SES Eğitim ve Örgütlenme Sekreterliği tarafından düzenlenen Kalıcı ve Sürekli Eğitim Programı’nın ilk devresinin 3. Başlığı, 12-13 Nisan 2025 tarihlerinde Ankara Büyük Anadolu Otel’de gerçekleşti. Eğitim programının ilk devre 3. Başlığı Sağlık ve Sosyal Hizmet Sisteminin Eleştirel Analizi/Sağlıkta Dijital Dönüşüm oldu.
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile köklü dönüşüme uğratılan sağlık sisteminin tarihsel ve bütünlüklü olarak ele alınması SES’in merkezi eğitim programının temellerinden biridir. Pazar hakimiyetini muazzam büyüten sağlık sermayesi, ilaç ve tıbbi cihaz tekelleri ve bunların doğrudan yürütme aygıtı olan devlet-bakanlık sistemi sağlıkta sömürüye karşı mücadelenin temel sınıfsal hattıdır.
Sağlıkta dijitalleşmenin ileri bir evreye yükselmesiyle emeğin organizasyonunda (emek rejimi) da köklü değişimlere yol açmıştır. Bu durum sömürünün derinleşmesinden mesleki parçalanmaya, emeğin yabancılaşmasından halkın sağlık hizmetlerine erişime çok sayıda ciddi soruna yol açıyor. Bu köklü değişimi dikkate alan yeni örgütlenme ve mücadele taktikleri SES’in merkezi eğitim programının ana başlıklarından biri oldu.
2 gün sürecek programın ilk günü, Eş Genel Başkanımız Nazan Karacabey ve Eğitim ve Örgütlenme Sekreterimiz Eylem Kaya Eroğlu’nun açılışı ile başladı. İlk günün 1. Oturumu Coşkun Canıvar’ın gerçekleştirdiği Türkiye’de Sağlık Hizmetlerinin Tarihsel Gelişimi başlığındaki sunumu ile gerçekleşti.
1. Devre Kalıcı ve Sürekli Eğitim Programının 2. Oturumunda, eğitim katılımcılarının Sağlıkta Dönüşüm Programı başlığına dair hazırladıkları sunumlar ile devam ediyor. Alt başlıklarda; Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesi neoliberal reformlar, hizmet üretimi ile ilgili reformlar, finansman ile ilgili reformlar ve sağlık yönetimi örgütlenmesi ile ilgili reformlar olarak sunumlar gerçekleşti.
Kalıcı ve Sürekli Eğitim Programının 3. Oturumunda Sağlıkta Güncel Saldırı Programı başlığında Mehmet Zencir’in sunumu ile devam etti. 1. Gün, Tıbbi-Endüstriyel Kompleks /Dijitalleşmenin-bilişim teknolojileri ve yapay zekanın (üretici güç olarak) sağlık hizmet üretiminde ve emek sürecindeki radikal dönüşüm (yeni sorunlar, tehditler ve olanaklar) başlığında Özgür Narin’in sunumu ile sona erdi.
2. Gün, Sosyal Hizmetlerin Tarihsel Gelişimi/Sosyal Hizmetin Politik Ekonomisi başlığında; İkram Doğan, Alican Özden ve Abdullah Özbay’ın sunumları ile başladı. Daha sonra Sosyal Hizmet başlığı üzerine özel olarak eğilmek adına atölye gruplarında tartışmalar sürdürüldü.
Kalıcı ve Sürekli Eğitim, 2. Oturumunda Ercan Yavuz’un Dünya’da Sağlık Reformları – Sermaye Programının İdeolojisi sunumu ile devam etti.
Eğitim programı, Felaket kapitalizmi ve neoliberal reformlar bütünselliğinde sağlık hizmetlerinde dönüşüm-yıkım başlığını, 4 grup oluşturarak konuştu ve sorulara cevap aradı. Çıkarılan sonuçlar ortak forumda sunuldu.

























































