İstanbul Bakırköy Şubemiz, geçtiğimiz günlerde Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erişkin Acil Servisi’nde sağlık emekçilerine yapılan saldırı ve darp girişimini protesto etmek amacıyla hastane önünde bir açıklama yaptı.
“Yaşatmak isterken ölmek istemiyoruz. Sağlıkta şiddet yasası çıkartılsın” pankartının açıldığı eylemde sık sık “Sağlıkta şiddete hayır” ve “Yaşatırken ölmek istemiyoruz” sloganları atıldı.
Şiddete uğrayan sağlık memuru Bülent Akdemir ilk sözü alarak, “Cumartesi bu şiddeti ben yaşadım ama Türkiye’nin her yerinde meslektaşlarımız bu şiddeti yaşıyor. Sağlıkta şiddeti kınamak için buradayız ama her türlü şiddetin de karşısındayız. Hasta yakınları tarafından darp edildik, tehdit edildik. Daha sonra saldırganlar silahlı bir şekilde hastaneye gelerek beni hastaneden kaçırmaya çalışmıştı. Başaramayınca tekrar darp ettiler. Şikayete gittiğimiz kurumda ifade alma sürecimiz işkenceye döndü. Saldırganlar şuan serbest. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerekir” diye konuştu.
Akdemir’in ardından açıklama yapan Şube Eş Başkanımız Nuran Güngör, siyasi iktidarın uygulamaya koyduğu “sağlıkta dönüşüm projesiyle” çalışanlara dayatılan çalışma biçimlerinin esnek çalışmayı beraberinde getirdiğini ve çalışanlar arasındaki iş barışını bozduğunu belirtti.
Güngör, “En nihayetinde iktidarın tamamen para ve rant uğruna kışkırtmış olduğu sağlık hizmetleri hasta ve hasta yakınları ile sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirmiştir. Böylesi bir sağlık sisteminde şiddetin doğmaması gibi bir şey mümkün değildir. Son 10 yıla bakıldığında sağlık çalışanlarının uğradığı şiddet ve saldırılar katlanarak artmış, onlarca sağlık emekçisi sağlıkta ki bu şiddete kurban edilmiştir” diye belirtti. Sağlık Bakanlığı ve hükümetin sağlıkta yaşanan şiddet vakalarına duyarsız kaldığına dikkat çeken Güngör, yüzeysel bir takım önlemler alarak bu işin üstesinden gelinmeye çalışıldığını söyledi.
Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erişkin Acil servisinde Cumartesi günü sağlık çalışanlarına yapılan saldırı ve darp girişiminin anlattıklarından bağımsız olmadığının altını çizen Güngör, “Darp yapanlar yaptıkları yetmemiş olacak ki kantin civarlarında saklanarak arkadaşlarımızın kantine gitmesini beklemiş ve bir saldırıda orada gerçekleşmiş. Planlanmış bir saldırı orta yerde dururken, karakolda arkadaşımız saatlerce bahçede bekletilip ifadesi alınmazken saldırganlar elini kolunu sallayarak serbest kalmışlardır. Sağlık çalışanı arkadaşlarımız saldırı ve darp ile mağdur edilmişken bir mağduriyeti de karakolda yaşamışlardır” sözleriyle duruma tepki gösterdi.
Sendika olarak yaşanan bu olayın takipçisi olacaklarını ifade eden Güngör, şunları söyledi: “7/24 özveri ile görevini yapmaya çalışan sağlık çalışanları olarak diğer meslek gruplarına göre 16 kat daha fazla şiddetle karşı karşıya kalmaktayız. Biz sağlık çalışanlarının yüzde 70’i görev sürelerimiz boyunca sözlü veya fiziki şiddete uğramaktayız. Bu saldırılara ve ölümlere bir yenisi eklenmeden bir daha söylüyoruz sağlıkta şiddeti önleyici yasa bir an önce çıkarılmalıdır.”
Basın açıklamasının ardından şiddetin yaşandığı acil servisin önüne yürüyen ve basın açıklamasını orada sonlandıran üyelerimize halk alkışlarla destek verdi.