Beytüşşebap’da ikiz bebeklerine hamile olan Dilan Durmuş’un hayatını kaybetmesi sağlık sisteminin tüm gerçekliğini ortaya koymaktadır. 30 yaşında yaşayan üç çocuğu olan Dilan 35 haftalık ikiz bebeklerinden birini ani karın ağrısı ile evinde doğururken acilen Beytüşşebap Devlet Hastanesi’ne götürülmüştür. Kadın uzmanı olmayan, olsa bile fiziki koşulları uygun olmayan hastanede sağlık emekçileri kısıtlı imkanlarla anneyi hayatta tutmaya çalışırken ikinci bebeğini doğurduktan sonra ne yazık ki hayatını kaybetmiştir.

TUİK 2021 verilerine göre nüfusu 16.317 olan ilçedeki tek hastane geçen sene yıkıldığı için bir okul binasında sağlık hizmet verilen hastanenin il merkezine uzaklığı 120 km, vasıta ile üç saattir.

Toplam doğurganlık hızının en yüksek olduğu 2. İl 2023 yılında 2,72  ile Şırnak’tır. Buna rağmen 12 Mayıs 2024 tarihinde basında çıkan haberlere göre Şırnak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesine tedavi için giden hastaların kadın doğum uzmanı bulamadığı yer almıştır.

Anne ölüm oranlarının uluslararası karşılaştırmasında oran 100.000 canlı doğumda Türkiye ‘de 12.6 iken OECD 10.8, AB’ de 8.8’dir. Bebek ölüm hızının uluslararası karşılaştırmasında 1000 canlı doğumda Türkiye oranı 9.1 iken OECD ülkelerinde 3.6, AB ise 3.1’dir. 1000 canlı doğumda bebek ölüm hızı olan 13.9 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ilk sıradadır.            

Doğurganlık, anne ve bebek ölüm hızlarının yüksek olmasına rağmen uzman hekimlerin ve sağlık emekçilerinin olmamasının, sadece uzman hekim varlığının ekipman ve nitelikli sağlık emekçileri olmadan yeterli olmayacağının, yoğun bakım ve yenidoğan yoğun bakım ve ameliyathane koşullarının yetersiz olmasının, en önemlisi bir kentin sağlık hizmetinin bir okul binasında yürütülmesinin ne gibi sorunlar yaratacağı Şırnak Şubemiz tarafından defaten dile getirilmiştir.

Israrla söylemeye devam edeceğiz. Koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirildiği, bölge tabanlı hizmetlerin kamu eliyle verildiği birinci basamak sağlık sistemi inşa edilmelidir. Ebelerin kadın üreme ve cinsel sağlık konusunda çalışmalarını verimli yürütecekleri yeterli istihdamının yapılması halk sağlığı açısından hayati öneme sahiptir. Özellikle dezavantajlı bölgelerde coğrafi koşullar göz önünde bulundurularak uzman hekim ve sağlık emekçilerinin yeterli istihdamı ve acil müdahale ve takibin gereklerini yerine getirecek fiziki, koşulların sağlanması sağlık bakanlığının sorumluluğudur.

Sağlıksızlık üreten bu sağlık sistemini değiştirip, halkın yaşam ve sağlık hakkı ile sağlık emekçilerinin haklarını gözeten yeni bir sağlık sistemi inşa etmek için mücadeleye devam edeceğiz.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]

×