Bugün sabaha karşı merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi olan ve on ili etkileyen şiddetli depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralananlara acil şifalar dileriz. Tüm Türkiye’nin başı sağ olsun.

Depremin şiddeti ve kapsadığı alanın çok büyük olması toplumsal dayanışma ağının acilen örülmesini gerektirmektedir. On ilde meydana gelen depremin hasar ve yaralarını sarmak için sendikamız her türlü çalışmanın içinde yer almak için gerekli girişimlerde bulunmaktadır. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığına ’da başvuruda bulunduk. İllerde şube ve temsilciliklerimiz AFAD, Valilik İl Kriz Merkezi vb. adlarla oluşturulan tüm oluşumlarda yer almak için başvuruda bulunmaktadır.

Ayrıca SES ve sağlık emek ve örgütlerinden merkezi bir kriz koordinasyonu kurulmuştur. Kamu kuruluşları ve tüm emek meslek örgütleri STK’lar ve DKÖ’lerle birlikte yaraların sarılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.

İlk iki gün için buradan birkaç hususa dikkat çekmek istiyoruz:

  • Tüm ülke genelinde sağlık hizmetlerinde pandemi döneminde olduğu gibi kapasite sınırlamasına gidilmeli, depremin etkilerinin yoğun yaşandığı illere sağlık personeli takviyesi yapılmalıdır.
  • Sağlık kurumları için çok hızlı bir hasar tespit çalışması yapılmalı, artçı depremlere dayanıksız olacak sağlık kurumlarında hizmet verilmemeli, acilen sağlık hizmeti sunumu için konteynerler ve sahra çadırları hizmete açılmalıdır. Acil cerrahi branşlarda yer alan sağlık emekçilerinin açığı giderilmelidir. Yine bu kapsamda kan ürünleri ve cerrahi malzemelerin temin edilmesi gerekmektedir. Acillerin kapasitesi güçlendirilmelidir.
  • Son günlerde basına ve kamuoyuna yansıyan yaşanan ilaç krizinden depremden etkilenen illerde herhangi bir ilaç sıkıntısı yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır.
  • Hayatını kaybedenlerin kayıt altına alınması, cenazelerin korunması için yeterli sayıda ceset torbası ve soğuk hava deposu temin edilmelidir.
  • Özellikle deprem bölgesinde enkaz altında çıkarma çalışmalarının yapıldığı bölgelerde devlet erkanının gittiği anlarda çalışmalar adeta durmakta, etrafta güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkmakta, yerel yöneticiler ve güvenlik görevlileri giden heyetlerle ilgilenmek zorunda kalmaktadır. Bu nedenle üst düzey resmi heyetlerin gittikleri bölgelerde sahayı gezmek yerine kriz merkezlerinin başında olmaları ve oradan çalışmaları koordine etmeleri çok daha faydalı olacaktır.
  • Yakınlarını arayanlar için hastanelerde görevlilerin belirlenmesi sağlık emekçilerinin işlerini daha kolay yapmalarını sağlayacaktır.
  • Halkın ilgili kurumların (resmi ve sivil) uyarılarını dikkate almaları özellikle artçı depremler de düşünüldüğünde hasarlı binalara girmemeleri, kurtarma çalışmalarını sekteye uğratacak yerlerde bulunmaması gerekmektedir.
  • Özellikle bu akşam için barınma, beslenme ve ısınma sorunlarının çözümü hayati önemdedir.
  • İlk iki gün yaşanan en büyük sıkıntı bilgiye erişimdir. Bu nedenle sağlıklı bilgi temini için kurumların eşgüdüm halinde çalışması gerekmektedir.

Deprem bölgesindeki heyetimiz ve şube/temsilciliklerimizden gelecek bilgilere göre düzenli aralıklarla sağlık için gerekli ihtiyaçları ayrıca paylaşacağız.

Bir kez daha ifade etmek istiyoruz:

Deprem bölgelerinde gönüllü görev almak isteyen sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin öncelikli olarak kendi illerindeki SES Şube/Temsilciliklerine ulaşmalarını önemle duyuruyoruz. Hem kamu sağlık kurumları, hem de iş kolumuzdaki sağlık emek ve meslek örgütleri ile kurduğumuz sağlık kriz koordinasyonunun talepleri doğrultusunda gönüllüler ihtiyaç bölgelerine gönderilmeye çalışılacaktır.

Sağlık Bakanlığını da iş kolumuzdaki emek ve meslek örgütleri ile koordineli çalışmaya davet ediyoruz. 06.02.2022

 

Merkez Yönetim Kurulu

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]