KONFEDERASYONUMUZ KESK ÖNCÜLÜĞÜNDE 13 OCAK 2025 PAZARTESİ GÜNÜ TÜM KAMU KURUMLARINDA İŞ BIRAKIYORUZ!

TÜİK’in kamuoyuna açıkladığı %44,38’lik yıllık enflasyon oranı, halkın çarşıda, pazarda yaşadığı gerçeklerle taban tabana zıttır. Bizleri, gerçeği ve bilimi hiçe sayan bu siyasal manipülasyonlarla sefalet ücretlerine mahkum etmeye çalışıyorlar.

Vergide adaletsizlik, ek ödemelerin emekli maaşlarına yansıtılmaması, grev hakkı olmayan sahte toplu sözleşme düzeni ve kayıt dışı çalıştırma dayatmaları, bizleri açlık sınırında yaşamaya mahkum ediyor. Maaşlarımıza %11,54 gibi komik bir zam önerisi sunmak, kamu emekçilerinin emeğine, alın terine yapılmış bir hakarettir. Bizler aylardır ASM’ler başta olmak üzere tüm kamu sağlık kurumlarında çalışan emekçilerin hakları ve halkın sağlık hakkı için birçok örgüt ile birlikte mücadele yürütüyoruz.

Konfederasyonumuz KESK öncülüğünde bizleri sefalete mahkum eden maaş zamlarına karşı tüm kamu kurumlarında yapılacak iş bırakma eylemini de örgütsel bütünlüğümüz içinde tüm gücümüzle sahiplenip başarıya ulaşması için çalışma yürüteceğiz.

TÜM SAĞLIK VE SOSYAL HİMET EMEKÇİLERİNE ÇAĞRIMIZDIR:

Hak verilmez alınır! Bizi kurtaracak olan tek şey örgütlü ve birleşik mücadelemizdir. Gelin hep birlikte haklarımızı alalım.

İŞ BIRAKMAYA GEREKÇE OLAN TALEPLERİMİZ:

  • Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sayısı OECD ortalamasına, güvenceli ve kadrolu istihdamla çıkarılmalıdır. 4-d,4b,4c,4924, ASDEP, ek ders, sözleşmeli vb tüm istihdam tipleri ile çalışanların istihdam modeli 4a statüsüne alınmalıdır. İstihdam rejimindeki karmaşa ve adaletsizlik giderilmelidir.
  • Sağlık emekçilerine ek ödeme, teşvik vb. adlarla yapılan, ekip anlayışını bozan, rekabet oluşturan ve çalışma barışını bozan ödeme yöntemi yerine yoksulluk sınırının üzerinde, tek kalemde, tamamı emekliliğe yansıyacak şekilde temel ücret ödenmesine başlanmalıdır. Temel ücret üzerine yapılan işin niteliği ve riski, eğitim durumu, kıdem yılı gibi kriterler ile giydirilmiş ücret belirlenmelidir. Hak edişlerin tavan ücret kat sayılarına takılmaması için, tavan ücret katsayıları yükseltilmelidir.
  • Sağlık emekçileri uygulanan döner sermaye uygulamaları nedeniyle kamuda çalışan emsallerine göre daha erken vergi dilimine girmektedir. Yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret rejimine gidilinceye kadar emekliliğe yansımayan döner sermaye, teşvik vb isimler adı altında ödenen tüm ücretler vergi dilimi dışında bırakılmalıdır. Vergi dilimleri yüzde 10’da sabitlenmelidir.
  • ASM’lerde uygulanan eziyet yönetmeliği geri çekilmeli, alanda örgütlü emek ve meslek örgütleri ile halk ve emekçiler yararına olacak yasal düzenleme için çalışma başlatılmalıdır. Sağlıklı bir toplum için tedavi edici hizmetler yeterli değildir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yeniden ele alınması ve güçlendirilmesi gerekmektedir.
  • İlave ek zam altında 7. Dönem toplu sözleşmede verilen ve emekliliğe yansımayan çalışırken ve emeklilikte alınan maaş farkını her gün açan “ilave ek zam” emekliliğe yansıyacak şekilde ve emekli maaşlarına da yansıyacak şekilde derhal düzeltilmelidir.
  • Tüm sağlık ve sosyal hizmet alanında çalışan emekçilerin mesleklerine yönelik tanımlar net olarak yapılmalı, angarya çalıştırma yasaklanmalı, üniversite hastaneleri başta olmak üzere çalışanların tayin hakları başta olmak üzere özlük ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır.
  • Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında mülakat kaldırılmalıdır.
  • Sağlık hizmetleri sunumu kamunun sorumluluğundadır. Özel sağlık kurumlarına aktarılan her türlü pay kaldırılmalıdır. SGK özel sağlık kurumları ile tüm anlaşmaları iptal etmelidir. Kamu sağlık kurumları ve sağlık eğitimleri için bütçeden ayrılan pay yükseltilmelidir. Muayene ve tedavide; katkı, katılım payı, ilave ücret gibi hiçbir isim altında ücret alınmamalıdır. Sağlık hizmetleri tümüyle ücretsiz olmalıdır.
  • Sosyal hizmetler hak temelli sunulmalı ve iktidar ile sosyal hizmetler arasında ki tahakküm ilişkisi veya yeniden üretici bir ilişki kurulmaması sağlanmalıdır.
  • Sağlık ve sosyal hizmetlerin üretilmesi planlanması ve sunulmasının tüm aşamalarında sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ve örgütlerini ve halkı karar alma süreçlerine dahil edecek mekanizmalar oluşturulmalıdır. Herkese eşit, ücretsiz, ulaşılabilir, nitelikli ve anadilinde sağlık ve sosyal hizmet sunumu için gerekli çalışmalar birlikte planlanmalıdır.
  • Hukuksuz bir şekilde ihraç edilen ve hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan sağlık emekçileri derhal görevlerine iade edilmelidir.
  • Yetkilendirilmiş sendikamsı yapıya zorla üye yaptırılmasından vazgeçilmelidir. Sendikalar arasında ayrımcılık yapan idareciler hakkında adli ve idari soruşturmalar başlatılmalıdır. Örgütlenme özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

Broşür

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]

×