eleştiriyor.
Zimbabwe’de doktorlar ve hemşireler ölümcül virüsle başa çıkmak için kişisel koruyucu ekipmanların yanı sıra risk ödenekleri talep ederek geçen ay greve gitmişti. Hükümetin talepleri karşılayacağını belirtmesi üzerine greve son verilmişti. Sağlık çalışanları hükümetinrisk ödeneği olarak belirlediği 37 doların taleplerini karşılamadığını ve saçma olduğunu ifade ediyor.
GÜNEY AFRİKA / JOHANNESBURG: ( 6 NİSAN)
“Koruyucu ekipmanlar artacağına azaltıldı, sağlık emekçileri Covid-19 ve acil vakalar dışında çalışmadı”
“Lesoto sağlık emekçileri Pazartesi günü itibariyle kullandıkları ekipmanların düşürülmesi nedeniyle COVID 19 vakaları hariç, yalnızca acil vakalara bakacaklarını açıkladılar. Doktorlar, hemşireler, laboratuvar çalışanları ve aralarında diğer sağlık çalışanlarının da bulunduğu emekçiler, hükümetin koruyucu ekipmanların sağlanması konusundaki başarısızlığını protesto ediyorlar. Sağlık Bakanlığı’na Cuma gününe kadar yanıt vermeleri için süre vermişlerdi fakat hala bakanlıktan bir yanıt gelmedi. Lesotho’da herhangi bir COVID 19 vakası doğrulanmadı ancak test için de yeterli ekipmanları yok. Ayrıca NICD’ye 10 şüpheli vaka gönderilmişti. Tüm bunlara karşın hükümet olağan üstü hal ilan etti ve ülkede bir ulusal komuta merkezi kuruldu.”
MEKSİKA: 23 NİSAN
Meksika: “Koruyucu ekipman yok, şiddet var. Sağlık emekçilerinin şiddetle ödüllendirildiği, salgının yayılma öznesi ilan edildiği ülke”
(Kaynak:
https://www.theguardian.com/world/2020/apr/23/mexico-health-workers-attacked-covid- 19-fears
COVID 19 süreci itibariyle sağlık çalışanları tüm dünyada virüsle en başta savaşan kahramanlar oldular. Çoğu ülkede kahraman olarak övgüler duydular, alkışlandılar.. Fakat Meksika’da COVID 19 pandemisi sürecinde doktorların ve hemşirelerin bu hastalığı yaydığına ilişkin bir algı oluşturuldu, bu da sağlık emekçilerine çok ciddi bir şiddet dalgası geliştirdi. Meksika Sosyal Güvenlik Enstitüsü’nün hemşirelik şefi Fabiana Zepeda’ya göre, ülkedeki 12 eyalette en az 21 sağlık çalışanına saldırı düzenlendi.
Zepeda, bu hafta gazetecilere verdiği demeçte, sağlık çalışanlarının hedef alınmasını önlemek için işe gidip gelirken üniformalarını değiştirmeye başladığını söyledi. “27 yıldır hemşire üniformasını gururla giydim. Ama bugün üniformalarımızı çıkarıyoruz çünkü yaralanmak istemiyoruz ”dedi.
Haber tarihine kadar Meksika’da 9.501 doğrulanmış Coronavirüs vakası ve 857 ölüm vakası kaydedildi, ancak sağlık yetkilileri, ülke sınırlı test kapasitesine sahip olduğundan gerçek enfeksiyon seviyesinin en az sekiz kat daha yüksek olduğunu kabul ediyor.
Sağlık emekçileri tarafından güvenlik ekipmanların eksikliği nedeniyle çeşitli protesto ve grevler düzenlendi.Sağlık çalışanları da salgını yaymakla suçlandılar, troller tarafından hedef gösterildi, evlerinden kovuldular, restoran ve süpermarketlere girişleri engellendi, otobüs ve metrolardan zorla indirildiler, ve hatta sokakta fiziksel saldırıya uğradılar. Melody isimli bir sağlık emekçisinin köyüne girişine, köylüler sadece eşyalarını alıp ayrılması şartıyla izin verdiler. “Gerçekten acı vericiydi. Can güvenliğim için endişelendim ve gerçekten de virüsü yayıp yaymadığımı düşündüm o an. Şimdi hastanede meslektaşlarımla kalıyorum çünkü gidecek başka bir yerim yok. Bu hiç adil değil ”dedi.
Haber tarihine kadar 150 sağlık çalışanı Covid-19 virüsünü kapmiş, 6’sı ölmüştü.
AMERİKA / WASHİNGTON DC: (22 NİSAN )
“Amerika: Ekipman yetersizliği her yerde, hemşireler Beyaz Saray’da
Salgında işten çıkarmalar durmadı, sağlık emekçileri eylemde”
https://www.cnbc.com/2020/04/18/healthcare-workers-protest-for-vital-protection-equipment.html
https://www.10news.com/news/local-news/nurses-health-care-workers-protest-palomar-health-layoffs
https://www.nbc15.com/content/news/Health-workers-place-1300-candles-at-Capitol-to-
recognize-number-of-COVID-19-hospitalizations-569911331.html
“Para kazandıran bir iş – DC Sağlık çalışanları yoksulları görmezden gelen tıbbi sistemi protesto etti. COVID19 pandemisi sürecinde çalışmaya devam eden bir doktor, Radio Sputnik’e konuştu, sağlık çalışanları için hala yeterli ekipman olmadığını, koşulların korkunç boyutlarda olduğunu, bu sebeple hemşirelerin de sokaklara döküldüğünü söyledi.
Ulusal Hemşireler Birliği (UNN) Salı günü, pandemi sürecindeki ekipman yetersizliği hakkında halka açık bir duyuru yapmak üzere Beyaz Saray önünde bir eylem düzenledi. Doktor, “KKD için bu gönüllü gruplar, insanlarımız, hemşirelerimiz vardı. Ancak şu anda KKD’lerle ilgili en önemli noktanın, bugün hemşireler tarafından ulusal bir protestoya dönüştüğünü ve aslında Beyaz Saray’ın önünde birçok yerel DC hemşiresinin protesto edildiğini düşünüyorum. Eminim hepiniz bunun farkındasınızdır. Bir salgın olduğunu, korkmuş, endişeli, hayal kırıklığına uğramış ve çok çalıştığınız bir işin ortasında olduğunuzu düşünün. Ve hemşireler Beyaz Saray’ın önünde kendilerini riske atıyor, eylem yapıyorlar, çünkü KKD’ye ilişkin gereksinimlerin düşüşte olduğunu görüyoruz ”diye ekledi.
Birleşik Tıp Merkezi, Anacostia Nehri’nin doğusunda, şehrin en yoksul ve en baskın olarak Siyah mahallelerinin bulunduğu tek hastane. Tesis, 2023 yılında şehir bütçe kesintilerinin ortasında kapatılacak. Palomar Health’in hemşireleri ve sağlık çalışanları, Coronavirüs pandemi sürecinde geçici olarak işten çıkarılma kararına karşı Pazartesi sabah Poway’deki Palomar Tıp Merkezi önünde bir eylem düzenledi. Palomar Health, hafta sonu 221 çalışanını 21 günlüğüne işten çıkaracağını duyurdu. 8 Nisan itibariyle işten çıkarılacak olan işçiler hem işsiz, hem de maaşsız kalmış olacak.
Mitra Khosroshahi, Poway tesisinde 44 yıldır hemşire. Hastaları ameliyatlara hazırladığını ve geçen Salı günü işten çıkarılanlar arasında olduğu konusunda bilgilendirildiğini söyledi. 10News’e gönderilen bir açıklamada Palomar Health, işçilerin protesto etme kararını “hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi ve ülkeden diğer birçok işletme ve hastanelerde olduğu gibi, geçici eylemler yapmaktan etkilendiklerini söyledi.
“Yangın devam ederken çift vardiya yaptık. Bir deprem olduğunda veya herhangi bir şey olduğunda, iki vardiya çalışıyoruz.”
Sağlık çalışanları Covid-19 hastaları için 1300 mum yaktı.
NEW YORK
“New York: Biri bizi mi anlatıyor? Tüm vardiya boyunca tek maske!!”
“Koruyucu ekipman için hastane önünde 6 metre aralıklarla eylem”
New York Harlem Hastanesi’nde çalışan hemşireler, Coronavirüs nedeniyle tahrip olan sağlık sisteminin iyileştirmesini talep etmek için bir eylem yaptı. Hemşireler belediye hastanesi önünde birbirlerinden 6şar metre uzaklıkta maske ve eldiven takarak, N95 maskeleri de dahil olmak üzere kişisel koruyucu ekipmanlara getirdiği sınırlamalar nedeniyle hastane yönetimini protesto ettiler. Hemşireler, kriz başladığında kendilerine verilen maskelerin normalde her hastadan sonra atılması gerektiğini ancak yönetimin tüm vardiya boyunca tek maske kullanmalarını söylediklerini belirttiler. Şimdi aynı maskeyi 60 saatlik 5 vardiya boyunca giymek zorundalar. Solunum terapisti Ania Binkowska ” yeterli KKD sağlanmazsa bu hastalık sevdiklerimize, diğer hastalara da bulaşacak. Bu bir kısır döngü olacak ve asla kontrol edemeyeceksiniz” dedi. Hemşireler ayrıca 14 günlük karantina süreci için yeterli personel de talep ediyorlar.
MALAVİ – BATI AFRİKA
“Malavi’de sağlık emekçileri: İntihara gitmiyoruz”
Malavi sağlık çalışanları koruyucu ekipmanların yetersizliği nedeniyle eylem yaptılar. Doktorlar ve hemşireler hükümetten koronavirüs sürecinde taleplerinin kabul edilmesini talep ediyorlar. MAlavi’nin ticari başkenti Blantyre’de onlarca sağlık çalışanı, hasta tedavisinde kullanılan ve kritik koruyucu ekipmanların eksikliği de dahil olmak üzere, çalışma koşullarını protesto etmek üzere bir oturma eylemi düzenledi. Salı günü Kraliçe Elizabeth hastanesi dışında üniformalı doktorların ve hemşirelerin ” intihara gitmiyoruz!” görüntüleri sosyal medyada dolaştı.
MAlavidehaber zamanında çoğunlukla Hindistan, İngiltere ve başka yerlerden gelen insanlardan 16’sının pozitif çıkmıştı, 2 ölüm vakası kaydedilmişti. Geçen ay, ulusal bir afet süreci ilan edildi, okulların kapatılmasını ve 100’den fazla insanın toplanmasının yasaklanması gibi sınırlamalar açıklandı.
YUNANİSTAN (7-8 NİSAN)
“Yunanistan: Hastanelerde protesto. Talep: Ekipman, personel, yaygın ve ücretsiz test”
https://www.trtworld.com/europe/greek-health-workers-demonstrate-over-coronavirus-conditions-35196
Yunanistan’daki sağlık çalışanları, sağ kanat hükümetinin koronavirüs karşısındaki tutumuna karşı 7 nisan Salı günü ülke çapında 28 hastanede protesto düzenlediler. Hükümetin kemer sıkma politikalarının bugün sağlık çalışanları açısından bir kırılma noktasına getirdiği ifade edildi. Çeşitli protestolar düzenleyen sağlık sendikaları, hastaneler için kişisel koruyucu ekipmanlar, herkes için yaygın ve ücretsiz test ve fon talep etti. Ayrıca işten çıkarmaların yasaklanması, özel sağlık şirketlerine yapılan devlet yardımlarının kaldırılması talepler arasındaydı.
Atina’nın merkezindeki Evangelismos Hastanesi’ndedaha fazla istihdam, virüs için daha yaygın test ve yeterli hastane ekipmanı talep eden sağlık çalışanları eylem düzenledi ve sonrasında polis tarafından dağıtıldı.Benzer bir protesto, Yunanistan’ın merkezindeki Larissa’daki ana hastanede de yapıldı. Yüzlerce yunan sağlık çalışanı Salı günü Coronavirüs pandemisi sürecinde hastanelerdeki çalışma koşullarını, personel ve ekipiman eksikliğini protesto etti. Atina’nın güneyindeki Voula hastanesinde doktorlar birliği başkanı Despina Tossonidou, sağlık personellerinin görevlerine ek olarak, özel kliniklerdeki yoğun bakım ünitelerinin kullanımının da virüs krizi sırasında “kamu sektörünün eksikliklerinin üstesinden gelmek için” gerekli olduğunu söyledi.
KOLOMBİYA ( 1 NİSAN)
Kolombiya’da ücret kesintilerine karşı sirenli- ambulanslı eylem
“Ac kalan kahramanlar çalışamaz”
Kolombiyalı sağlık çalışanları Covid 19 sürecinde ücretlerinin ertelenmesini protesto etti. Kolombiyalı sağlık çalışanları, doktorlar ve hemşireler meslektaşlarına destek vermek ve geciken ücretleri için başkent Bogota sokaklarında sirenlerle, ambulanslarla bir eylem düzenlediler. Polisin eskortluk ettiği eylemde sağlık çalışanları şehir içinde bir klinik önünde durdu ve meslektaşlarını alkışladı. Kolombiya’da haber tarihinde 1000’den fazla doğrulanmış COVID 19 vakası ve 17 ölüm vakası bulunuyordu. Karantina sürüyordu.
Bu ambulans eylemiyle birlikte bazı hastanelerde ve kliniklerde ödenmeyen, ertelenen ücretlere dikkat çekilmek isteniyor. Hükümet, Coronavirüs ile mücadele konusunda 1.47 milyar dolardan fazla bir bütçe olduğunu açıklamıştı. Ancak çalışanlar paranın kendilerine ulaşmadığını söylüyorlar. Ödemelerin yapılmaması ve ödemelerdeki düşüşe Cartagena hemşirelik asistanı Seidy Franco yerel Caracol Radyosu’na verdiği demeçte “Görevimiz başkalarına yardım etmektir, ama bize kim yardım edecek? Aç kalan kahramanlar çalışamaz” dedi.
İNGİLTERE (20 NİSAN)
İngiltere: Ölen sağlık emekçileri için sessiz eylem
Sağlık sendikaları muhafazakar sağ parti üyelerine (Tories olarak geçiyor) karşı harekete geçmek üzere 1 dakikalık sessiz eylem çağrısı yaptı.
İngiltere sağlık sendikaları, İngiliz vatandaşlarını Coronavirüsten ölen tüm sağlık ve bakım çalışanları için bir dakikalık sessiz eylem yapmaya çağırdı. Unison Kraliyet Hemşirelik Koleji ve Kraliyet Ebeler Koleji, 28 Nisan Salı günü saat 11’de bir tören düzenleyecek. Bu çağrıyı, sağlık çalışanlarının ölümünden sorumlu tutulan Tories’e karşı sınıf öfkesini hareketlendirmek üzere yapılacağı belirtildi. Sağlık çalışanlarının ölüm oranı 96’ya ulaşmış durumda. Şu an sağlık çalışanları kendi maskelerini kendileri alıyorlar, KKD eksikliğinden ziyade ekipmanların kalitesizliği de söz konusu. Bu sessiz eylem çağrısı, sağlık çalışanlarının Tories ve patronların işçilerin hayatını riske atmasına karşı yapılıyor.
PAKİSTAN – İSLAMABAD (7 NİSAN)
“Pakistan: Ekipman için eylem yapan doktorlar tutuklandı; onlara destek için sağlık emekçileri grev yaptı. Sağlık emekçileri açlık grevine başladı”
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8256387/Pakistani-doctors-launch-hunger-strike-virus-protection-fears.html
Pakistan’ın güneybatısında bulunan Quetta şehrinde, Coronavirüs sürecindeki koruyucu ekpiman yetersizliği yüzünden eylem yapan en az 50 doktor, polis tarafından tutuklandı. Eylemleri düzenleyen Genç Doktorlar Derneği (YDA) temsilcileri Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, 67 üyesinin tutuklandığını ifade etti. YDA sözcüsü Dr. Rahim Khan Babar, tutuklananlar için tahliye emrinin verildiğini fakat ek KKD kitleri için talepler karşılanıncaya kadar polis karakollarını terk etmeyeceklerini söyledi. Babar, Salı günü El Cezire’ye verdiği demeçte “Dün tutuklandım, hala polis karakolundayım. Serbest bırakılmamız için emir verildi fakat gitmeyi reddettik. Çünkü hiçbir adım atılmadı. Doktorlar ekipman için sokağa çıktı, onları dövüp kilitlediniz. Bu nasıl bir yasa?!” Pazartesi günkü eylemde çekilen videolarda slogan atan ve hükümeti eleştiren düzinelerce doktorun görüntüsü vardı. Kısa bir süre sonra polisler doktorlarla çatışarak, doktorları gözaltına aldı. Salı günü ise başka yerlerden doktorlar, kritik olmayan çeşitli bakım servislerinde tutuklu doktorlar ve yeterli olmayan ekipmanlar için grev yaptılar.
Quetta, ülkedeki sosyoekonomik verilerin en düşük olduğu yerlerden biri. Ülkenin en büyük fakat en az nüfuslu ve en yoksul eyaleti ise Belucistan. Doktorlar, hazırlıksız olmanın sağlık çalışanları için çok büyük tehlikeye neden olduğunu söylüyor. Bir devlet hastanesinde çalışan Babar, “Coronavirüsten önce bir ameliyathanede amaliyat yapıyor olsaydık, maske ve bonemiz (başlık) olacaktı, şimdi bizde bile yok. Babar, kit eksikliğinin sadece yoğun Coronavirüs bölümlerinde çalışan sağlık çalışanlarının erişebileceğini, diğer bölümlerde çalışan doktorların bu virüsün bulaşıcılığına karşı savunmasız kaldıklarını söyledi. Bu arada hastalar da doktorların eyleminden sonra, bu durumlardan kaynaklı olarak kritik durumdaki insanların da ihtiyaç duyduğu bakımı alamadığını söyledi. Kardeşi Quetta’nın ana hükümet hastanesinde kalp hastası olan Noor Muhammed Kurd; “Üst düzey doktorlar, genç doktorlar ya da diğer personeller gelmiyor. Çok ciddi durumda olan hastalar bile tedavi edilmiyor” dedi.
24 Nisan itibariyle Pakistan’da onlarca doktor ve hemşire personele yeterli KKE dağıtılması talebiyle açlık grevi başlattı. Bu ayın başında taleplerini dile getirmek için eylem yapan sağlık çalışanlarının 50’si gözaltına alınmıştı. Şu an 30 doktor ve hemşire açlık grevinde, işyerlerinde çalışmaya devam ediyorlar. Her gün 200 sağlık çalışanı da onlara eşlik ediyor.
KALKÜTA (4 NİSAN)
“Kalküta: Yine ekipman yetersizliği”
Kalküta’da COVID 19 hastanesinde çalışan sağlık çalışanları eylem yaptı. 4 Nisan’da Güney Kalküta’da bir devlet hastanesinde hemşirelerin ve sağlık çalışanlarının bir bölümünün, Cuma günü COVID 19 için görevlendirilen sağlık çalışanlarının bir kısmının eylem yaptığı, bir kısmının da hastane yöneticilerinin odasını kuşattığı iddia edildi. Eylem yapan sağlık çalışanları COVID 19 pozitif olan hastaları tedavi ederken kendilerinin de enfekte olabileceklerinden endişe ettiklerini dile getirdiler. Ayrıca hastanede yeterli kişisel koruyucu ekipman (KKD) olmadığını da iddia ettiler. Hemşirler, hükümetin yeni hastane binasındaki COVID 19 izolasyon bölümüne hemşirelerin de girmesine karar vermesinin, virüsün diğer hastalara da bulaşma tehlikesi yaratacağını ve bundan endişe ettiklerini dile getirdiler.
KENYA (27 MART)
“Kenya: Ekipman ve eğitim yoksa, çalışmaktan kaçınma hakkı var”
Kenya’nın başkenti ve bazı kasabalarda çalışan hemşireler, hükümet kendilerine yeterli koruyucu ekipman ve eğitim vermediği için şüpheli COVID 19 vakalarını tedavi etmeyi reddederek hükümeti protesto ettiler. Kenya Ulusal Hemşireler Birliği Genel Sekreteri Seth Panyako, Reuters’a verdiği bir demeçte, Kenya’da tahmini 100.000 sağlık çalışanının kendilerini koruma konusunda herhangi bir talimat almadıklarını söyledi. Hükümet Sözcüsü Cyrus Oguna, koruyucu donanımlar ve eğitimlere ilişkin raporların kontrol edileceğini söyledi. Geçtiğimiz hafta Nairobi’nin Mbagathi İlçe Hastanesi’nde çalışan hemşireler, koruyucu giysiler ve eğitim eksiklikleri nedeniyle eylem yaptılar. Panyako, hemşirelerin hastalığa yakalanmak ve ailelerinde bulaştırmaktan korktuklarını söyledi. “Hükümet sağlık çalışanlarını ciddiye almıyor. Hükümete açık mesajım; onlara ihtiyaçları olan koruyucu ekipmanları verin!”
30.000 sağlık çalışanını temsil eden Panyako, sadece 1200 personelin kendilerini korumaları konusunda eğitim alabildiklerini söyledi. Sağlık görevlilerinden birisi daha önce Reuters’a verdiği demeçte şüpheli bir COVID 19 hastasını tedavi etmeyi reddettiğini söylemiş, çünkü eğitim almamıştı.
NİJERYA (9 NİSAN)
“Nijerya: Ekipman yok, yemek yok, 14 saat çalışma var. O halde eylem var”
https://nationalaccordnewspaper.com/covid-19-health-workers-protest-poor-working-conditions/
Nijerya’da sağlık çalışanları kötü çalışma koşullarını protesto etti. Kwara Genel Hastanesi’nin şubesi olan Nijeryalı Hemşireler ve Ebeler Birliği (NANNM), kötü çalışma koşullarına karşın protesto başlattı. NANNM Kwara Başkanı Alhaji Shehu Aliu Perşembe Günü Nijerya Haber Ajansı’na (NAN) Ilorin’de çok riskli koşullar altında çalıştıklarını ve duruma ilişkin Genel Hastane’nin baş tabipliğine dilekçe yazdıklarını söyledi. Hastane yönetiminin taleplerin yer aldığı mektuba henüz yanıt vermedi. NANNM Denetmeni Funke Alo, “eyleme katılan sağlık emekçileri, talepler yerine gelene kadar işlerine devam etmeyeceklerini söylediler“dedi. Alo, hükümeti, kaza ve acil durum birimlerinde ve diğer birimlerde hastalara etkin bir şekilde hizmet verebilmek için Kişisel Koruyucu Donanım’ları sağlamaya çağırdı. Hemşirelerin, ebelerin ve diğer sağlık çalışanlarının yiyecek ya da ödenekleri olmaksızın 10 ila 14 saat arasında çalıştıklarını söyledi. İddialara yanıt olarak Kwara Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müdürü Dr. Oluwatosin Fakayode, NAN’a verdiği demeçte genel hastanedeki eylemden haberdar olmadığını söyledi.
ALMANYA-
“Almanya: Biri bizi anlatıyor: ON İKİ SAAT ÖLDÜRÜR”
https://www.evrensel.net/haber/403068/avrupanin-gundemi-salginla-savasan-saglikcilar-yeter-artik-sesimizi-duyun?utm
2010-2015 yılları arasında Essen Üniversite Kliniği yönetim kurulu başkanı olan Tıbbi Yönetim ve Sağlık Bilimleri Profesörü Eckhard Nagel, bir röportajında, Wuhan’da iş vardiyalarının uzunluğu ile hastaların hayatta kalma ve hastane personelinin enfeksiyon olasılığı arasında açık bir ilişki keşfedildiğini belirtti. Nagel, “İlk telaşlı aşamada Wuhan’daki doktorlar ve sağlık personeli genellikle 12 ila 14 saat çalıştı. O zamanlar virüs birçok sağlık personeline bulaştı. Bu gelişmeyi İtalya ve İspanya’da da görüyoruz. Çin’de çok daha fazla personel yardıma geldiğinde ve vardiyalar altı saate indirildiğinde enfeksiyon ve ölüm oranları düştü. Madalyonun diğer tarafı: Daha kısa vardiyalar, koruyucu ekipmanlara çok daha fazla ihtiyaç olduğu anlamına geliyor” dedi. Vardığı sonuç açık: Almanya ve Avrupa için çıkarılacak ders altı saatlik vardiyanın hayat kurtardığı.
SPD’nin elindeki Çalışma Bakanlığının tam tersine nisan ayında vardiyaların 12 saate çıkarılması ve dinlenme sürelerinin 9 saate indirilmesine karar vermesinin nedeni ne olabilir? Ciddi şekilde koruyucu ekipman eksikliği mi?
Düzenlemenin arka planı buysa, öfke uyandırıyor. Şimdiye kadar, politik çevrelerden hastanelerdeki durumu uzun vadede iyileştirebilecek herhangi bir sinyal gelmedi. Yıllardır kriz modunda olduğumuz da unutulmuş olmalı.
Yeterince personel olmaması -özellikle de kalifiye personel- yeni bir şey değil. Bunun nedenleri de bilinmekte: Piyasaya yönelim, başarısız hastane finansman ve sağlık politikaları. Yıllardır vasıflı eleman sıkıntısının nedeni olarak çalışma koşullarını mahkum ediyor ve Almanya’nın çeşitli bölgelerinde çalışanların rahatlatılması amacıyla düzenli grevler yapıyoruz. Ancak sesimizi şimdiye kadar duyan olmadı. Ve şimdi de durum aynı: Koruyucu ekipman eksikliği, çalışma saatlerini uzatmak için bir argüman haline getiriliyor. Hastanelerin virüsü yayma konusunda büyük rol oynadığı Çin ve İtalya’daki ölümcül hataları tekrarlamak mı istiyoruz?
*Silvia Habekost ver.di sendikasında aktif olan Berlinli bir hastabakıcı